Omavaraistelun onnea + DIY: kotelo Tulppa-levystä

03.03.2024
Ylellinen synttäriaamiainen viime kesältä: oman maan tyrnihilloa brien kera, nam!

Maaliskuun #suuntanaomavaraisuus-yhteispostaussarjan teemana on omavaraisen elämäntavan parhaat hetket. Linkit Tsajut-blogin Satun ja Korkealan Heikin luotsaamien muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta! 

Omavaraistelussa – joka minulle on ennen kaikkea asenne – parasta on mielestäni sen mukanaan tuoma varmuus pärjäämisestä. Omavaraisteluun kuuluu uteliaisuus ja uusien taitojen opetteleminen, mikä tuo mukanaan alati kasvavan tunteen kyvykkyydestä: minä osaan tämän tai ainakin voin opetella ja ottaa selvää. Samalla oppii toisaalta kestämään jatkuvaa epäonnistumista, mistä on seurannut eräs aivan merkittävä rauhaa ja varmuutta lisäävä tieto. Nykyään nimittäin ymmärrän, että (lähes) kaiken voi korjata.

Kun raksalla tapahtuu moka, se ei ole hirveää. Sen voi korjata. Kun kasvimaalla kaikki kuolee, se ei ole hirveää. Siitä oppii ja seuraavana vuonna ymmärtää tehdä jonkin muutoksen toimintaansa. Seuraavana vuonna onkin taas erilaiset säät ja taas oppii mukauttamaan kasvatusolosuhteita tarpeen mukaan.

Toistaiseksi ihanimpia hetkiä omavaraistelussa ovat olleet sellaiset tosi simppelit asiat kuin ruohosipulin kukintojen napsiminen salaatin koristeeksi ja oman maan tuoreesta sadosta, teesekoituksista ja hilloista nauttiminen. Itse kasvatettu ruoka, pienissäkin määrin, ja kaikki muukin itse tehty ja rakennettu ovat hienointa ylellisyyttä, jonka tiedän!

Helmikuun raksakuulumiset

Putkaria odotellessamme ehdimme mm. laittaa parvelle kaikki loput listat!

Itse rakentaminen ei tosin aina ole kovin auvoista, ja tässä kuussa työlistalla on taas ollut kaikenlaista ikävää, kuten tasoitusta… Alkukuusta kylppäri ei edistynyt oikeastaan ollenkaan, kun odottelimme vain, että saataisiin putkihommat pakollisilta osin tehtyä. Odotteluaika käytettiin toki hyödyksi muiden to do -listalla seisovien puuhien merkeissä, kuten listoitushommissa ja uima-altaan laattajuttuja miettiessä.

Putkarimme kävi asentamassa hanakulmarasiat ja kaikenlaista muuta tarpeellista, ja saatiin samalla pikkutalon valmiille puolelle vedet!
Allashuoneen hanakulmarasioiden syvennys tasoitettiin heti asennuksen jälkeen umpeen.

DIY: Kotelo Tulppa-levystä

Putkihommien valmistuttua saimme tehtyä suihkun ja seinä-wc:n kotelot umpeen. Käytimme koteloissa Tulppa-märkätilalevyä (eli kovapintaista uretaanilevyä), jota ei tarvitse erikseen vesieristää kuin vain saumojen kohdalta. Tulppa-levyä on helppo leikata mattoveitsellä, ja tarvittavat reiät esimerkiksi hanakulmarasioille ja seinä-wc:n liitännöille tehtiin sopivankokoisella kuppiporanterällä tai pistosahalla.

Ensin levitimme runkoon asennusliimaa Tulppa-märkätilalevyä varten. Samaa tavaraa tursotettiin myös kohtiin, joihin oli tulossa Tulppa-kiinnikkeet.
Sitten Tulppa-kiinnikkeet ruuvattiin riittävän syvään (eivät saa jäädä törröttämään pinnasta) ja liima tasoitettiin.
Lopuksi tiivistettiin vielä saumat samalla Ardexin asennusliimalla.
Valmiin kotelon reunat ja nurkat vesieristettiin ja niihin vedettiin saumanauhat.
Kotelot ja lattianrajat vesieristettynä!

Kun kaikki lattianrajat ja nurkat oli saatu vesieristettyä, päästiin vihdoin niin sanotusti pintavaiheeseen eli tekemään kaikkea sellaista, mitä Basebetonin asennus vaatii. Valmistajan ohjeen mukaisesti varsinaisen Basebetonin alle pitää nimittäin laittaa kova tasoite, eli kylppärin puolella Schönoxin FS -liimalaastia, johon sekoitetaan 20 % Ardexin kvartsihiekkaa.

Käytännössä kama on siis hiekansekaista sementtiä, ja ensimmäinen kerros pääsi kuivumaan liikaa eli seuraavaan päivään asti – sen hiominen oli todella työlästä. Toinen kerros ymmärrettiin hioa noin neljän tunnin kuluttua levityksestä, ja se toimi paljon paremmin!

Koteloihin laitettiin ensimmäisen tasoitekerroksen yhteydessä kulmavahvikkeet.
Ensimmäisen tasoituksen ja hionnan jälkeen seinät näyttivät vielä aika karuilta.
Kakkoskierroksen jälkeen seinistä tuli oikein hyvät!
Saunakin ehdittiin kerran tasoittaa ja hioa! Täällä tasoitus tehtiin hiekalla vahvistetulla Kiilto Highflex S2 DF -laastilla, joka kestää kuumaa.

Seuraavaksi jatketaan saunan puolen toisen tasoituskierroksen parissa, ja sitten päästään vihdoin levittelemään itse Basebetonia!

Muiden omavaraistelijoiden kuulumisia täällä:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää 

FInland urban farming 

Kohti laadukkaampaa elämää 

Oma tupa ja tontti 

Sarin puutarhat 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Villa Varmo 

Evil Dressmaker 

Rakkautta ja maanantimia 

Sininen tupa 

Kasvuvyöhyke 4

Sweet food O’Mine 

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


7 kommenttia

  Rhia - Evil Dressmaker

  Tässähän tuli huikea tietopläjäys. Nämä vesieristyshommelit on meikäläiselle melko outoa aihealuetta. Ja no, rakentamis- ja remonttihommat ylipäätään vaativat ylipäätään todella paljon tietotaitoa. Tsemppiä rakennushommiin. Pikkuhiljaa valmistuu.


  Finland Urban Farming

  Katsomme apupuutarhurin kanssa Tanskalaista maajussia. Siinä on juuri tuo “kaiken voi korjata” -asenne niin vahvana. Mitään sellaista ei kannata hankkia, mitä ei voi korjata. Itse tuunaan, korjaan, sovellan, kierrätän, jotta ei tarvitse ostaa kaupasta. Rakennelmani puutarhassa ovat siksi rumia, mutta hankintahinta on usein nolla euroa. Teen juuri niistä materiaaleista, joita on saatavilla. Sen pitää riittää ja kelvata, kunhan toiminnallisuus on kunnossa. tv. urbanfarming.fi


  Tillintilan Anna

  Niin samaa mieltä sun kanssa, pärjääminen ja usko omiin taitoihin on kyllä mahtavaa! Ja se että ymmärtää selvemmin sitä että kaikkeen ei voi vaikuttaa, mut kaikenlaista voi koittaa


  Kyllä! Itse pärjääminen edes joissakin asioissa tuo onnellisuutta. Samoin uuden asian oppiminen.


  Satu - Tsajut

  Kun luin postauksesi tajusin, että juuri tuo, pärjäämisen tunne, jäi omasta kirjoituksesta. Sanoitit sen todella hyvin.


  Ompa tekniikka kehittynyt! Muistan, millaista vesieristäminen oli kun kotitalon putkiremontin yhteydessä kylppäriini sitä tehtiin, se kesti ja kesti.