Modernin hirsitalon sisustus: eteinen

01.06.2019
Kokolasinen ulko-ovi on ainakin avara vaihtoehto. Kuva: Michael Hsu Office of Architecture

Huomasin, että inspiskansiooni oli kertynyt epämääräinen läjä kuvia, joita yhdistää ehkä se, että ne ovat eteisiä, läpikulkutiloja ja käytäviä. Tämänkaltaiset tilat jäävät suunnittelussa helposti vähälle huomiolle, vaikka itse asiassa juuri ne ratkaisevat talon fiiliksen: onko arkkitehtuuri arkista vai astronomista? Ajattelen, että kotiin on kivempi tulla, kun eteinen on avara, käytävässä on helppo liikkua ja läpikulkutilalla kyky pysäyttää ihailemaan kaunista näkymää.

Pitkät, polveilevat näkymät ja kolmensävyistä puuta – siinä sielu lepää! Kuva: Alain Carle Architecte

Omistankin tämän postauksen tiloille, joista aukeaa näkymiä toisiin tiloihin. Sillä sellaiset ovat tärkeitä – uskon, että ihmiselle tekee hyvää, kun katse saa vapaasti vaeltaa.

Tasoerot luovat taloon heti kiinnostavia perspektiivejä. Kuvat: Kokosalaki Architecture ja Bernando Bader Architekten

Katse vaeltelee kokemukseni mukaan mielellään paitsi pitkälle, myös ylös ja alas. Siksi on hauskaa, jos talo tarjoaa korkeita tiloja tai tasoeroja. Toki yllätyksillekin on jäätävä tilaa: on kutkuttavaa arvuutella, millainen kokemus kulman takaa paljastuu.

Käytävää, vaatehuonetta ja asuintiloja – talo aukeaa yhdellä silmäyksellä moneen suuntaan kuin kutsuen tutkimaan sen eri puolia. Kuva: Kakinomifarm

Mielestäni erityisen ihanaa on, jos käytävä päättyy ikkunaan – silloin katseen ei tarvitse tyssätä siihenkään, että talon seinät tulevat vastaan! Tähän kiinnitimme itse huomiota suunnitteluvaiheessa. Läpi talon kulkevat näkymät tuovat tietysti myös luonnonvaloa joka suunnasta, joten sisätilat saavat erilaisia fiiliksiä vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen.

Käytävän päässä oleva ikkuna on kuin palkinto. Kuvat: PWB Architects

Toinen henkilökohtaisesti minuun vetoava tekijä on aina se, jos ikkunasta aukeaa näkymä taloon itseensä. Tämä lienee yksi syy, miksi olen aina ihaillut atriumtaloja ja L-taloja. Nyt meillä on peräti kaksi L-taloa työn alla, ja molemmissa talojen siivet ovat kauniisti läsnä myös vastakkaisella sivulla oleillessa.

Atriumtalon yksi monista ihanista puolista on se, että näkymiä aukeaa jatkuvasti sekä sisä- että ulkotiloihin – vieläpä toistensa kautta. Kuva: LAMAS
Iso ikkuna ja iso viherkasvi – mitä muuta porraskäytävä muka kaipaa? Kuva: T.W. Ryan Achitecture

P.S. Lisää moderniin hirsitaloon sopivaa sisustusinspiraatiota löytyy täältä:

Modernin hirsitalon sisustus: Olohuone

Modernin hirsitalon sisustus: Keittiö

Modernin hirsitalon sisustus: Kylpyhuone


2 kommenttia

    Hei, tosi tarkkanäköistä ja mukaansa tempaavaa pohdintaa. Eteisessä luodaan ensivaikutelma ja sieltä pitäisi näkyä jotain ihanaa. Luonnonvalo ja näkymä ulos tarjoavat tähän varmasti parhaat puitteet. Tasoeroihin suhtaudun hieman kaksijakoisesti, ne luovat kyllä mielenkiintoa tilaan mutta esteettömyyden näkökulmasta myös haasteita. Kenelle tahansa voi tulla eteen tilanne, että tilapäisesti tai pysyvästi ei pääse liikkumaan ilman apuvälineitä, siksi talon ensimmäisen kerroksen olisi hyvä olla ns. selviytymiskerros. Mielenkiintoista nähdä miten saadaan näitä visioita toteutumaan käytännössä. Aurinkoa päivääsi!


      Kiitos ihanasta kommentista ja erittäin hyvästä huomiosta! Esteettömyys on ehdottomasti asia, joka on syytä huomioida aina uuden talon suunnittelussa, eikä tasoerojakaan kannata mielestäni ihan huvin vuoksi lähteä luomaan, vaan lähinnä silloin, kun esimerkiksi rinteen vuoksi se on järkevää (kuten meidän tapauksessa). Meillä itse asiassa oli alun perin ajatus, että molemmat talot olisivat noudatelleet maaston muotoja, mutta anopin kulma päätettiin kuitenkin tehdä sisältä yhteen tasoon juuri esteettömyytä ajatellen. No, saimmepahan sitten autotallin sinne toisen talon alle, mainio “kompromissi” siis! 😀 Kaunista uutta kesää!