DIY: Basebetonia märkätiloihin

07.04.2024
Kylpyhuoneessa ja saunassa osa seinistä on hirttä ja osa Basebetonia vihertävänharmaassa Dove-sävyssä.

Huhtikuun #suuntanaomavaraisuus-yhteispostaussarjan teemana ovat omavaraistelun aloittaminen ja hyvä elämä. Linkit Tsajut-blogin Satun ja Korkealan Heikin luotsaamien muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta! 

Sanotaan, että ihminen käyttää aikaansa siihen, mikä on hänelle tärkeintä. Ajankäyttö paljastaa raadollisesti omat prioriteetit: kuluuko (vapaa-)aika kännykkää selaten, maratonille treenaten vai ylitöitä tehden?

Tässä taloa rakentaessa ja muutenkin olen usein törmännyt sellaiseen ajatukseen, että etenkään hyvätuloisen ihmisen ei kannata käyttää aikaansa esimerkiksi siivoamiseen tai rakentamiseen. Jotenkin idea on ilmeisesti se, että mitä paremmat tulot ihmisellä on, sen arvokkaampaa hänen aikansa on. Joten juristin ei kannata rakentaa taloa omin pikku kätösin eikä lääkärin siivota kotiaan, vaan jättää nämä hommat muille, ilmeisesti halvemmille ihmisille.

Ymmärtäisin ehkä paremmin tämän ajatuksen, jos siinä automaattisesti oletettaisiin, että se juristi tai lääkäri jättäisi omat työnsä välistä ja tekisi sen sijaan tätä hupsutteluhommaa, mutta siinäkin pääsisi todennäköisesti säästämään rahaa. Meidän tapauksessamme tästä ei kuitenkaan ole kyse, sillä hoidamme samanaikaisesti päivätyömme ja talon rakentamisen.

Ja se kertoo jotain prioriteeteistamme: meille koti on tärkeä. Niin tärkeä, että haluamme tuntea sen joka kerroksen ja päättää jokaisesta yksityiskohdasta itse. Ei se sen kummempaa ole. Ymmärrän ihan hyvin ihmisiä, jotka mieluummin käyttävät aikansa johonkin muuhun, mutta itse en vaihtaisi tätä kokemusta mihinkään toiseen.

Tiivistäisin hyvän elämän reseptin siis siihen, että aikansa kannattaa käyttää tietoisesti siihen, mihin aidosti haluaa. MUTTA olen kyllä ihan h*****in iloinen siitä, että tämä vaihe on toivon mukaan pian historiaa ja pääsen käyttämään aikaani ihan muihin asioihin!!! Aika aikansa kutakin, nimittäin.

Basebetonia märkätiloihin

Tarvikkeet: Basebeton pohjalaasti, Sense-pintalaasti, vispilä ja levityslasta.

No niin, VIHDOIN maaliskuun alussa pääsimme pinnoittamaan kylppärin ja saunan seiniä Basebetonilla. Valmistajan sivuilta löytyy ohjeet Basebetonin työvaiheisiin märkätiloissa. Niistä kuitenkin puuttuvat perustelut sille, mitä milläkin vaiheella tavoitellaan ja miltä eri vaiheet näyttävät (kammottavilta). Siksi ajattelin lätkäistä tähän kuvasarjan, josta selviää, miten omituisilta pinnat välivaiheissaan näyttävät – nämä toivottavasti lohduttavat muita materiaalin kanssa tuskailevia DIY-ihmisiä!

Kuvia Basebetonin esivalmisteluvaiheista löytyy muuten edellisestä postauksesta.

Ei kannata huolestua siitä, että Basebeton näyttää aluksi oksennukselta.
Kyllä se siitä, kun vähän aikaa sekoittelee!
Pohjakerros on tummaa ja tosi karkeaa.
Toinen kerros on paljon vaaleampaa ja hienojakoisempaa kuin pohja. Totesimme, ettei kakkoskerroksen kanssa kannattanut odottaa hiontaa paria tuntia kauempaa, muuten se kovettui liiaksi eikä pohjakerrosta tullut enää juurikaan näkyviin.
Hionnan jälkeen pinta näyttää vähän jänskältä, mutta ei hätää! Pinnasta tulee siisti, kun pyyhkii kostealla.
Lopuksi pinta suojataan 2-komponenttiaineella, joka levitetään sileällä huopatelalla.
Valmis pinta! Eläväinen ja rouhean näköinen, mutta tuntuu ihanan sileältä.

Maaliskuun raksakuulumiset

Niin ihanaa, että kylpytiloissa on jo seinät aivan lopullisella pinnalla! Enää katto ja lattiat ja kalusteet… No, mutta onneksi ehdittiin maaliskuussa tekemään muutakin:

Koottiin parvelle kaappirungot.
Saunaan saatiin eristelevyt ja koolaukset kattoon, ja kylppärinkin puolella kattokoolaukset valmiiksi.
Allashuoneen seinä saatiin tasoitettua ja hiottua ja maalattua, kaikki tietysti kolmeen kertaan.
Allashuoneen kattokoolaukset saatiin melkein valmiiksi. Aikamoista telinesouvia taas!

Ja loppuun tärkeä pihauutinen: vuoden ensimmäiset narsissinpiipat bongattu 13.3.!

Kukkia pukkaa pihan ainoassa sulassa kohdassa!
Muutenhan piha oli aika luminen vielä 13.3.

Muiden omavaraistelijoiden kuulumiset täällä:

Kasvuvyöhyke 2

Urban gardening 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Villa Varmo 

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


4 kommenttia

    Rhia - Evil Dressmaker

    Olen varmaan aiemminkin todennut että on tuo talon rakentaminen sellainen urakka että itse en pystyisi siihen 😀 ei siis sillä että en haluaisi käyttää aikaani siihen, vaan lähinnä että hommaa on ihan liian paljon omaan jaksamiseen. Tässä remontissakin on ihan riittämiin muistettavaa, tiedettävää ja tehtävää.
    Mutta ihanaa että narsissit jo pilkistää, sieltä se kevät tulee!