Sauna, sielun huone

22.05.2019
Järven sineä seinässä, hangen valkoista kiukaan takana – ja koivun vihreää ikkunassa. Kuva: Salmela Architect

Sauna, suomalaisen kodin pyhin paikka. Ensimmäiseksi minulle tulee saunasta mieleen kostean löylyn nostattama puun tuoksu, klapien räsähtely kiukaassa ja hieman hämyinen tunnelma. Nyt on kuitenkin sanottava, että kun katselen näitä tähän postaukseeni löytämiä inspiraatiokuvia saunoista, joita päivänvalo hellii, alkaa ikkunallisuus tuntua saunan tärkeimmältä ominaisuudelta.

Minimalistinen sauna ilman selkänojia (ja näköjään myös ilman suojakaiteita, oijoi). Kuva:
Pystylaudoitus seinässä ja koko seinän levyinen ikkuna, eipä hullumpaa! Kivilattia jatkuu saunasta terassille. Kuva:

Meillä jää saunasta kaksi seinää hirrelle, kaksi seinää on tarkoitus laatoittaa. Ikkuna on tulossa, mutta ei kylläkään suoraan pihalle. Sen sijaan ikkunasta katsellaan uima-altaan rauhoittavaa välkettä (kun ei järvimaisemaakaan ole…), ja saunan lasi-oven läpi näkee kyllä kylppärin ikkunasta puutarhaan.

Ikkunoita peräti kahteen suuntaan, aikamoista! Kuva: Salmela Architect

Ajatuksena on laatoittaa kiviseinät jollakin tummalla laatalla, johon puukiukaan hormi toivottavasti hieman naamioituu. Muuten visiot ovat vähän auki: käsitelläkö hirret vai ei? Millaiset lauteet – leveät, kapeat, tummat, vaaleat? Selkänoja on kai oltava, ajatus kuusihirteen nojaamisesta saa selän nipistelemään. Näitä kuvia katsoessa tulee olo, että yksinkertainen on kuitenkin parasta, tässä(kään) ei houkuta trendikkäät ratkaisut tai pyörän keksiminen uudestaan.

Kokonaan kapearimainen ilme sopii pieneen saunaan. Kuva: Salmela Architect. Huikeaa puunkäyttöä Alpeilla – terassilla ja lauteessa käytetty samanlevyinen puu luo todella viimeistellyn fiiliksen. Kuva:

P.S. Aika monet tämän postauksen kuvista ovat Salmelan suunnittelemia, viimeksi kuolasin hänen tyyliään täällä.

Hitusen japanilaista henkeä tässä tumman kiven ja lämpökäsitellyn (?) puun yhdistelmässä. Kuva: Salmela Architect

Ei kommentteja