Vaha, maali ja moni muu

08.11.2017
Tummaa, vaaleaa vai heleää? Iso kuva Osmo Colorin Uviwax, värimallit Uula ja alakuva Osmo Colorin puuvahat.

Hirren käsittelyvaihtoehtojahan on tasan kaksi: jättää hirsi puulle tai käsitellä se jollain. Monet – kuten me – haluavat estää puuta muuttumasta pissankeltaiseksi, joten jäljelle jää vain hirren käsittely, mikä pitääkin sisällään tuhatmiljoonaa materiaali- ja väriyhdistelmää. Helppoa!

Käsittelemätön puu paitsi kellastuu, myös imaisee kiitollisena kaikki elämän jäljet, kuten pienten kätösten kurapainallukset ja isojen juhlijoiden punaviiniroiskeet, eikä tahrojen poistaminen ilman hiekkapaperia onnistu Martha Stewartiltakaan. Jos siis haluaa pitää puun puuna ja seinät silti Marthankin hyväksymässä kuosissa, on väritön tai hyvin vaalea vaha, kuultomaali tai lakka hyvä vaihtoehto.

Listasin tähän joitakin löytämiäni vaihtoehtoja hirsipintojen käsittelyyn sisätiloissa jaotellen ne kevyimmästä käsittelystä peittävämpiin päin edeten. Pääpaino on kevyemmissä ja luonnonmukaisissa vaihtoehdoissa, mutta mukana on myös perinteisempiä maaleja ja lakkoja, jotka voivat olla paikallaan esimerkiksi keittiöissä tai eteisissä, joissa kulutus on kovaa. Mukana on myös trendikkäät savi- ja kalkkimaali, mutta mattapintaisina ne eivät varsinaisesti helpota hirren puhtaanapitoa. Kaikki matta- eli täyshimmeät käsittelyaineet sopivatkin parhaiten tiloihin, joissa seinät eivät ole jatkuvan tahratulituksen kohteina. Hinnat olen katsonut mahdollisuuksien mukaan suurimman pakkauskoon mukaan, sillä uuden talon rakentajalla käsiteltävää pintaa riittää…

Vahat

Vahapintainen hirsi on luonnollisen tuntuinen ja näköinen. Vaha suojaa puuta lialta ja kestää jonkin verran kulutusta. Perussiisteille ihmisille tilaan kuin tilaan.

Osmo Color Uviwax: UV-suojavaha (estää kellastumista)/ Väritön tai kuultovalkoinen / Silkinkiiltoinen / 0,75 l 39 € (en löytänyt tälle hintaa isommassa purkissa)

Coloria öljyvaha: Väritön, sävytettävissä kuultavien värikarttojen mukaan / Himmeä / Mahdollista maalata päälle myöhemmin peittävällä maalilla / 9 l 120 €

Osmo Color Inne: Valkoinen tai peittovalkoinen / Silkinkiiltoinen / 2,5 l 120 €

Bloom-paneelivaha: 6 värivaihtoehtoa / 2,5 l 70 €

Osmo Color puuvaha: 26 värivaihtoehtoja / 1 mattavalkoinen (mattalumi), muut silkinhimmeä (yksi käsittely) tai silkinkiiltoinen (kaksi käsittelykertaa). 2,5 l 142 €

Lakat

Lakka antaa kestävän suojan hirrelle, joten se sopii käytettäväksi tiloissa, joissa seinät joutuvat kovemman rasituksen kohteeksi. Sottapytyille, vessoihin ja keittiön välitilaan.

Tikkurila Paneeli-Ässä: UV-suoja-ainetta sisältävä vesiohenteinen akrylaattilakka / Puolihimmeä /Sävytettävissä / 9 l 117 €

Maalit

Maaleja on paljon erilaisia, ja lähtökohtaisesti ne ovat helposti levittyviä, joten työskentely on sujuvaa. Maalit suojaavat hirttä hyvin, mutta monen huolena on puun luontaisen hengittävyyden pilaaminen. Nykyään on onneksi tarjolla myös melko hyvin hengittäviä ja muovittomia maaleja. Peittävää pintaa tai värivalikoimaa kaipaaville sekä eteisiin ja keittiöihin.

Uula Öljykuulto: 17 värivaihtoehtoa / 9 l 141 €

Uula Ilona Kuultomaali: Sävytettävissä kuultovärikarttojen sävyihin / Silkinhimmeä / 9 l 122 €

Domus Natura Savimaali: Valkoinen (6 muuta sävyä saatavana pienissä purkeissa) / Matta / 10 l 120 €

Kalustekalkkimaali Chalk Paint: 9 valmissävyä, sävytettävissä / Matta / 9 l 200 €

Coloria Greenline: Sävytettävä sisämaali /Himmeä tai puolihimmeä / Antibakteerinen / 9 l 140 €

Auro Plantodecor 524: Sävytettävä sisämaali / Ekologinen / 10 l 170 €

Tikkurila Harmony: Sävytettävä sisämaali / Täyshimmeä / ”Parempi vesihöyrynläpäisevyys kuin millään muulla akrylaattimaalilla” / 9 l 100 €

P.S. Tuleeko mieleen muita hyviä vaihtoehtoja? Mielellään täydentäisin listaa hirrelle hyviksi havaituilla käsittelyaineilla meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi!


4 kommenttia


      Ihan huippua, kiitos vinkistä! Kuvista käy loistavasti ilmi mikä vaikutus käsittelykertojen määrällä ja sekoitussuhteilla on lopputulokseen.


    Kiitos hyvästä blogista! Mietin mitä on Rubio Monocoat ja olisiko siitä jollain käyttökokemuksia? Mietin itse sitä, että hirrestä on pakko saada lisäarvoa paremman sisäilman suhteen kun satsauskin on kovempi. Millaiseksi kuusihirtenne on sisällä väriltään muuttunut jos jätitte käsittelemättä?


      Itsellä ei ole kokemusta tuosta Rubiosta, toivottavasti joku muu osaisi siitä kertoa. Käsittelemätön kuusihirsi on meillä reilussa vuodessa kellastunut jonkin verran mutta ei mitenkään häiritsevästi – kyllä se yhä on selvästi vaalea ja mielestämme hyvin kaunis. Uudemmissa postauksissa näkyy kuvia tämän hetken tilanteesta, joten kannattaa kurkata niistä!