Harmaata, harmaata eli ajatuksia rautavihtrillistä

14.06.2018
Rautavihtrilliin voi yhdistää myös värilliset ovet ja ikkunat. Harmaaseen taittuvat sävyt toimivat erityisen hyvin, kuten tämä söpö minttuisa vihreä! Kuva: Agneta Hahne Arkitekter

Laitettiin rakennuslupahakemukseen ulkoväritystoiveeksi rautavihrtilli – toivotaan, että menee läpi! Alun perin mietimme mustaa. Asuin lapsena hetken Tanskassa ja siltä ajalta ovat jääneet mieleen erityisesti tanskalaisten kauniit talot, joista puiset ovat usein mustia. Se tuntui tyylikkäältä verrattuna Suomen ainaiseen puna- ja keltamultaväritykseen (itse kutsun puna-keltaisia taloyhtiötä yleisnimityksellä ketsuppisinappi). Älkää käsittäkö väärin: puna- ja keltamulta ovat varsin kauniita vanhoissa taloissa ja perinteisesti käsiteltyinä, mutta niitä 70-luvun kiiltäviä muovimaaleja on vaikea katsoa rakastavalla silmällä.

Ruosteenväriset yksityiskohdat ja harmaa puu -vau! Kuva: Primus
Luonnollisen harmaa talo sopii myös kaupunkiympäristöön, vaikka ensimmäiset mielikuvat rautavihtrillistä johtavatkin usein saaristoon. Kuva: Primus

Peten äiti ei kuitenkaan innostunut mustasta, joten mietintämyssyssä pyöri pitkään erilaisia vihreitä ja harmaita käsittelyvaihtoehtoja. Lopulta aloimme kallistua luonnollisen puun sävyyn. Hetkeksi innostuin jopa ajatuksesta jättää talo kokonaan käsittelemättä, sillä puu, varsinkaan hirren paksuinen, ei kaipaa maaleja tai suoja-aineita kestääkseen. Tutustuttuani aiheeseen lähemmin aloin kuitenkin pelätä, että talomme kulmat, keskenään erikorkuiset seinät ja eri tasoissa olevat katot aiheuttaisivat liikaa varjostuksia ja heijastuksia, jolloin seiniin syntyy tummempia ja vaaleampia isoja läiskiä ja näyttää hyvin kirjavalta vielä vuosienkin päästä.

Niinpä päädyimme rautavihrtilliin eli rautasulfaattiin. Sen etuja ovat edullisuus ja luonnollista harmaantumista huomattavasti nopeampi värjäytyminen. Miinuksena käsittely, jossa pitää kuulemma olla tavallistakin tarkempana. Omaa kokemusta ei vielä ole, joten jää nähtäväksi!

Rautavihtrillillä käsitelty eläväpintainen puu piiloutuu kivien ja puiden sekaan. Kuva: Woody 35 / Marianne Borge
Harmaan eri sävyt toimivat yhdessä – jos ikkunanpuitteet ja katto ovat samaa sävyä, on ilme rauhallisempi kuin jos seassa olisi vielä kolmaskin harmaa. Kuva: Rural Design

Toiveena olisi kelonharmaat seinät, kuten tähän postaukseen keräämissäni kuvissa. Harmaan pariksi on suunniteltu mustaa peltikattoa, ikkunanpuitteita, smyygejä ja ulko-ovia. Musta tuo ryhtiä ja sopii mielestäni kaupunkitontille hyvin. Tässä viimeisen kuvan talossa on kovasti sukunäköä meidän tulevan talomme kanssa eli isot, lattiaat asti ulottuvat ikkunat kapeilla smyygeillä, kapea runkosyvyys ja harjakatto:

Mustat yksityiskohdat pukevat harmaan citytyyliin sopivaksi. Kuva: Bjufors

 


2 kommenttia


      Moikka, toki – eli kyseessä ei ole varsinainen maali, vaan rautasulfaatti eli rautavihtrilli. Meillä muuten just käsittely sillä menossa, Kakskulman instagramissa löytyy kuvia siitä, miltä aine näyttää tuoreena käsittelynä. Harmaantuminen tuon kuvan sävyyn vie ainakin pari-kolme kuukautta, voi mennä vuosikin. Raporttia seuraa!