Pikku-wc ja sisäikkuna väliseinään

22.05.2021
Pikkuvessaan haluttiin ikkuna, jotta sinnekin saataisiin edes hiukan luonnonvaloa.

Ajattelin tehdä muutamasta pikkutalon valmiista tilasta esittelypostaukset. Aloitetaan hillitysti pienestä eli eteisen vessasta! Sen erikoisuus on sisäikkuna, johon idea tuli vasta väliseinävaiheessa. Kun tekee itte, ehtii onneksi toteuttaa näitä päähänpistoja.

Väliseinärungossa huomioitiin ikkunan paikka, eli tukipuut laitettiin kulkemaan ikkunan reunoilla. Kipsilevytyksen jälkeen aukkoon mittailtiin kehykset siististä käsittelemättömästä laudasta, joka on yhtä leveää kuin rungon kakkosnelonen.
Sen jälkeen lautojen reunoihin ajettiin yläjyrsimellä hieman ikkunalasia paksummat urat.
Lasi tilattiin mittojen mukaan lasiliikkeestä ja liimattiin läpinäkyvällä liimalla kehyslautoihin. Kehyslaudat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella toisiinsa ja lopuksi koko ikkuna runkopuihin.
Ikkuna listoitettiin välioven kanssa samaan settiin. Vessaikkunassa on ekstrahyötynä sekin, että muut näkevät helposti päällä olevasta valosta, onko wc varattu!
Ikkunalaudasta muodostui kätevä säilytyspaikka esim. possulle.

Ikkunan teko oli melko yksinkertainen homma ja lopputulos mielestämme ehdottomasti näpertelyn arvoinen! On kiva, ettei vessa ole pimeä koppi, ja palmuvehkallekin riittää tarpeeksi valoa (se kun ei kovin kummoisia vaadi).

Sitten sisustukseen!

Pesualtaalle tulevat putket on vedetty pintavetona (muu ei olisikaan hirsiseinällä ollut mahdollista). Putkia naamioivat pari Uashmaman paperista valmistettua säilytyspussukkaa. Valopeili on Peilistoresta, sen halkaisija on 70 cm.

Pikkuvessa on nimensä mukaisesti aika pieni: leveydeltään noin 120 cm ja syvyydeltään noin 125 cm. Koska talon kylpyhuoneessakin on wc-pönttö, ei esteettömyyden kannalta tuntunut tarpeelliselta panostaa neliöitä tähänkin.

Tasot tehtiin tuppeensahatusta tervalepästä, jota löytyi Lahden Bauhausista. Tasot hiottiin, öljyttiin ja kiinnitettiin seiniin pienillä kulmaraudoilla.

Vessassa on yksi seinä hirttä (käsittelemätöntä, kuten muuallakin talossa) ja muut kipsilevyä. Levyseinät maalattiin samalla sävyllä kuin suurin osa muistakin, eli Tikkurilan Kashmirilla. Maali on himmeä Joker, joka sietää paremmin pyyhkimistä kuin täyshimmeä Harmony.

Seinä-wc on Laufen Pro Rimless ja painike Geberit Sigma 01 mattakromi. Seinän kotelointi jatkettiin kattoon asti.

Pikkuvessassa seinä koteloitiin kokonaan, toisin kuin kylpyhuoneessa, jossa seinä-wc:lle tehtiin puolikotelo. Puolikotelon tarjoamaa hyllytilaa ei koettu tässä hyödylliseksi, ja koteloimalla koko seinä kattoon saatiin pieneen tilaan rauhallisempi ja yhtenäisempi ilme. Yhtenäisyyttä tuo sekin, että eteisen laattalattia jatkuu kynnyksettömänä vessaan. Ruskeanharmaa laatta (Rako Rock – Black Matt) on kooltaan 30 x 30 cm ja hankittiin ABL-laatoilta.

Pesuallas on Ido Glow 400: se on 40 cm leveä ja 28 cm syvä. Hana on Grohen Get. Turkoosi minimaljakko ihan ite tehty.

Vessan taso aiheutti hieman päänvaivaa, sillä syvyyssuunnassa tilaa on vain noin 25 cm. Aluksi pohdimme yhdestä materiaalista teetettyä valkoista allastasoa, jossa olisi ollut tason alla kulkevat putket peittävä etulippa. Mittatilaustyöt olivat kuitenkin aika kalliita (reilusta tonnista pariin tonniin). Nyt päästiin sitten todella edullisesti, sillä tuppeensahattu tervaleppä ja Idon pikkuallas maksoivat yhteensä noin satasen.

Kivimäinen lattialaatta, hirsiseinä ja tuppeensahattu taso tuovat valopeilin kanssa vessaan vähän lappilaisen luksushotellin tuntua, mikä ei ole ollenkaan hullumpi juttu!


Ei kommentteja