Askel lähempänä unelmaa – hirret tilattu!

30.03.2018
Tämä kuva kiteyttää aika täydellisesti sen, millaista tunnelmaa haemme tulevaan kotiimme: luonnollisen sävyistä puuta, mielenkiintoisia muotoja ja muutama väripilkku (voi olla, ettei meidän tapauksessa jää tosin muutamaan…). Haaveilen itse asiassa myös siitä, että olohuoneen maisemaikkunoista näkyisi heiniä! Kuva: jayjeffers.com

Meillä tämä hirsitalotoimittajan valinta otti kyllä aikansa, mutta toisaalta ehkä hyvä niin. Harvemmin sitä nimittäin kalliita hirsirunkoja ostelee!

Pyysimme loppujen lopuksi tarjouksia Finnlamellilta, Honkarakenteelta, Kimaralta, Mammuttihirreltä, Pluspuulta (Ollikaisen hirsirakenne) sekä Kuusamon hirsitaloilta (joka luuloistamme huolimatta ei toimitakaan painumatonta ja tippui siksi heti kättelyssä pois).

Kysyimme tarjouksia seuraavin ehdoin:

 • seiniin painumaton hirsi
 • päätykolmiot hirttä (ei hirsipaneelia)
 • välipohjiin posi-palkit (jotta iv-kanavien ynnä muiden putkien veto onnistuu ilman kotelointeja)
 • kattorakenteet asennettuna (aluskate ja peltikatto)
 • telineet ja suojapeitteet toimittajan puolesta

Mielestämme olimme pyynnöissämme ihan selkeitä, mutta jostain syystä useimmat halusivat lähteä liikkeelle tarjoamalla laajempia toimitussisältöjä. Aluksi olimme toki kiinnostuneita esimerkiksi siitä, mihin hintaan ovia ja ikkunoita voisi paketissa saada, mutta jos olisimme tienneet, millaista säätöä ja oikeastaan kaikkien ajanhukkaa näistä ylimääräisistä laskelmista seuraa, olisimme pysyneet tiukkoina ja vaatineet tarjousta pelkästään listaamillemme asioille.

Palvelu oli kaikissa paikoissa ystävällistä eikä mistään firmasta jäänyt huono fiilis. Päädyimme vihdoin Finnlamelliin, lähinnä näistä syistä:

 • Finnlamelli pystyi tarjoamaan kaiken, mitä pyysimme.
 • Finnlamellin hirsi on kuusta, joka on mielestämme kauniimpaa kuin mänty. Tällä hetkellä ajatuksenamme on, ettemme käsittelisi sisäseiniä lainkaan (ainakaan aluksi), sillä kuusi ei kellastu kuten mänty.
 • Finnlamellin painumaton Ryhti-hirsi on aivan uusi, mutta sen rakenne vaikutti meistä varsin fiksulta, joten uskalsimme tehdä valinnan vaikka tuotteella ei olekaan vuosien käyttökokemuksia.
 • Finnlamellin hinta oli kohdillaan.

Taloprojekti tuntuu nyt jotenkin todellisemmalta, kun hirret on jo tilattu!


2 kommenttia

  värimuutos

  Pieni huomio lähinnä kuusesta, se kyllä muuttaa väriään hieman. Kellastuu jonkin verran ihan viikossa auringossa. Ehkä lopulta maltillisempaa ja nätti edelleen. Kuusi ei kuitenkaan sellaisena “tuoreen” vaaleana pysy, tuskin mikään puu pysyykään. Pihkataskut myös luovuttavat pihkaa pintaan, jos tasku pinnassa. Toki kyse on luonnonmateriaali, joten kaikki tämä onkin odotettavissa ja Finnlamellilta kyllä tulee laadukkaat hirret 🙂


   Tottahan toki, mutta henkilökohtainen preferenssimme sietää paremmin kuusen kellastumista kuin männyn 🙂 Voi olla, että käsittelemme hirret myöhemmin vaaleammaksi jos kellastuminen alkaa häiritä, mutta ajatus olisi yrittää vältellä kaikkia sellaisia aineita, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Pihkakaan ei ajatuksena ahdista, sillä aito puu saa puolestamme näyttää ja käyttäytyä kuten aito puu!