Mitä hirsitalon ikkunat maksavat eli kokemuksia ikkunafirmoista

13.09.2019
Ikkunat. Niin hyvä keksintö. Kuva: Atelier Pierre Thibault

Ikkunat ovat talon silmät tai jotain, joten onkin syytä puntaroida niiden valintaa huolella. Ei ehkä kuitenkaan niin huolella kuin me, sillä ikkunavertailumme juhlii 1-vuotissyntymäpäiväänsä! Pyysimme ensimmäiset ikkunatarjoukset jo vuoden 2018 elokuussa, ja nyt saimme saagan vihdoin päätökseen ja ikkunatoimittajan valittua, huhhei! Kartutimme tietämystä ja kokemuksia monesta eri yrityksestä, joten pistämme jakoon mieltsin tietopankkimme ja perustelut sille, miksi me itse päädyimme valitsemaan Tiivin ikkunat.

Aluksi ajattelimme ostavamme pelkät ikkunat, mutta lopulta tulimme siihen tulokseen, että halusimme niille myös niin sanotun raaka-asennuksen eli ikkunoiden noston ja kiinnittämisen aukkoihin. Raaka-asennuksessa kaikki viimeistely eli listat, smyygit ja pellitykset jäävät asiakkaalle. Näistä uskomme selviävämme ihan kivasti (puutyöt on mukavia!) mutta meillä on sen verran monta isoa ikkunaa, että emme mitenkään saisi niitä keskenämme tai edes parin kaverin kanssa paikoilleen. Ulko- ja terassinovet sen sijaan asennamme itse, se on melko simppeliä puuhaa (sanoo hän nyt ja ehkäpä kiroilee sitten myöhemmin).

Ikkuna, jonka läpi näkyy ikkuna! Kuva: Atelier Pierre Thibault

Saimme tarjoukset vuoden aikana seuraavista yrityksistä, eli tässä kokemuksia joistakin isommista ja pienemmistä kotimaisista ikkunafirmoista:

Komeetta Komeetta ei itse valmista tuotteita, vaan välittää ovia ja ikkunoita kustannustehokkaaseen tapaan. Tuotteet olivat kunnossa ja hyvännäköisiä (esimerkiksi kiinteissä ikkunoissa ei ole ruuvattavia listoja ulkopuolella, ovissa on persoonallisia vaihtoehtoja ja terassinovet saatavilla myös kuultovärillä) ja myyjä oli aktiivinen ja ystävällinen. Melkein päädyimme Komeettaan, mutta Tiivin tarjous oli piirun verran parempi!

Piklas eli oikeastaan 1ikkunat ja Uudenmaan Ikkunapalvelu. Kiinnostuimme Piklaksesta, sillä heidän verkkokaupassaan on läpinäkyvä hinnoittelu, joka vaikutti melko edukkaalta. Moni on myöskin kehunut ikkunoita, mutta me annamme miinusta Piklas-ikkunoille siitä, että kiinteissä ikkunoissa on ulkopuolella ruuveilla kiinnitettävä lista. Ajattelimme kuitenkin, että voisimme säästösyistä opetella elämään tämän esteettisen stiplun kanssa, joten lähdimme tosissamme hakemaan tarjousta. Otin yhteyttä Uudenmaan Ikkunapalveluun maaliskuussa. Puhuin myyjän kanssa pitkiä puhelinkeskusteluja, joissa käytiin läpi toiveitamme ja vaihtoehtojamme. Myyjä oli innokkaan oloinen, mutta ei lukuisista pyynnöistä ja lupauksista huolimatta koskaan lähettänyt tarjousta. Koska olimme edelleen kiinnostuneita saamaan Piklas-ikkunat asennettuina, olimme seuraavaksi yhteydessä 1ikkunoihin, joka myös tekee asennuksia pääkaupunkiseudulla. Kokemus oli pitkälle varsin hyvä ja hinta järkevä, mutta homma kuivui kasaan siinä vaiheessa, kun pyysimme värimalleja kuullotteista. Myyjä lupasi lähettää, ei koskaan lähettänyt. Energiamme ei riittänyt soittelemaan perään, varsinkin kun Komeetta oli jo tehnyt paremman tarjouksen. Olemme kuitenkin tilaamassa ulko-ovet Piklakselta, sillä iskimme jo vuosi sitten silmämme Mahti Kartano -umpioveen, eikä sen parempaa ole vielä tullut vastaan!

Ulko-oviksi Kakskulmaan tulee Piklaksen Mahti Kartano, jonka kalanruotokuvio on sopivan moderni tulkinta perinteisestä ovimallista (jonka nimeä en tiedä, mutta jota tässä edustaa tuo Huvila-malli). Väriksi ollaan hahmoteltu kuvassa näkyvä mintunvihreä RAL6034.

Pihla Mukava myyjä halusi tulla oikein kotiimme asti tekemään tarjouksen. Tapaaminen oli meille tietysti helppoa, sillä parissa tunnissa saimme käytyä jokaisen ikkunan yksityiskohtaisesti läpi, joten kaikki meni kerralla oikein tarjoukselle. Paitsi hinta. Myyjä naputteli tarjouksen loppuun, sanoi lähettäneensä sen sähköpostilla ja hipsi paikalta pois. Hänen poistuttuaan saimme avata tarjouksen, joka oli 38 000 euroa kahden talon ikkunoista ja ovista raaka-asennettuna. Ei terve. Yritimme vielä tinkiä hinnasta, mutta ei onnistunut. Miinusta myös siitä, että Pihla ei olisi pystynyt tarjoamaan terassinovia samankorkuisina kuin niiden vieressä olevat ikkunat (2340 mm), joten myyjä ehdotti ratkaisuksi pieniä lisäikkunoita ovien päälle. Näistä tuli tietysti lisähintaa ja ylimääräiset ikkunat olisivat vaikuttaneet arkkitehtuuriin. Lisäksi terassinovet oli saatavilla vain MDF-pintaisina, eli niihin olisi pitänyt valita peittoväri, kun taas ikkunoissa oli kuultoväri.

Klas1 lähetti tarjouksen ensimmäisten joukossa elokuussa 2018, mutta se oli tehty vasemmalla kädellä. Yritimme tavoitella myyjää tänä vuonna uudelleen, josko olisimme saaneet tarjouksen oikeilla tuotteilla, mutta ei meille enää vastattu.

Tiivi lähetti niin ikään sinne päin olevan tarjouksen viime vuonna. Sitten pyysin joulun aikaan uutta, mutta ei sitä koskaan kuulunut. Kesällä 2019 kokeilin onneamme vielä kerran, ja ehkä kuuden viikon päästä tarjouspyynnöstä, kun olimme hieromassa kauppoja Komeetan kanssa, Tiiviltä pamahti yllätyssoitto: asuntomessutarjousten kesäruuhkassa olimme vihdoin päässeet käsittelyvuoroon, ja sanoin suoraan, millä hinnalla kannattaa tarjousta edes lähettää. Saimme tarjouksen, joka oli vielä edullisempi kuin Komeetalla ja sisälsi kaiken lisäksi kaksi kampanjaetua: yksi ovi kaupan päälle ja auringonsuoja viiteen ikkunaan. No nyt! Kävimme Vantaan konttorilla katsomassa Tiivin tuotteita paikan päällä ja olimme oikein tyytyväisiä näkemäämme, sillä saimme kaiken, mitä halusimme: terassinovet suunnitelussa koossa ja samalla sisäpinnan kuultokäsittelyllä kuin ikkunatkin. Ikkunat ilman näkyviä ruuveja ja meidän taloon mustalla välilistalla. Aurinkosuojaus oli kiva plussa anopin kulman terassille, sillä sille puolelle paistaa aurinko lähes koko päivän, jospa tämä hiukan auttaisi helteillä!

Ikkunat ja terassinovet (ilman heloja) kahteen taloon kustansivat ikkunoiden raaka-asennuksella noin 25 000 euroa, mikä oli meistä kohtuullinen kaikki erikoishommelimme huomioiden (korkeus, turvalasit, 3 paloikkunaa). Yhteensä ikkunoita on 25 ja terassinovia 4. Ulko-ovet taas (3 kpl) maksoivat 2 500 euroa, sillä yksi ovista on palo-ovi. Karkeasti sanottuna ulko-ovien kanssa ikkunat ja ovet maksavat meillä siis noin 14 000 euroa per kämppä.

Muita postauksiamme ikkunoista:

Ikkunat ja ovet -mitä niistä pitää tietää?

Hirsiseinän ikkuna-aukkojen sahaaminen

 

 

 

 


7 kommenttia


   Moikka, ulko-ovien pitäisi olla tulossa näillä näppäimillä, eli vielä ei ole kokemusta! Tuoreeltaan laitan varmaan jotakin asennusvaiheesta ainakin Instan puolelle.


  Kyselittekö hintoja puusepiltä, jotka tekevät perinneikkunoita? Hinta voi olla korkeampi, mutta laatu varmasti parempi. Suomalaisten ikkunatehtaiden laatu, kun on vähän mitä on.


   Ei kysytty, enkä usko, että puusepältä olisi kaikkea toivomaamme saanutkaan, kun piti saada ovet ja paloikkunat “samasta sarjasta” – ja budjetti olisi tosiaan varmasti paukkunut aivan yli tällä meidän setillä. Mutta johonkin pienempään kohteeseen varmasti hyvä vinkkki!


  Seppo Hämäläinen

  Kyllä puusepätkin valmistaa palo ovia ja ikkunoitakin itse olen keskittynyt nykyään perinne ikkunoihin. Puuseppä seppo Hämäläinen Varkaus yhteyttä saa ottaa vaikka spostiin seppo100@yahoo.com  Timo Nikander

  Senverran ikkunafirmojen omistussuhteista että ruotsalainen pörssinoteerattu Inwido omistaa Suomessa 9 tehdasta mm Tiivin, Pihlan Lämpöluxin ja Klas1n.