Kuivaava pesukone + pari sanaa vaatehuollosta

20.03.2021
Kuivaava pesukone pikkutalon lähes valmiissa kylppärissä olohuoneen puolelta katsottuna.

Kakskulman taloissa on sellainen erikoisuus, että kummassakaan ei ole kodinhoitohuonetta. Miksikö? Emme nähneet tarpeelliseksi omistaa kalliita rakennusneliöitä pelkkään pyykin kuivatteluun ja viikkaukseen.

Aluksi suunnitelmissa oli sijoittaa kylpyhuoneen tason alle pesukone ja kuivausrumpu vierekkäin. Lattialämmitysasentaja tökkäsi kuitenkin (meidän hätäisellä hyväksynnällämme tosin) jakotukin hieman liian keskelle kaapistolle varattua tilaa, minkä johdosta tajusimme pian, ettei meille mahdukaan kahta konetta. Iiks!

Päädyimme siis rohkeasti tutkimaan kuivaavia pesukoneita – olisihan näppärää saada enemmän kaapistotilaa, johon voisi kätkeä vaikka likapyykit! Mökillä on ollut kuivaava pesukone juuri tilanpuutteen vuoksi käytössä jo kymmenisen vuotta, ja kyseinen masiina ei ole ihan maailman kätevin: pesuaika on tunteja ja tunteja, ja kuivausohjelmasta huolimatta pyykit jäävät niin kosteiksi, että niitä pitää jälkikuivatella telineellä tai narulla.

Aloin kuitenkin pohdiskelemaan, josko kuivaavat pesukoneet olisivat kehittyneet tässä kymmenen vuoden aikana. Pesuaika kuivauksineen vie ilmeisesti yhä tunteja, mutta sen asian kanssa voi elää. Kuivaustulos huolettikin minua enemmän, ja ylipäätään laitteen kestävyys kahteen erilliseen koneeseen verrattuna.

Varsin hightechin näköinen Electroluxin PerfectCare 900 on tilaihme, joka pesisi hirmu määrän pyykkiä kerralla, mutta toistaiseksi en ole saanut konetta täytettyä kokonaan.

Tutkailin asiaa, ja tulin siihen tulokseen, että kaksi asiaa olisi hyvä ottaa huomioon:

 1. Koneessa on hyvä olla nukkasihti. Kaikissa ei ole, joten kuivatessa irtoava nukka menee yleensä vain huuhteluveden mukana viemäriin.  Olen kuitenkin kuullut myös ongelmista, joissa nukka on tukkinut koneen rakenteita ja koko rumpu pitänyt irrottaa sen putsaamiseksi. Ei kuulosta kauhean kätsyltä.
 2. Kuivausohjelma on hyvä olla erikseen – eli jos ensimmäinen kuivauskerta ei tuota toivottavaa lopputulosta, olisi hyvä, että kuivausohjelmaa voisi jatkaa vaikka tunnilla.

Menimme siis näiden toiveiden kanssa kodinkoneliikkeeseen ja kysyimme, mikä on paras kuivaava pesukoneenne. Meille suositeltiin mallia Electrolux PerfectCare 900 EW9W8861E9. Lämpöpumpputekniikan ansiosta sen pitäisi olla hellävarainen ja energiatehokas – toisin kuin monet muulla yhdistelmäkoneella, PerfectCarella onkin A-energialuokitus (edit: ostohetkellä oli A, en tiedä mikä se nyt on, kun energiamerkinnät muuttuivat juuri).

Vaatehuoltorutiineistamme

Tämän kappaleen jännittävät paljastukset vaatekomeromme sisällöstä perustelee itsensä sillä, että ihmiset käyttävät pesukoneitaan ja kuivausrumpujaan todella vaihtelevilla tavoilla. Järkeilin, että jos avaan tässä omia vaatehuoltotapojamme, on ehkä helpompi verrata, sopisiko kuivaava pesukone omaankin käyttöön yhtä nohevasti.

Shokkipaljastus numero 1: Meille ei tule pyykkitelinettä uuteen taloon lainkaan, koska sitä ei tarvita. Kuivaan lähes kaiken koneessa: farkut (myös elastaania sisältävät), urheilutrikoot (ynnä muut tekniset vaatteet ja trikoot), rintaliivit (pesupussissa!), pyyhkeet, lakanat ja mikrokuituiset siivousliinat.

Aiemmin noudatin kuuliaisesti ohjeita, joissa varoiteltiin vaatteiden kuluvan nopeammin, jos ne kuivaa rummussa. Monta vuotta sitten päätin uhmata kohtaloa ja kokeilla, mitä tapahtuu, jos näitä sääntöjä rikkoo.

Shokkipaljastus numero 2: Vaatteet eivät kärsi rumpukuivauksesta! Laadukkaat vaatteet eivät kulu yhtään sen nopeammin kuivasipa ne rummussa tai telineessä. Laadukas vaate ei myöskään nyppyynny, eikä siihenkään vaikuta se, millä tavalla sen kuivaa.

Herkkäihoisena suosin vaatteissa sileitä luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, silkkiä, kashmiria ja merinovillaa. Pellavavaatteet pesen koneessa ja kuivaan henkarissa, sillä pellava menee rummussa hyvin pehmoiseksi – mukava ominaisuus esimerkiksi laudeliinoissa ja keittiöpyyhkeissä, mutta vaatteissa suosin rapsakampaa otetta!

Myös kauluspaidat kuivatan henkarissa, niiden silittäminen on sen jälkeen paljon helpompaa. Huom – Pete käyttää kauluspaitaa ehkä kaksi kertaa vuodessa, joten niiden kuivattelu ei aiheuta kovasti päänvaivaa. Henkarikuivatukseen riittää meidän tapauksessamme siis mikä tahansa ovenkahva, sillä tarvetta on yleensä harvakseltaan ja vain yhdelle vaatekappaleelle kerrallaan.

Shokkipaljastus numero 3: Vaatehuoltoa voi myös ulkoistaa, eikä se ole vain rikkaiden porvareiden etuoikeus. Villavaatteet vain tuuletan käytön jälkeen, ja talvikauden jälkeen huollatan ja pesetän ne ammattilaisilla. Se maksaa muutaman kympin ja säästää minulta vaivan hankkia kaiken maailman kashmirkampoja ja tasokuivatustelineitä – ja ammattilaisen huoltama vaate on minusta aina kuin uusi!

Hightech jatkuu, sillä valitsimme pesukoneventtiiliksi tason päällä näkyvän Oraksen langattoman napin – näin vedentuloa ei tarvitse erikseen muistaa sulkea pesun jälkeen!

Ensimmäisiä kokemuksia kuivaavasta pesukoneesta

Aluksi kone piti pestä kerran tyhjillään. Laitoin puuvillaohjelman 95 asteeseen ja linkouksen nollille, koska mitään lingottavaa ei ollut. Ohjelman loputtua ihmettelimme, kun luukku pysyi lukittuna. Selviteltyämme asiaa hetken, keksimme sen johtuvan siitä, että koneen sisälle oli jäänyt vettä – linkouksen poistaminen jättää samalla nimittäin välistä vedenpoiston! Klikkaamalla kerran spin/drain-nappia kone ymmärsi poistaa veden, jonka jälkeen luukku suostui aukeamaan.

Electrolux PerfectCare 900 heittää pyykinpesurutiinit uusiksi, sillä se toimii aivan eri tavalla kuin tavallinen pyykkäri. Ensin valitaan pyykin tyyppi (käytän yleensä vain puuvillaohjelmaa), lämpötila ja halutessaan kuivauksen, sen taso: silityskuiva, kaappikuiva vai ihan tosi rutikuiva. Vasta sitten saa latoa pyykit – pyyhkeet ja muut isot yksi kerrallaan ja sukat ynnä muut kevyet härpäkkeet pieninä nippuina – rumpuun. Kone punnitsee pyykin ja ilmoittaa ohjelman keston. Sitten lisätään pesuaine – aloin käyttää taas pesuainelokeroa, vaikka kai pesupallokin kävisi yhtä hyvin.

Minulle oli yllätys, että kahden hengen lakanat tai pyyhkeet painavat molemmat vain noin 2,5 kg. Meidän koneen maksimikuivausmäärä on 6 kg, eli se ei ihan heti ole tulossa täyteen! Pyykin määrä vaikuttaa pesu- ja kuivausaikaan, meillä ohjelma kestää tavallisesti 5-6 tuntia.

Kaappikuiva-asetuksella pyykit ovat oikeasti kuivia ja ne voi heti viikkailla paikoilleen (jos viitsii). Kun konetta ei täytä äärimmilleen, eivät pyykit myöskään ole ryppyisiä, vaan mukavan pehmeitä. Olen huomannut, että ohuempien tekstiilien, kuten lakanoiden kanssa riittää kuivaustasoksi jopa silityskuiva. “Täydellä teholla” ei ole tarvinnut kuivata vielä kertaakaan, paksut pyyhkeetkin tulevat valmiiksi pienemmällä teholla.

Nukkasihti kerää kuivauksesta syntyvän pölyn, joka on helppo pyyhkäistä roskikseen.

Ohjelman lopuksi koko rumpu pyyhkäistään puhtaaksi, sillä tekstiileistä irronnut pöly tarttuu helposti kumitiivisteeseen. Jos sitä ei poista, on seuraava koneellinen täynnä nöftää. Myös varsinainen kuivausrummun nukkasihti tyhjennetään joka kuivauksen jälkeen, mikä sujuu ihanan helposti: pöly kertyy sihtiin nauhaksi, joka vain kääräistään pois ja heitetään sekajätteeseen. Kondensaatiosäiliön tyhjennyksestä sen sijaan ei tarvitse enää huolehtia, sillä kuivaava pesukone hulauttaa myös kuivauksesta kerätyn veden suoraan viemäriin!

Pesuainelokero on näppärä käyttää. Sen yläpuolella oleva nukkasihti tyhjennetään joka pesun jälkeen.

Electrolux PerfectCare 900:n plussat ja miinukset:

+ Hyvä pesutulos, hyvä kuivaustulos.

+ Kahden hengen talouden pyykit mahtuvat koneeseen helposti.

+ Ei tarvitse nostaa pyykkejä erikseen kuivattavaksi, kun sama kone hoitaa koko ruljanssin.

+ Tilansäästö! Yksi kone mahtuu kylppärin tason alle nätisti.

+ Hiljainen.

Jos kone menee rikki, on uuden hankkiminen kalliimpaa kuin vain uuden pesukoneen TAI kuivausrummun hankkiminen – pesutornille taas tulee helposti melkein saman verran hintaa. Tämänhintaista konetta toki kannattaa yrittää korjata.

Pesu ja kuivaus vievät paljon aikaa – tosin koneen voi laittaa päälle vaikka yöksi tai etäpäivän ajaksi, joten meitä tämä ei mitenkään haittaa.

Kone pitää muistaa putsata nukasta joka kuivauskerran jälkeen.

Kaiken kaikkiaan en tiedä, milloin olisin ollut näin innoissani mistään laitteesta, ja uskon, että laadukas kuivaava pesukone ilahduttaisi aika monessa muussakin perheessä, jossa pyykkiä ei tarvitse pestä hirveitä määriä.


27 kommenttia

  Kuivaava pesukone vie aiika paljon sähköä vs.narulla kuivatus, vai viekö 😀 Itse asumme vielä kerrostalossa kun talonrakennus kesken ja meillä on kuivaava pesukone, mutta kauhistuin että se maksaa tyyliin 1e/kerta jos kuivaa pyykit sillä, vie sähköä niin paljon. Ehkä nämä ovat kehittyneet.


   Moikka, en ole laskenut paljonko kuivaus vie per kerta, mutta ainakin sähkölaskumme ovat pieniä, joten meidän kohdalla ei kyllä puhuta järin suurista summista… Itse tykkään siitä, että konekuivatut pyyhkeet, lakanat ja vaatteet pysyvät paremmassa kunnossa eivätkä pölyä ja muutu sellaisiksi kivikoviksi niinkuin narulla kuivatetut, mutta makuasioitahan nämä!


  Hei! Voisitko vielä näyttää, millainen tyhjennettävä sihti koneessa on? Meillä on kuivaava pesukone, joka on jo kolmatta kertaa takuuaikanaan tukossa. Huoltomies sanoi kaikkien koneiden toimivan samalla viemäriin suoraan -tavalla, samaa sanovat kodinkoneliikkeissä! Olisi mainiota löytää järkevämmin toimiva laite.


   Moikka, nyt on huoltomies puhunut höpöjä. Lisäsin tähän postaukseen kuvan myös nukkasihdistä, se toimii siis ihan kuin perinteisissäkin kuivausrummuissa mutta vain sijaitsee koneen yläreunassa sisäpuolen sijaan.


   Meillä aluksi nukkasihti keräsi runsaasti nukkaa. Sihti piti puhdistaa joka pesukerran jälkeen. Nyt sihtiin ei enää kerry nukkaa, mutta pyykissä sitä on. Mistä se voisi johtua? Onko koneessa jokin valinta milloin vesi kiertää nukkasihdin kautta?


    Kuulostaa erikoiselta, meillä ainakin sihtiin kertyy nukkaa joka pesusta. Vaikuttaisi siltä, ettei kaikki ole kunnossa, jos nukka jää koneeseen. Voisiko siellä olla joku tukos?


  Voi valtava! Hieno juttu, Tuhannet kiitokset sinulle. Nyt lähtee heti tilaus ja reilun vuoden ikäinen Samsung vaihtoon.


   Mahtavaa, että tästä oli hyötyä! Tämä meidän Electrolux on tosiaan toiminut tukoksitta ja muutenkin vallan mainiosti, ollaan kyllä tyytyväisiä.


  Voiko tuossa ottaa pesun jälkeen osan pyykeistä pois ja sitten käynnistää kuivauksen?


   Juu voi toki! En ole vielä itse kokenut tarvetta moiselle mutta kyllä koneessa on pesu- ja kuivausohjelmat ihan erikseenkin, eli kumpaakin voi käyttää erillään.


  Kauanko tuolla koneella kestää pelkästään pyörittää pesuohjelma? Siis lyhyin mahdollinen sellainen eli onko joku ns. pikaohjelma pelkästään pyykinpesuun?


   Moikka, ei taida olla pikaohjelmaa pelkkään pesuun, eli ohjelman pituus riippuu silloin pyykin määrästä. Toistaiseksi en ole halunnut märkää pyykkiä, joten en ole koskaan kokeillut pelkkää pesuohjelmaa! Pesu + kuivaus kestää useimmiten vajaat 6 h.


  Hei! Pitääkö koneesi kuivausvaiheessa jatkuvaa pumppausääntä? Minulla on aiemmin ollut erillinen kuivausrumpu, joka vain hurisi. Tuo jympsytys on todella häiritsevää pienemmässä asunnossa. Järkeilin, että ääni kuuluu, koska kone poistaa vettä koko ajan poistoletkun kautta. Ostaisin nyt erillisen koneen äänen vuoksi.


   Minusta tämä Electroluxin kone on kyllä (tietysti linkousvaihetta lukuun ottamatta) todella hiljainen. Kone pyörii usein öisinkin tai myöhään illalla, mutta en ole häiriintynyt sen äänistä. Mutta hyvä tietää, että näissä on eroja tämänkin suhteen!


    Minullakin Electrolux, mutta kuivaustekniikassa lienee jotain eroa, koska tässä mallissa ei ole nukkasihtiä. Taitaa olla edullisempi malli 🙂 Kiitos nopeasta vastauksesta!


  Hei! Oletko edelleen tyytyväinen kuivaavaan pesukoneeseen? Meillä harkinnassa kuivaava kone ja esim tämä malli vaikuttaa hyvältä. Mietityttää kuivaustulos eli tuleeko kuivaa? Ja kuinka paljon kestää pesu+kuivaus keskimäärin? Jos on vaikka lakanoita kuivattavana? Aikaisemmin olit maininnut alle 6h. Eikö onnistu nopeampaa? Koneessa on mielestäni jokin 3h ohjelma myös? Ja onnistuuko pelkkä kuivaus tai pelkkä pesu?


   Heippa, tyytyväisiä ollaan kyllä. Täysi koneellinen kestää keskimäärin noin 8 h, laitetaan kone usein illalla päälle niin aamulla on valmista. 3h-pikaohjelma on vain 30 asteen pyykille, eli sillä saa kyllä pienen määrän esim. t-paitoja ja sukkia pestyä/kuivattua nopeasti, mutta olen huomannut, että pikaohjelma ei jaksa kuivattaa paksumpia vaatteita, kuten verkkareita tai collegeja. Niinpä pesen usein vaatteet tavallisella 40 asteen ohjelmalla ja jos kone ei tule ihan täyteen (meillä ei yleensä tule), niin sitten homma kestää sen 5-6 tuntia. Pelkkä pesu ja kuivaus onnistuvat myös, joten jos pyykin seassa sattuu olemaan jotain, mitä ei halua konekuivata, niin sen voi napata pesun jälkeen pois ja laittaa sitten erikseen kuivausohjelman päälle lopuille kamoille. Niin ja kuivaa tulee kyllä todella, ihan hitusen liiankin, vaikka mulla valintana kaappikuiva täyskuivan sijaan. Koneen ainoat miinuspuolet ovatkin se, ettei pyyhkeistä tule yhtä pehmeitä kuin perinteisellä kuivausrummulla ja se, että lakanat jäävät tosi ryppyisiksi. Luulen, että se johtuu juuri siitä, että kone vetää kaiken jotenkin rutikuivaksi.


  Hei,

  Löysin tämän sivun kun etsin tietoa kuivaavan pesukoneen nukan poistamisesta. Meillä kuivaava kone nyt viidettä vuotta käytössä. Pääsääntöisesti kuivaamme pyykkimme narulla perinteisesti, mutta untuvatyynyjä ja -takkeja koneen kuivaustoiminnolla.

  Meillä ei aikaisemmin ole ollut kuivausrumpua, joten nukkasihdin puhdistaminen ei ollut kartallani. Kone herjasi, että pääsihti on puhdistettava. Vasta sen myötä havahduin asiaan. Vaikka sihti on nyt puhdistettu, samaa edelleen herjaa.

  Katsoin sihdin pohjalla olevaan koloon. Siellä on putki/letku, joka on aivan nukan peitossa. Yritin pölyimurilla poistaa nukkaa, mutten onnistunut.

  Kirjoituksestasi päättelin, että ”nukkaputki” saattaisi olla suoraan kytköksissä vedenpoistolerkuun? Voisiko nukan huuhdella vedellä alas? Vai pitääkö suosiolla kutsua huoltomies paikalle..? Helposti voi tulla suurempi lasku. Toisaalta sähkölaitteen sisällä oleva nukka saatta olla palovaara, ja siitä vasta lasku syntyykin, jos tulipalo syttyy.


   Nyt en osaa kyllä sanoa, parasta varmaan olla yhteydessä valmistajaan! Meidän mallissa nukkasihdillä ei ole suoraa reittiä viemäriin, mutta koneissa on varmasti eroja. Kuivaavaa konetta pitää kyllä putsata tarkemmin ja useammin kuin tavallista pesukonetta tai kuivausrumpua, muuten voi tosiaan syntyä rikkoitumis- tai palovaara.


  Meillä pari vuotta kyseisen mallinen kone ollut ja samanlaiset kokemukset. Meillä parempi puolisko niin viitseliäs että ripustaa usein pyykit kuivumaan, mutta pesen omat alushousut ja sukkani aina, ja ei ole ikinä ollut näin helppoa pyykkääminen. Supi sukkapitimillä sukat nippuun, korillinen illalla koneeseen, ja aamulla saa ottaa sylillisen lämpimiä pyykkejä ja heittää suoraan laatikkoon! Muutamat sukat aina irtoaa nipsuistaan mutta niille helppo löytää parit. Ja kone on kuitenkin niin iso että saan koko sukka- ja alushousuvarantoni työntää kerralla pesuun. Oli hyvä ostos, ja ei oikein kyllä ollutkaan vaihtoehtoja kun halusin lämpöpumpulla kuivaavan kun syötän koneelle valmiiksi lämpimän veden niin ei kylmällä vedellä kuivaava edes toimisi Meillä.


  Hei, mistä kodinkoneliikkeestä kysyitte? Mulla nyt kokemukset kolmen kodinkonemyymälän etä asiakaspalvelusta, kahden ensimmäisen ketjun osalta (Gigantti ja Veikon Kone) ohjasivat kysymään myymälästä. Veikon koneessa kävinkin, mutta eivät tienneet mitään tälläisen irroitettavan nukkasihdin olemassa olosta ja tänään yhden etäasiakaspalvelun aspa (Power) kertoi ettei usko että tälläistä löytyy heidän valikoimasta. Alan jo epäilemään, että löytyykökääm tälläistä kuivaavaa pesukonetta lainkaan, jossa olisi irrotettava nukkasihti..


   Ostettiin omamme Gigantista. Tuntuu olevan tuuripeliä, että kuinka hyvin kohdalle osuva myyjä tuntee myymiään laitteita…


  Haluaisin itsekin ostaa kuivaavan pesukoneen. Useiden koneiden asiakasarvioinneissa on lukenut, että kuivaus jättää pyykkeihin muovin tms. oudon hajun. Oletko huomannut mitään tällaista hajua tai onko haju hälventynyt käytön myötä? Mietin sitäkin, että jos käyttää hajusteettomia pesuaineita niin jääkö pyykkeihin joku tuoksu kuivauksen jälkeen? Olisin kiitollinen vastauksista:)


   Käytetään itsekin hajusteettomia pesuaineita, eikä kyllä mikään haise. Samalla tavalla raikkaan tuoksuttomia vaatteita tuosta koneesta siis tulee kuin entisellä pesukone + erillinen kuivausrumpu -yhdistelmälläkin.


  Meillä sama malli! Muuten tosi tyytyväisiä, mutta tuossa nukkasihdin ympätistössä pölyä uudesta asti. Onko teillä? Muuten loistava kone. Ekaa kertaa meni nukkasihdin takaosa tukkoon, oli aika iso työmaa puhdistaa vetämällä tikulla nukkaa ,..


   Joo, kyllähän sitä pölyä kertyy…meillä ei ole mennyt tukkoon kyllä, pitääpä kurkata onko siellä syvemmälläkin jotain siivottavaa, joten kiitos vinkistä!


    Joo. Meillä heikkeni kuivausteho täysin, niin siitä älysin alkaa puhdistamaan. Nyt palasi uuden tasolle kuivaus.