Esittelyssä pikkutalon kylpyhuone ja sauna

15.07.2021
Pikkutalon kylppäri on kompakti mutta toimiva. Saunan alumiinikarminen ovi haapavetimellä on Harvian.

Pikkutalon kylpyhuone on varsin toimiva kokonaisuus, jossa on talon ainoa suihku, toinen wc sekä kuivaava pesukone (joka näkyy ylläolevassa kuvassa saunan oven heijastuksessa ja tarkemmin sitä voi ihailla tässä jutussa).

Isot linjat haluttiin pitää ajattomina, helppohoitoisina ja budjettisyistä edullisina. Pienemmisssä kohteissa on vähän törsäiltykin, koska yleisilmeestä ei tietenkään haluttu pihnun lamakylppärin näköistä.

Suunnittelun peruspilarit

Kylpyhuoneen ja saunan suunnitelussa päälähtökohtia oli kolme:

Luonnonvalo. Tila on todella valoisa, mutta siellä vallitsee suloisen pehmeä ja miellyttävä valo, joka sopii hyvin myös meikkaamiseen. Luonnonvalo suodattuu terassille vievän satiinilasioven läpi, mutta myös kylpyhuoneen ja olohuoneen välinen sisäovi on satiinilasia. Saunan ikkuna on iso mutta suuntautuu itään päin, joten ilta-aikaan saunoessa aurinko ei paista ikävästi silmään.

Puukiuas on Tulikiven Utu, jota ei harmillisesti kuulemma enää myydä. Seinä-wc on Laufenin Rimless Pro ja vihertävä 10 x 10 cm:n kokoinen lattialaatta Rako Taurus -sarjaa, ABL-laatat.

Särmät laatoitukset. Kylpyhuoneen seinä- ja lattialaatat ovat perinteistä neliömallia, ja Peten ikihuolellinen nysvääminen niiden asentamisessa on todellakin palkittu: suorissa riveissä kulkevat laatat antavat tilalle todella siistin yleisilmeen, ja etenkin jiiriin leikatut seinä-wc/shampoohyllykotelon laatat näyttävät mielettömän hyviltä. Laattalistaa en suostunut edes ajattelemaan, ja hyvä niin! Lattialaatat nostettiin kiinni hirsiseinään ilman tuuletusrakoa jämerän ja joustavuutensa kuulemma hyvin pitävän Ardex 8+9-vesieristeen päälle. Ylösnostoa tehtiin tasan yhden laattarivin verran eli 10 cm (Finnlamelli suositteli 15 cm:n nostoa), sillä hirsiseinille ei tässä tilassa oikeasti pääse roiskumaan eikä loiskumaan vettä. Matala ja seinässä kiinni oleva ylösnosto oli mielestämme myös särmimmän näköinen vaihtoehto.

Kylppäri suunniteltiin niin, että suihku on sisäseinällä, joten hirsiseinät eivät altistu roiskevedelle. Kahitiilestä tehtyjen väliseinien ja hirsien väliin laitettiin kosteutta kestävää ja joustavaa Kiillon Masa-massaa.

Ajattomat värit ja materiaalit, joissa yhdistyvät arkinen ja ylevä. Välttelimme ilmeisimpiä trendejä, jotta kylpyhuone ei näyttäisi kymmenen vuoden päästä rasittavasti “ihan 2020-luvun alulta”. Niinpä harmaan ja betonimaisen pinnan sijaan tilassa on ikiklassista valkoista, ripaus ryhdikästä mustaa, päävärinä lempeää vihreää ja materiaaleissa rehtiä puuta, ylellistä marmoria, kaunista satiinilasia, raikasta kromia sekä vaatimatonta valkoista posliinia ja mdf:ää.

Puupinnat on pidetty luonnollisen näköisinä: hirsiseiniin vedettiin saunan puolella väritön saunasuoja siltä varalta, että nojailusta tulisi seiniin jälkiä. Kylpyhuoneen puolella hirsiä ei ole käsitelty millään, ei myöskään paneelikattoa.

Kattovalaisin on Astro Lightingin Syros. Laatikostot, nuppivetimet ja pyyhekoukut ovat Ikeasta ja laatikoiden etusarjat ja kaapiston sivulevy Superfrontin kosteudenkestävää kylpyhuonemallistoa.

Yksi epätrendikäs valinta oli muuten myös saunan pitäminen omana erillisenä tilanaan: saunan ja kylppärin välillä ei siis ole lasiseinää eikä edes puolilasiseinää. Lasiseinä suihkun vieressä ei ole kaikista käytännöllisin ratkaisu, emmekä oikeastaan keksineet syytä, miksi saunassa ei mieluummin rentoutuisi ihaillen kattoledin valaisemaa löylyä tai ikkunasta näkyvää taivasta sen sijaan, että katselisi lasiseinän läpi kylpyhuonetta, vaikka se kaunis onkin. Ja näkyy sitä kuitenkin ihan riittävästi lasioven läpi.

Suihku ja seinä-wc ovat samalla seinällä, ja wc:n kotelo jatkuu shampoohyllynä suihkun puolelle. Suihkupää on Tapwell Orta ZSAL400 ja sekoittaja Tapwell EVM022. Huomaa muuten jiiriin leikatut laatat – oli kauhea homma mutta tuli kyllä NIIN hieno!

Kylpyhuoneen budjetti

Nyt kun budjettilinja tuli mainittua, niin tässä kylpyosaston pihistyksiä ja panostuksia.

Kaikki kaakelit yhteensä alle 500 euroa. Laattapuolella olemme tyylillemme uskollisesti tarjoushaukkailleet ja bonganneet seinälaatat Pukkilan ystävämyynnistä 3 euroa/m2 sekä lattialaatat ABL:n poistonurkkauksesta muistaakseni 10 e/m2. Myös saunan seinän mosaiikkilaatta oli ABL:n poistotuote ja maksoi muistaakseni yhteensä 70 euroa.

Koska sekoittaja tuli seinä-wc-koteloon, haluttiin juoksuputki taittuvana. Näin se ei törrötä tiellä, kun käy suihkussa.
Ja tässä asennossa siitä puolestaan saa vettä vaikka löylykiuluun.

Kalusteet Ikeasta. Kalusteissa piti lähteä jälleen tee itse -ratkaisuihin, sillä ilmeisesti kukaan ikinä missään ei ole tullut ajatelleeksi, että kylpyhuoneessa voisi olla 60 cm syvät kaapit. Meillä taas se oli loogisin koko, sillä halusimme yhden ja saman tason alle sekä säilytystilan että pesukoneen. Ostimme siis Ikean keittiömalliston Metod-runkoja (leveydet 60 ja 40 cm) ja niihin Maximera-laatikot.

Semipanostus etusarjoihin. Halusimme kylpyhuoneeseen kosteudenkestävää mdf:ää etusarjoihin ja kaapiston kylkeen, ja Superfrontilta löytyy Ikean runkoihin mitoitettuja tyylikkäitä pintavaihtoehtoja myös kylppärilaadulla. Kannattaa muuten huomata, että jos haluaisi tilata Superfrontilta kaapinovet kosteudenkestävänä 60 cm syviin runkoihin, niin se ei onnistu – ovet on mitoitettu vain 37 syville Metod-yläkaapinrungoille, joten ovet jäisivät liian lyhyiksi alakaapin rungoilla. Tältä ongelmalta välttyy valitsemalla laatikot ja niihin etusarjat.

Toimivuus = ilmaista. Vaikka kalusteet vaativatkin siis työaikaa ja näpertelyä, tulivat ne kokonaisuutena melko edullisiksi, ja mikä parasta, oikein toimiviksi! Pistorasia on jemmattu kaapin sisään, joten pesukoneen saa hätätilanteessa vedettyä nopeasti töpselistä, ja hammasharjan lataus onnistuu näppärästi omalta säilytyspaikaltaan. Neljään laatikkoon mahtuu heittämällä kaikki talon kosmetiikka ja kauneudenhoitohärpäkkeet, pyykinpesuaineet, siivousaineet ja -liinat, vessapaperit ja paljon muuta. Yhden ison laatikon voisi hyvin omistaa likapyykille, jolloin pyykit saisi näppärästi koneeseen heti luukun vierestä.

Panostukset vau-elementteihin. Periaatteeni on, että vähän tylsätkin perusjutut alkavat näyttää upeilta, kun tilaan tuo jotain oikein näyttävää. Pikkutalon kylpyhuoneessa paukut laitettiin jättimäiseen valopeiliin (mittaa 120 x 80 cm ja hintaa melkein 400 euroa) sekä tasoon, sillä ne näkyvät ensimmäiseksi tilaan astuessa ja ovat katseen korkeudella. Taso on Verde Guatemala -marmoria ja tilattiin Liidukiveltä. Taso ja 15 cm korkeat ylösnostot maksoivat rahteineen noin 500 euroa, sillä pihistimme asennuksessa ja hoidimme sen kaverin avustuksella (“vain” 160 cm pitkänäkin kivitaso painaa aika melkoisesti ja varsinkin allasaukon kanssa pitää olla supervarovainen, ettei taso pääse katkeamaan!).

Pesuallas on Geberit Variform 550 ja hana Tapwell Birillo BI071. Saippua ja saippuakuppi: ite tehty. Saippuan alla on luffapala imemässä ylimääräiset vedet, joten saippua ei koskaan lillu sellaisessa inhassa mönjässä.

Perusposliinit mutta paremmasta päästä. Geberitin satasen pesuallas oli edullinen valinta, mutta kivan simppeli ja tyylikäs kuitenkin. Laufenin seinä-wc on edelleen mielestäni hinta-designsuhteeltaan markkinoiden parasta antia – ei halvin, mutta ei kalleinkaan, ja kuitenkin ilmeeltään sopivan pelkistetty.

Saunassa on kaksi seinää hirttä. Katto ja osa seinästä on paneloitu valeurapaneelilla, joka on kuusta, kuten hirsikin. Paneeli on uudempaa, joten se on seiniä vaaleampaa (ainakin toistaiseksi).

Saunan pääpanostus on tietysti kiuas. Ensinnäkin puukiuas on jo valintana panostus vaatiessaan hormin ja siten enemmän rakenteellista kikkailua kuin sähkökiuas. Kiuasvalinta oli meille alusta asti selvä, sillä Utu-mallin minipienet suojaetäisyydet ja särmä muotoilu mahdollistivat koko saunan suunnittelun minimalistiseksi ja siistiksi ilman mitään suojaseinähässäköitä. Kiukaan valinnasta lisää täällä. Huom! Sauna on kuvissa muuten valmis, mutta kyllä meilläkin määräyksiä noudatetaan ja tuohon lauteen ja kiukaan väliin tulee vielä jokin yksinkertainen putoamissuoja, kunhan saamme sen toteuttamiseen vision…

Valaistuksessa sekä pihistystä että panostusta. Saunassa on selkänojan takana ja ylälauteen alla Cariitin valotangot, jotka valaisevat saunan tunnelmallisesti ja turvallisesti – mikään ei häikäise, mutta pimeäänkin vuodenaikaan saunassa näkee liikkua. Kylpyhuoneessa on nykyajalle epätyypillisesti vain yksi kattovalaisin vaihdettavine polttimoineen monen (kiinteän) ledspotin sijaan, sekä lisävalona jo mainittu valopeili.

Kattovalon valinnassa meillä oli muuten tärkeänä kriteerinä se, että valaisin olisi tarpeeksi leveä peittämään katossa olevan valaisinrasian, joka toimii myös tilan jakorasiana. Nyt katossa ei ole suihkun päällä olevan poistoilmaventtiilin ja kattovalon lisäksi yhtään ylimääräistä reikää – minulle tämä on tärkeä juttu etenkin pienissä tiloissa, jottei yleisilmeestä tule rauhaton.

Lauteet on haapalankkua ja hankittu kannakkeineen Suomen Tervalepältä.

Lauteet panostusosastolta. Leveät lankkulauteet “näkymättömine” kannakkeineen lienevät myös panostusosastoa. Haapalauteet käsiteltiin myyjän suosituksesta valkovahalla ja suojaöljyllä, joiden pitäisi pitää laude pidempään vaaleana. Sellaisen disclaimerin tässä kuitenkin esitän, että jos nöftä, tuhka ja muu pikkumoska kuuluvat omaa sielua pisteleviin asioihin, niin älä valitse haapaa. Älä. Se on karheaa ja ärsyttävän vaaleaa ja siihen tarttuu kaikki ja sitten se kaikki myös näkyy. Oma pääni ei siedä tätä kovin hyvin, mutta meidän puolellemme onkin onneksi tulossa tummemmat lauteet.

Väliseinät laatoitettiin ABL-Laatoilta löytyneellä Mosaic Gems Beige Rustic Brick -mosaiikilla (Shade No 0504A11/6 / 30 x 30 cm). Tuloilmaventtiili on Climecon Rino-sarjaa. Kiukaan yläpuolella on yksi ledvalo, joka valaisee hienosti ylöspäin kohoavan löylyn.
Ylisöpö poistoilmaventtiili on Climeconin VIP-S.

Ylläripanostus: venttiilit. Koska saunan tyyli on pröystäilemättömällä tavalla moderni, eivät edullisimmat perusventtiilit millään tulleet kyseeseen. Olen vakaasti sitä mieltä, että yksityiskohdilla voi joko viedä viimeistelyn voittajatasolle tai pilata koko homman, ja siksi päädyimme Climeconin moderneihin tulo- ja poistoilmaventtiileihin. Olisi kyllä kiva, jos tästä tuoteryhmästä löytyisi enemmänkin vaihtoehtoja!

Lue myös:

Esittelyssä pikkutalon pikku-wc

Tee itse tulvakynnys

Kokemuksia kuivaavasta pesukoneesta

Inspiraatiota kylppärisuunnitteluun


Ei kommentteja