Ensimmäinen pohjapiirros!

09.12.2017

 

Asunnot kytketään toisiinsa autokatoksella, josta käydään sisään molempiin koteihin.

Olen aina ollut hillitön pohjapiirrosfani. En keksi juuri parempaa ajanvietettä kuin uppoutua haaveilemaan täydellisestä talosta, ja täydellisessä talossa kuuluu tietenkin olla mielenkiintoinen mutta toimiva pohja. Nyt pääsin ensimmäistä kertaa laittamaan pitkään treenaamani piirtelyopit tositoimiin ja yhdistelemään vuosien varrella kehittelemistäni ihannepohjistani meidän tontillemme sopivan ratkaisun. Samana iltana, kun tarjous tontista oli mennyt läpi, tuhertelin jo ensimmäisen hahmotelman  ruutupaperille.

Annoimme tuherrokseni arkkitehdillemme Mikko Nissilälle, joka teki niiden pohjalta luonnokset säilyttäen monia alkuperäisiä ideoitamme (kuten asuntojen L-muodon) ja lisäten mukaan omia oivalluksiaan (kuten sisäänkäynnit autokatoksesta). Talonpuoliskot kokevat vielä varmaan jonkin verran muutoksia tässä matkan varrella, mutta kyllä näistä pohjaluonnoksista saa jo käsityksen siitä, mitä ollaan tekemässä.

Tavoitteenamme oli luoda pitkälle ja kapealle rinnetontillemme paritalo niin, että molemmille asunnoille syntyy suojaiset piha-alueet ja taloilla säilyy yksityisyys toisiinsa ja naapuritaloihin nähden. Puoliskot on ajateltu kytkeä autokatoksella ja ehkäpä myös talojen väliin jäävällä yhteisellä teknisellä tilalla/varastolla – katsotaan nyt miten tämä tästä kehkeytyy. Katoksessa on yksi autopaikka per talo (tosin anopilla ei ole autoa, mutta saadanpahan sitten itse parkkeerata todella leveästi, hehee) ja alapihalla avointa tilaa vieraiden autoille, nikkarointiprojekteille, lumenläjitykselle ja vaikka halkokuorman kippaamista varten.

Asemapiirrosluonnoksesta näkyy asuntojen sijoittuminen tontilla. Pihat aukeavat etelä-länsisuuntaan.

 

Yksi syy siihen, että päädyimme palkkaamaan projektiimme ihan oikean arkkitehdin (eikä tarjottu omia ruutupaperinysväyksiämme suoraan talotehtaalle), oli ajatus siitä, että ammattilainen näkee asiat eri tavalla ja pystyy tuomaan taloon juuri sellaista kivaa ekstraa, mitä itse ei olisi ikuna hoksannut. Mikon ajatus jakaa meidän puolen saunaosasto ja ”päätalo” ikään kuin erillisiksi osioiksi oli juuri sellainen oivallus, mitä ei meiltä olisi syntynyt vaikka oltaisiin kuinka pähkitty. Pohjaratkaisu henkii vanhan ajan pihapiiriajattelua, vaikka saunaan sisäkautta mennäänkin. Myös se on mielestäni mukavaa, että kosteat tilat on selkeästi oma yksikkönsä. Tuo suuri huone kylpyhuoneen toisella puolella on pitkäaikainen unelmamme, uima-allas. Pete haluaa uima-allashuoneen täyteen kasveja ja minä haaveilen aamu-uinneista viidakon keskellä!

Meidän pohjapiirros mukailee muutoin pitkälti omia hahmotelmiamme: kiinteiden kaappien sijaan talossa on vaatehuoneita, makuuhuoneessa mahtuu liikkumaan sängyn ympärillä ja keittiöön mahtuu kunnon ruokapöytä (väliseinä keittiön ja olkkarin välistä jää pois, mutta voi olla, että siihen väliin tarvitaan jotain pylväitä yläkertaa kannattelemaan – sen meille kertonee rakennesuunnittelija sitten joskus.).

Tässä näkyy tarkemmin meidän puolen ensimmäinen kerros (yläkertaan tulee vain vieras/työhuone). Saunaosasto uima-altaineen on omassa siivessään.

Anoppi toivoi asunnon yhteen tasoon, vierashuoneen sekä tilaa pyykinkuivatukseen. Pyykkitelineelle onkin nyt piirretty oma paikka kylppäriin saunan oven taakse – kiva yksityiskohta!

Anopin puoli tulee kokonaan yhteen tasoon.

3 kommenttia


    Heheh, ihan ku meidän projekti! Rakennetaan kanssa Espooseen, rinnetontille, ja itekkin pyörittelin pohjapiirustuksia varmaan pari-kolme kuukautta ennen kuin nyt viimein odotetaan pääsuunnittelijan näkemystä siitä, mikä on oikeasti mahdollista. Todettiin myös, että valmiit pohjapiirustukset ei meidän tarpeille tai tontille oikein sovi, ja on oma talo sen vertaa iso satsaus ajallisesti ja rahallisesti että on se kiva että vastaa sitten omia tarpeita. Tsemppiä projektiin! Milloin teillä pitäisi alkaa rakentaminen?


      Heh, no sittenhän on hyvä vertailla kokemuksia! Me pyritään aloittamaan maatyöt keväällä, valmista haaveillaan olevan kevät-kesä 2019. Voiko teidän projektia seurata blogina/instassa/facebookissa? Olisi kiva nähdä millaisiin ratkaisuihin päädytte!