DIY: uima-altaan vesieristys

14.06.2024
Tekninen tila allaslaitteineen!

Toukokuun alku vierähti intensiivisesti uima-altaan teknistä tilaa pinnoittaessa, sillä allaslaitteille oli sovittu asennuspäivä kuun puoliväliin. Joka ilta ahkeroitiin siis teknisen tilan kimpussa, ja aluksi piti samaan aikaan edistää myös uima-altaan vesieristystä, sillä haluttiin kutsua vastaava paikalle tarkistamaan molemmat vesieristykset yhdellä kertaa. Vastaava kävi hyväksymässä eristeet, jonka jälkeen tekninen tila laatoitettiin, saumattiin ja maalattiin sekä valmisteltiin alapohja kuntoon altaan putkia varten.

Altaan tekninen tila vesieristettynä!
Aloitettiin laatoitus lattiakaivon ympäriltä ja lähdettiin siitä etenemään ristikkäin.
Kun laatat saatiin ylösnostoja myöten paikoilleen, annettiin laatoituksen kuivua kunnolla ja maalattiin sillä välin seinät Tikkurilan Kivitexillä.
Long time no see tuulettuva alapohja! Tässä siis allas alapohjasta katsottuna: iso rinkula vasemmalla on allasikkuna ja kaksi pientä oikealle suuttimien läpiviennit.
Liimailtiin itse styroksit alapohjaan, jottei altaan lämpö karkaa sekä porattiin reikä pohjan ja teknisen tilan välille. Allasasentaja asensi sitten kuvassa näkyvät putket, jonka jälkeen laitettiin allasvalo ikkunan taakse.

Suunnitteluvaiheessa tutkittiin eri vaihtoehtoja altaan valaisuun, ja päätettiin aika alkumetreillä hylätä ns. viralliset allasvalot. Ensinnäkin niiden hauskat värivaihtoehdot ovat kovin rajallisia (tyyliin 16 RGB-väriä), mutta ennen kaikkea ahdisti vähän ajatus siitä, että ne kiinalaiset ledvalot sitten kestäisi viisi vuotta ja niiden vaihtaminen olisi jotenkin ikävää, kun valot olisi siellä veden alla.

Niinpä päätettiin, että laitetaan yhdelle seinälle pelkkä ikkuna, jonka takana spottivalo saa seistä vapaasti. Jos ja kun valo menee rikki, sen voi helposti käydä vaihtamassa alapohjassa. Ja koska valittiin allasvaloksi Philips Huen ulkospotti (kestää kosteita oloja), voidaan synkata värit allashuoneen kattovalon ja vaikka pihan ulkovalojen kanssa tanssimaan pinkki-oranssia polkkaa tai mitä ikinä sitten keksiikään. Testattiin jo valoa, ja vaikka ei altaassa vettä vielä olekaan, niin valaisuteho vaikutti kyllä tosi hyvältä ja uskotaan, että spotti riittää värjäämään veden milloin minkäkinväriseksi!

Kuun puolivälissä LT-Tuote kävi sitten tosiaan asentamassa valmiiksi uima-altaan sielunelämään oleelliset kuuluvat laitteet eli hiekkasuodattimen, pumpun, lämmönvaihtimen ja uv-valon, joka vähentää kloorauksen tarvetta. Ja tietysti ne putket altaan ja näiden systeemien välille.

Sisäuima-altaan vesieristys

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, löytyy altaan vesieristämisestä hintsusti mitään ohjeita tavalliselle ihmiselle. Me käytimme tässä nyt Ardex 7S Plus -vesieristettä, joka on kylppäriaineista poiketen sementtimäistä. Jauhe sekoitettiin veteen, jonka jälkeen se liipattiin seinään kuin mikä tahansa tasoite. Toki ensin tehtiin tavalliseen tapaan kaikki nurkat, joihin tuli samaa Ardexin vahvikenauhaa kuin kylppäriinkin. Kulmissa vesieriste oli helpoin levittää pensselillä, mutta muuten käytimme pientä pyöreäreunaista lastaa. Samalla täyteltiin betonivalusta isompia koloja.

Me päädyimme laittamaan vahvikenauhat myös altaan reunoille seinän ja altaan puoliväliin, koska halutaan tehdä laattojen ylösnostot hirisieinille joustavalla Ardex 8+9 -järjestelmällä. Kahden eri vesieristyksen välinen vaihdoskohta neuvottiin Ardexilla toteuttamaan siten, että pohjalle tulee S7 Plus, jonka päälle kiinnitetään vahvikenauha. Eri vesieristeet kohtaavat sitten nauhan päällä keskellä.

Isoille pinnoille levittäessä spesifinä ohjeena oli vetää 7S Plus pienihampaisella laastikammalla ensin yhteen suuntaan ja sitten tasoittaa hammastukset vetämällä hellävaroen kamman sileällä puolella vastakkaiseen suuntaan (eli pysty- ja vaakavetoja vuorotellen), jolloin pinnasta saatiin sileä. Ensimmäisen kerroksen kuivuttua vedettiin vielä toinen kerros.

Vesieristys aloitettiin tavalliseen tapaan kulmien vahvikenauhoista.
Sen jälkeen seiniin levitettiin kaksi kerrosta vesieristettä.
Lopuksi pohja vesieristettiin aina puolikas kerrallaan (kolmen sentin limityksellä), kunnes saatiin sinnekin kauttaaltaan kaksi kerrosta.

Toukokuussa ehdittiin myös tehdä kaikkea pientä allaslaattojen saapumista odotellessa: pestiin ja öljyttiin meidän terassi ensimmäistä kertaa ja saatiin roskakatoksen ja allastekniikan sähkötyöt kuntoon.

Parven säilytyskalustekin saatiin seinälle leijumaan. Ovien ja tason hankinta jäänee odottamaan rahakkaampia aikoja, mutta ainakin kaappeja voi nyt käyttää.

Ei kommentteja