Itte

27.10.2017

 

Näissä valmistaloissa klassinen ja moderni kohtaavat tasapainoisesti. Kuvat ylhäältä vasemmalta: Fiskarhedenvillan, Kannustalo, Honkarakenne & Honkarakenne).

Koska olemme trendien uhreja, oli moderni hirsitalo meille alusta asti itsestään selvä valinta. Olemme horisseet hirren ekologisuudesta, sisäilman laadusta ja puun kauneudesta kuukausikaupalle kaikille niille raukoille, jotka eivät ehkä ilosanomaa vielä ole kuulleet.

Itsestään selvää oli myös se, että tehdään itte. Mutta kuinka paljon, kas siinä riidanaihe. Olemme saaneet Peten kanssa sovittua valmiusastemallin, jossa ulkopuolelta tilataan hirsirunko vesikattovalmiina ja ikkunat asennettuna. Lisäksi tietysti pohjatyöt sekä sähkö- ja putkityöt tilataan ammattilaisilta. Muuten ajattelimme tehdä kaiken ihan itte! Työnjakokin on sovittu ja kättä päälle lyöty: minä organisoin, työmaalla määrää hän.

Tutkailimme kohteliaasti valmistalomalleja, mutta oikeasti tiesimme koko ajan, että ratkaisu meille ei löydy siltä suunnalta. Haluamme pienehkön kodin, jossa huoneita on vähän mutta ne ovat kivan kokoisia. Valmismallit suunnitellaan jollekin hassulle keskiarvoperheelle, joka tarvitsee kamalasti pikkuruisia makuuhuoneita, suuren edustusolohuoneen ja vielä suuremman kodinhoitohuoneen. Ja jonka tontti sijaitsee neliönmuotoisella tasamaalla.

Meidän toiveemme talon suhteen ovat luonnollisesti erilaisia kuin perheen, jossa on viisi lasta, pidetään frettikenneliä ja harrastetaan harvinaisten orkideojen kasvattamista: tarvitsemme yhden kohtuukokoisen makuuhuoneen, yhden työ/vierashuoneen, keittiön (johon mahtuu suuri ruokapöytä), ruokakomeron, puusaunan, pienen olohuoneen eikä mihinkään kiinteitä kaappeja (paitsi keittiöön). Talo saisi myötäillä rinnetonttimme muotoja.

Ja olisi hauska lisä, jos talo ei pelottaisi rumuudellaan naapuruston lapsia. Siksi päädyimme palkkaamaan arkkitehdin. Tonttimme sijaitsee  historiallisen Kuninkaantien varrella, mikä kutkuttaa mielikuvitustani kovasti – mielikuvissani tonttimme ohi on kulkenut lukematon joukko väsyneitä ratsumiehiä, jotka iltaisin ovat juopuneet kestikievareissa. Tästä viehättävästä ajatuksesta saimme idean, että moderniin taloon voisi ujuttaa viitteitä menneisyydestä. Arkkitehti SAFA Mikko Nissilä tuntui innostuvan tästä ajatuksesta, ja hänellä onkin nyt työn alla luoda meille uutta ja todella vanhaa yhdistelevä hirsitalo.


Ei kommentteja