Mitä haluaisin osata ja kesän raksakuulumiset

07.08.2023
Pikkutalon terassin alapuolinen ulkovarastotila on saanut seinän ja terassi samalla kaiteen.

Elokuun #suuntanaomavaraisuus-yhteispostaussarjan teemana ovat kotitarvekalastus, -eläimet ja säilöntä sekä ajatusleikki: jos saisi muuttaa omasta omavaraistelusta yhden asian, niin mikä se olisi? Linkit Tsajut-blogin Satun ja Korkealan Heikin luotsaamien muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta! 

Oman ruuan kasvattelu on välillä ihan mukavaa ja kiintoisaa puuhaa, koska onhan siinä nyt fiilistä syödä itse kasvatettua ruokaa. Perunoita kuitenkin saa myös kaupasta, joten tämä puoli on sinänsä enemmän sellaista hupiharrastelua.

Sen sijaan oikeasti tärkeä ja hyödyllinen taito omavaraistelun kannalta olisi ompelutaito. Juu, vaatteitakin saa kaupasta, mutta jostain syystä lähinnä väärän kokoisia, näköisiä ja tuntuisia. Arvostan yksinkertaisia leikkauksia ja kestäviä, laadukkaita materiaaleja. Tämä kombo on nykymaailmassa ihan mahdottomuus, joten haaveilen siitä, että jossain vaiheessa vielä opettelisin käyttämään ompelukonetta. Jos laadukkaita kankaita vain on olemassa (en tiedä onko?! Pliis kertokaa, jos tiedätte hyviä hankintapaikkoja?), olisi niin näppärää surauttaa juuri oikein leikattu ja oikean kokoinen paita tai housut!

Kesä- ja heinäkuun raksakuulumiset

Perinteikkääseen tapaan kesän tullen siirryttiin ulkohommiin, ja näyttää siltä, että tämä on viimeinen kesä, kun sellaista tässä mittakaavassa tapahtuu! Ennen talven tuloa on nimittäin tarkoitus saada viimeiset lopputarkastukseen vaadittavat ulkotyöt valmiiksi, ja ne ovat:

Kuisti. Viime postauksessa oli saatu kuistin runko valmiiksi, ja nyt koko höskä on käsijohteita vaille valmis!
Kyllä nyt kelpaa, kun ei tarvitse lavojen päällä hyppiä, vaan on kunnon portaat.
Intoilen jo kaikista kausiasetelmista, joita voin värkkäillä meidän sisäänkäynnin portaiden pieleen!
Roskiskatos. Tästä puuttuu enää viherkatto, seinät ja “portti” (joka ei ole oikea portti, mutta sen olemuksen tajuaa kyllä sitten, kun se on valmis).
Ulkovaraston seinät. Rimaseinään tehtiin “piilo-ovet”, ja harvemmin käytetty toinen ovi pysyy normitilanteessa kiinni tällaisella perinteikkäällä, oven yläpuolelle ruuvatulla pikkupalikalla, joka käännetään vaaka-asentoon, kun kummatkin ovet halutaan saada auki.

Terassin alle jäävä tila toimii näppäränä vajana, jonne saa säilöön kottikärryt, lapiot, haravat ja sen sellaiset. Lisäksi se on tontin ainoa paikka, jossa voi säilyttää polttopuita, joten oveen tulee vielä määräysten mukaisesti lukko. Ja tommoinen hieno kädensija, jonka Peten pappa on joskus veistellyt.

Lisäksi loppukin pikkutalon terassi tarvitsee kaiteet, eli rimoitusta jatketaan vielä terassin pitkälle sivulle. Hidasta hommaa, koska joka ikinen rima pitää shousugibanittaa eli tohottaa, harjata, huuhdella ja öljytä. Periaatteessahan rimat olisi voinut käsitellä vain rautavihtrillillä, jota talonkin seinissä on ja jonka sävyiseksi rimat tästä joka tapauksessa vaalenevat, mutta tohottamalla puusta saa viehättävän muhkuraista, jolloin siihen syntyy jotenkin ikiaikaista ilmettä.

Viimeisenä silauksena seinän eteen tehdään jonain päivänä istutuslaatikot, joista villiviini saa lähteä rönsyilemään rimoja pitkin. Mutta se ei ole tämän vuoden homma se.

Sadepäivinä edistyttiin sisätiloissakin ja saatiin esimerkiksi iv-venttiilit paikoilleen. Ja vähän keittiötä ja makkaria eteenpäin!

Keittiöön asennettiin valaisimet ja tiskikone!
Ja makkariinkin saatiin valaisin sekä vihdoin väliovet!

Muiden omavaraistelijoiden kuulumisia voi lukea täältä:

Jovela

Krutbacken 

Kasvuvyöhyke 2

Urban farming 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Metsäläisten elämää 

Villa Varmo 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala 

Puutarhahetki 

Mustikkamaitoa 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


6 kommenttia

  Satu - Tsajut

  Suosittelen lämpimästi Redissä joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina kokoontuvaa Korjauskaupunki- tapahtumaa.

  Oletko ajatellut villiviinin sijaan sellaista viiniköynnöstä, jonka hedelmiä voisi syödä, esimerksiksi Somersed seedles? Teillä se saattaisi keritä kypsymään avomaalla.


   Kiitos, pitääpä tsekata! Tässä tapauksessa viiniköynnöksen idea olisi ennen kaikkea suojata rakenteita, joten ajatuksena mahdollisimman suureksi kasvava köynnös – noi syötävät hienot lajikkeet eivät taida jaksaa kasvaa ihan yhtä korkeiksi kuin villiviini…
  Heippa 🙂 Laadukkaita kankaita saa ihan Eurokankaasta. Kun kangasta vähän tunnustelee ja rypistelee, niin laatu alkaa selvitä. Jos kangas lämpenee kun sitä hinkkaa sormien välissä, siinä on keinokuitua mukana. Hyvälaatuiset luonnonkuitukankaat on kehrätty pitkäkuituisesta langasta, joka tuntuu kankaassa selvästi sileytenä, sekä trikoossa että kudotuissa kankaissa. Sitten pitää vielä osata valita oikea kangas vaatemallin mukaan. Esimerkiksi kankaan laskeutuvuus on tärkeä ominaisuus, joka vaikuttaa vaatteen olemukseen. Sitten kun vielä onnistuisi tekemään sopivan kokoisen ja mukavasti istuvan vaatteen, se on minusta kaikkein vaikeinta ompelussa 🙂


   Kiitos vinkistä, pitääpä mennä hypistelemään! Mulla olis kaavamallina muutamia hyviä olemassaolevia, mutta nuhjaantuneita vaatteita, joiden mukaan luulisi olevan melko simppeliä tehdä uusiakin…tosin olen karmean huono ompelukoneen käytössä, joten saumoista tulee joka tapauksessa rumat! xD