Ensi kesänä meillä syödään…

04.04.2022
Kirsikkatomaatteja ja lehtikaalia olla pitää! Ja ehkä myös porkkanaa, ruusukaalia, tomatilloa ja hernettä…

Huhtikuun Suuntana omavaraisuus -yhteispostauksen teemana on teurastus ja vinkit eläintenpitoa harkitseville sekä top 5 kasvia kasvimaalle. Tsajut-blogin Satun ja Korkeala-blogin Heikin luotsaaman sarjan muiden ryhmäläisten jutut löytyvät linkattuina postauksen lopusta.

…jotain itse kasvatettua, toivottavasti! Toivehatussani muhii vieno haave siitä, että ensi kesänä sää olisi ruokakasveja ajatellen sopivan vaihtelevaa: välillä saisi paistaa ja välillä sataa mutta mielellään ei mitään neljä-viikkoa-putkeen-polttavaa-paahdetta/raekuuroja/kaatosadetta.

Jos saisin valita puutarhaani vain viisi syötävää yksivuotista kasvia, ne olisivat:

 1. Peruna
 2. Tomaatti
 3. Vihreät pavut
 4. Lehtikaali
 5. Sienet

Ylläolevista saa koostettua keskenään aivan täysipainoisen aterian ja jokainen niistä on yksittäinkin suurta herkkuani, joten tarvitseeko näitä enempää perustellakaan?

Kaikkia viittä pitäisi olla myös suhteellisen helppo kasvattaa: jopa minä olen onnistunut saamaan (todella pientä) satoa kaikista mainituista sieniä lukuun ottamatta. Sienipölkyt odottelevat nimittäin yhä heräämistään, ja jossain vaiheessa aion kokeilla sienipetiäkin, kunhan puutarhassa jokin puska tai puu äityy niin isoksi, että sen varjossa voisi moista yrittää.

Tänä vuonna aion muistaa nämä viime vuonna oppimani huomiot:

 • Älä laita perunoita liian lähekkäin. Tulee muuten tosi pieniä pottuja.
 • Kastele hulluna, kun on kuivaa, ja vie ruukut suojaan, jos sataa koko ajan. Kasvit ei tykkää kärähtää EIKÄ hukkua. Joku tasapaino on yritettävä löytää tähän.
 • Lannoita. Tänä vuonna otan käyttöön bokashoinnista syntyvän bokanesteen!
Krassia ja kehäkukkaa voi syödä, joten niitä kylvän lähelle muita syötäviä kasveja. Kosmoskukka, auringonkukka ja punapellava ovat menossa koristamaan muita pihan osia.

Permakulttuurisilminkin yllä olevissa on järkeä, sillä pavut tuovat maaperään typpeä ja kaikki kasvavat vähän eri kerroksissa, joten ne mahtuvat hyvin pienempäänkin tilaan. Tomaatti ja perunat eivät tosin ole toisilleen hyviä kumppaanuuskasveja, joten ihan lähekkäin en niitä aio laittaa.

Vuoden jännyydet: malabarinpinaatti, tarhamaltsa, shiso ja jääyrtti.

Kaikkia neljää siis sieniä lukuun ottamatta aiomme tänä kesänä kokeilla kasvattaa, ja kokeiluihin kuuluu hirveä määrä muutakin. Pyrkimys olisi saada kasvimaalle paljon lisää monivuotisia kasveja, joista tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa tarhamaltsaa ja malabarinpinaattia.

Huhtikuu raksalla

Parven kirjahyllysyvennys ja keittiön seinä saavat kohta pohjamaalia pintaan!

Maaliskuussa saatiin kaikki loput väliseinät levytettyä, ihan mahtavaa!

Lisäksi varauduttiin hinnankorotuksiin ja pyydettiin terassimateriaaleista tarjoukset hyvissä ajoin, tosin vertailun toinen firma ei ole vieläkään vaivautunut vastaamaan. Tuleepahan helppo valinta: otetaan tavara sieltä, mistä saadaan! Myös Jukolan tekstuuripaneeleista on jo pyydetty tarjous, sillä eteisen narikka olisi kiva saada paneloitua. Samaa tavaraa on tulossa pariin paikkaan myös ulos, joten onpahan sitten valmiina.

Viime kuun postauksessa oli kuva tästä samasta paikasta, mutta silloin seinät olivat pelkkää rankaa. Nyt on villat ja levyt paikoillaan! Villoitettun narikan taustaseinään tulee tekstuuripaneeli.
Makuuhuoneessa on vaatehuoneen ja vessan kaikki seinät levytetty, villoitettu ja tasoitettu vähintään kerran.
Maaliskuussa saatiin tämäkin aikaiseksi: vaatehuoneen puolella olevalle jakotukille tehtiin korotusvalu.

Huhtikuussa tarkoitus olisi päästä kattohommiin. Marssijärjestys on sellainen, että ensin pitää saada tasoitettua-hiottua-maalattua ne kipsilevyseinät, jotka ovat kosketuksissa paneelikattoon. Sitten paneloidaan katto, ja vasta, kun paneelikasa ei enää tuki keittiön lattiaa, mahdutaan levyttämään kipsilevykattoja. Tavoite on saada sekin homma käyntiin tämän kuun puolella, mutta saas nähdä, kauanko katon panelointiin turhaantuu aikaa, se kun on taas isoksi osaksi telineillä kiipeilyä.

Ruokakomerosta on vähän vaikea saada kuvaa, mutta se on siis osittain portaiden alla.
Tältä näyttää ruokakomeron sisällä. Rappusten kulmaan pitänee keksiä joku pehmuke, jotta ei aina lyödä päätämme siihen!

Lue muiden omavaraistelijoiden vinkit ja kuulumiset täältä:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela 

Multavarpaan maailma 

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia 

Kohti laadukkaampaa elämää 

Villa Varmo 

Luomulaakso 

Metsäläisten elämää 

Sanni ja farmi 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala 

Puutarhahetki 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


8 kommenttia

  Kotivaaraska

  Bokaneste on lannoituksessa todella hyvää, mutta annostelun kanssa pitää olla todella varovainen.


  Mirja, Korpitalo, Kuusamo

  Tässä voisi nyt pelata vaikka KASVI Lottoa Sinuun verrattuna sain 1 oikein. Äärettömän vaikeaa valita vain 5!


  korkealan Isäntä

  Hyvä viisikko kyllä niillä pärjäisi pitkälle. Kivasti on rakentaminen edistynyt.


  Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi

  Kerran ostin sienipölkyn ja olihan se ihan hauska kokeilu. Mutta sienten osalta kyllä tyydyn metsän tarjontaan, sitä kun yleensä riittää. Viidenneksi kasviksi ottaisin vaikkapa takuuvarman ja kauniin maa-artisokan.


  Merja / Metsäläisten elämää

  Sieniviljely kuulostaa mielenkiintoiselta, toivottavasti saatte joskus omaa sienisatoa.


  Kehäkukkaa minäkin laitan joka vuosi runsaasti kasvimaalle. Se on kaunis ja hyödyllinen!


  Sofia, Multavarpaan maailma

  Tarhamaltsa on nyt mainittu jo paristi, pitääköhän sitä kokeilla. Josko ensi vuoden kokeiluihin Kehäkukka on niin kaunis ja hyvä hoitavissa öljyissä ja voiteissa


  Satu -Tsajut

  Sienipeti onnistui meillä hyvin, helteinen kesä ja huono hoito saivat sienipöllit kuivahtamaan. Tänä vuonna olisi taas tarkoitus laittaa sienipeti.

  Eksoottisempien kasvien hankintapaikaksi suosittelen Mäntsälän Myllypellon taimia, meillä on sieltä esimerkiksi köynnös pinaattia.

  Satu – Tsajut