Kylpyhuoneideoita

23.06.2018
Puuta kylpyhuoneessa – tottahan toki! Kuva: Scrubby Bay
Puu ja voimakkaasti kuvioitu kivi riittävät kiinnostavan ilmeen perustaksi. Kuva: Yodezeen.
Luonnollisesti tummunut tai tummemmaksi käsitelty puu tuo rustiikkista fiilistä. Molemmat kuvat täältä.
Vaalea hirsi sopii skandinaavisen tyylin pohjaksi ja vaalea kivi taas tuo valoa ja ylellistä tunnelmaa puun parina. Kuvat: Villa Miodula ja täältä

Rakennuslupaa odotellessa ollaan pohdittu kylpyhuoneideoita. Budjetti on tiukka ja ohjaa valintoja aika pitkälle. Tunnelma haluttaisiin pitää rauhoittavana, sillä eniten aikaa kylppärissä tullaan viettämään iltaisin saunoessa (toki siellä myös valmistaudutaan arkiaamuina, mutta silloinkin ripaus zeniä on ainakin meikäläiselle ihan paikallaan…).

Hirsiseinät (tai paneeliseinät) näyttävät moderneilta yhdistettyinä minimalistisiin materiaaleihin. Kuvat: Chalet Gstaad ja täältä.
Supersuosittu marmori juhlistaa myös arkisen puun. Kuva täältä

Kylppärissä jää kaksi seinää hirrelle. Pulma yksi: käsitelläkö vai ei? Muualla talossa ollaan jo päätetty pitää hirsi luonnollisessa asussaan, mutta houkuttaisi vetäistä hirret meidän spa-siivessä (kuulostaapa hienolta!) mustaksi tai mustanruskeiksi. Ryhdikkään tummat hirret voisivat luoda mukavan intiimiä fiilistä uima-allashuoneeseen, saunaan ja kylppäriin.

Erittäinkin budjettisyistä johtuen laatoitettaville seinille tulee todennäköisesti valkoista peruslaattaa. Tällä hetkellä ajatuksena olisi latoa suorakaiteen muotoisia metrolaattoja pystyyn. Ladonnasta tulee jostain syystä itselleni mieleen uimahallit, ja minähän viihdyn uimahalleissa!

Pystylaatoitus näyttää taas raikkaalta. Kuva: Linea Studio, Corkellis House
Koska hirsiseinä luo itsessään jo voimakkaan raidoituksen tilaan, pidän tässä tapauksessa rauhallisempaa tasaladontaa (oik.) parempana kuin metroladontaa (vas). Kuvat: Appareil Architecture, Residence Equinoxe ja Studio McGee, Modern Mountain Home

Tein Ikean suunnitteluohjelmalla (joka sanalla sanoen on helppokäyttöinen työkalu tilojen hahmottamiseen, vaikka tietenkään kaikkea ei ohjelmalla ole mahdollista kokeilla – löytyy täältä) muutamia dummy-malleja kylppäristämme. Tilassa on kolme ovea: eteiseen, uima-altaalle ja saunaan. Ikkunaseinällä on vierekkäin pesukone ja kuivausrumpu, ja tilaa jää vielä pesualtaalle ja säilytystilallekin. Suihku ja seinä-wc kiinnitetään saunan kivisiin väliseiniin. Lisäksi suihkua vastapäätä on tulossa noin 170 cm korkea väliseinä, johon upotetaan pesuainehyllyt ja toiselle puolelle tulee pyyhekoukut.

Käsittelemätöntä hirttä ja ruskeaa – näkymä eteisestä.
Käsittelemätöntä hirttä ja ruskeaa – näkymä allashuoneesta.
Käsittelemättömät hirsiseinät, tummaa puuta tasoihin ja kaapinoviin, mustat vetimet ja valkoinen pystylaatoitus. Lämmin ja maanläheinen fiilis!

Ensin yritin testata, miltä käsittelemätön hirsi näyttäisi tummanruskean ja valkoisen parina. “Hirsiseinä” nyt näyttää tässä lähinnä latkulta kipsilevyltä, joten oikeaa vaikutelmaa on vähän hankala saada – hirsihän on eläväpintainen materiaali. Kontrastiksi vaaleaan kuusihirteen voisi yhdistää tummanruskeat (vaikkapa pähkinäpuukuvioiset) kaapit ja taso.

Mustaa ja ruskeaa – näkymä eteisestä.
Mustaa ja ruskeaa – näkymä altaalta.

Toinen ajattelemamme vaihtoehto olisi käsitellä hirret mustiksi ja yhdistää siihen esimerkiksi tummanruskeat kaapit ja lattia sekä vaalea taso – saunaan olisi toiveena saada lauteet lämpökäsitellystä haavasta, joten tummanruskea toistuisi molemmissa tiloissa.

Kuultomustaksi käsiteltyä hirttä, valkoista laattaa pystyladonnalla, vaalea taso ja vetimet (kuvassa A.S. Helsingön söpö Candy!) ja tummanruskeat kaapit ja lattia. Tyylikäs kombo!

Musta käsittely rauhoittaisi tilaa, sillä kuultokäsittelykin peittää oksia sen verran, että puupinnasta tulee tasaisemman oloinen. En ole lainkaan huolissani mustan “synkentävästä” vaikutelmasta, sillä kylppäriin pääsee valoa monesta suunnasta: ikkunasta, saunan lasioven (ja sitä kautta saunan ikkunan) kautta ja vielä allashuoneen lasioven läpi. Vaalean tason heijastus toisi meikkaamiseen vähän ekstravalaistusta, ja tasoa on tarkoitus vielä nostaa parikymmenen sentin verran seinälle. Mutta raaskiiko tuoretta hirsiseinää kuitenkaan käsitellä millään, sehän on ihana sellaisenaankin? Senhän voisi myöhemminkin käsitellä tummaksi, jos kellastuminen alkaa häiritä. Kumpi on sinun suosikkisi?


2 kommenttia

    Paneeli-Ässä 20 Marjanmusta! Tänäänkin sillä taas saunan pukkarin hirsiseinät sutinut.
    Riittoisaa ja helppoa. Olkaa nopeita rakentaessa, ni saatte noi loput.


      En nyt tiedä kuinka nopeita onnistutaan olemaan… 😀 Mutta se on kyllä ihana sävy, jotenkin tervainen. Onneksi tätä päätöstä on aikaa vielä arpoa, nyt tuntuu siltä ettei sitä vaaleaa hirttä ehkä heti raaski värjätä mutta eiköhän tästä fiilikset selkene kun näkee seinät livenä!