Portaat ja kaiteet mietintämyssyssä

05.11.2018
Parvi voi olla myös melkein umpinainen, talo talon sisässä. Kuva: Appareil Architecture. Säleikkömäinen puukaide siivilöi valon hienosti. Kuva: Jonathan Tuckey
Huippusuosittu pinnakaide toimii myös kiinteän seinäkkeen yläreunassa keventävänä elementtinä. Kuva: Jessica Helgerson Interior Design
Nahalla päällystetty käsijohde ja rimoitettu kaide toimivat muuten pelkistetyn portaikon katseenvangitsijoina. Kuva: Johan Sundberg Arkitektur

Rinneratkaisun ansiosta taloon tulee pieni (tai no, reilun metrin korkuinen) tasoero makuuhuoneen ja olohuoneen välille. Viime aikoina olemme vaivanneet päätämme pohtien, millaiset portaat tilaan tulee. Portaat kun näkyvät eteiseen asti ja ovat muutenkin näkyvällä paikalla.

Lattiamateriaali vaihtuu makkarin (lehtikuusiparketti) ja olohuoneen (liuskekivi) rajalla, joten vaihtoehtoja näkyisi olevan kolme:

 1. Lehtikuusiparketti
 2. Liuskekivi
 3. Jokin muu, mikä?
Leijuvat avoportaat (kuva: Mer Arkkitehdit) vai jämäkät umpiportaat (kuva:  Egue y Seta), kas siinä pulma.
Jos tasoeroa on vain yhden askelman verran, voi porrastuksen ratkaista penkkimäisellä irtoaskelmalla. Kuva: Tham & Videgård
Simppelit avoportaat tuntuvat kevyiltä parven valkoisen umpikaiteen rinnalla. Kuva: Glamuzina Paterson Architects

Äänestin saman tien parkettia vastaan, koska eteisestä katsottuna makuuhuoneen lattia ei näy, joten se tuntuu katkaisevan visuaalisesti olohuoneen lattian. Pete taas ei innostunut järeästä valetaan-portat-betonista- ja-mallataan-ja-nyhritään-liuskekiviä-viikkokaupalla-ratkaisusta.

Verkkomaiset kaideratkaisut ovat jotenkin viehättävän vaatimattomat. Kuva: Takanori Ineyama Architects

Umpiportaiden vaihtoehtona on tietysti keveät avoportaat. Mutta mistä materiaalista? Kuusesta, jolloin ne sopisivat hirsiseinien kanssa mutta vaihtuisivat hassusti kynnyksellä makkarin lehtikuuseen? Lehtikuusesta, jolloin efekti seinän kanssa ei ole ihan matchy-matchy?

Vaijerimaiset kaiteet ovat superkevyen näköiset. Kuva: Hidetoshi Sawa / Tailored Design Lab

Metalliportaat voisivat olla meille oiva ratkaisu, sillä olemme kaavailleet olohuoneen parvelle metallikaiteita. Samanvärisinä ne voisivat toimia arkkitehtonisina kaiffareina tilassa. Enää tarttis päättää väri. Ultramariini? Viininpunainen? Auringonkeltainen?

Niin ja sitten pitäisi päättää vielä ne portaat, jotka vievät parvelle…

Kaiteiden kohdalla voi heittäytyä luovaksi niin värien kuin kuvioiden suhteen (kuva: Alain Carle Arcitechte) tai pitäytyä hillitymmässä tyylissä (kuva: Renée del Gaudio Architecture)

 

Uudet rakennusmääräykset tuplasivat käsijohteen

Tähän loppuun vielä ajantasainen muistutus siitä, että portaiden ja kaiteiden suunnittelussa ei Suomessa todellakaan ole vain mielikuvitus rajana, eli tietopaketti siitä, miten rakennusmääräykset osallistuvat sisäportaiden ja -kaiteiden suunnitteluun. Tulkinnat vaihtelevat kunnittain – koska miksipä ei – joten tässä pääpiirteet:

 • Kun putoamiskorkeus on yli 50 cm, on oltava kaide. Jos putoamiskorkeus jää alle 3 metriin, on kaiteen vähimmäiskorkeus 90 cm.
 • Asuintiloissa askelman nousu saa olla enintään 19 cm ja etenemä 25 cm.
 • Nykyään portaissa on oltava kaide tai käsijohde molemmin puolin, ja sen on jatkuttava hieman yli portaiden alku- ja loppupäästä.
 • Jos kaide edustaa mallia pinnakaide tai pystyrimoitus, saavat rimat tai pinnat olla enintään 10 cm:n etäisyydellä toisistaan. Muunlaisissa “suojaavissa rakenteissa” raot saavat olla enintään 3 cm.
 • Jos kaide on muuten kiinteä (vaikkapa 70 cm korkea) ja yläosassa kulkee erillinen käsijohde, saa näiden välissä olla 20 cm:n rako.
 • Lattian ja kaiteen välissä saa olla 5 cm:n rako.
 • Avoportaissa askelmien välinen rako saa olla enintään 10 cm.

 


2 kommenttia

  Hei!

  Miten talon pystytysurakka on edennyt? Edellisessä päivityksessä saitte talotehtaalta terveisiä, mutta mitä sitten tarinassanne tapahtui?

  Tämä blogi on oikein ajankohtainen ja kiinnostava meille, kiitos tähän käyttämästäsi ajasta ja vaivasta!


   Kiva kuulla, että blogista on iloa ja hyötyä muillekin! Pystytys ei sitten vielä päässytkään alkamaan, mutta toivomme kovasti, että tässä marraskuun aikana asentajat tulisivat aloittamaan työt. Raportoin kyllä pystytyksen etenemisestä kunhan siihen päästään!