Huhtikuun raksakuulumiset

06.05.2024
Epäsuoran valon heijastuslevy syntyi ylijäämävanerista ja vanhasta kattomaalista.

Huhtikuussa jatkettiin allashuoneen katon kimpussa. Ennen viimeisiä kattokoolauksia ruuvattiin harjalle valkoiseksi maalattua vaneria valoa heijastavaksi pinnaksi. Sen jälkeen vanerin viereen asennettiin viimeiset koolauspuut, joiden yläpinta oli sahattu tarkasti lasketusti vinoon, niin että valo heijastuu oikeassa kulmassa haluttuun paikkaan. Vinoon sahatulle pinnalle taas liimattiin lednauhat, jotka näin saatiin osoittamaan heijastuslevyä kohti. Koko homman idea on siis luoda epäsuoraa valoa allashuoneeseen ja ehdottomasti niin, ettei valonlähde näy (eli häikäise herkkiä migreenisilmiäni).

Katto valmiina!

Sen jälkeen katto paneloitiin STS-kuusipaneelilla, joka tulee tummumaan seinien sävyiseksi. Panelointi ei ollut mikään helppo ja nopea homma, koska uima-altaan pohjalla piti koko ajan olla kahdet telineet ja teknisen tilan aukon päälle viritellä kaiken maailman tasoa tikkaita ja telineitä varten. Mutta hieno siitä tuli! Listoja ei ajateltu laittaa, koska tarkoitus on antaa ilman kiertää kattorakenteen takanakin – onhan kyseessä allashuone, jossa kosteutta on tavallista enemmän.

Välipalana asennettiin keittiöön avohylly. Bambuhyllyn tilasin mittojen mukaan ja kannakkeet vihreinä, tuli tosi söpö!
Teknisen tilan esivalmisteluja.

Koska allaslaitteiston asennuspäivä lähestyy, piti alkaa laittamaan laitehuonetta kuntoon! Pete tasoitti seiniä, korjasi lattian kaadon ja lattiakaivon oikeaan korkoon.

ThermoRoyal-paneelia saunaan ja kylppäriin

Lauteiden tukipuihin kandee merkata niiden sijainnit ja ottaa kuva muistoksi, niin sujuu sitten lauteiden asentaminen helpommin…

Teknisen tilan tasoittelujen kuivumista odotellessa ajateltiin naputella saunan ja kylppärin paneelit paikoilleen. Saunassa on vain puolikas seinä paneelilla, muuten tavaraa tuli vain kattoihin. Valittiin paneelien ja lauteiden materiaaliksi ThermoRoyal eli lämpökäsitelty apassi, sillä se on kivan tummaa (tummenee vielä, kun öljytään pinnat ennen käyttöä), mukavan tuntuista ja myös helppohoitoisen oloinen (= ei näy kaikki puukiukaan tupruttelut ihan heti).

Huoltoluukun askartelua.

Tässä näkyy koko talon ainoa kompromissi. Muutenhan ollaan huolekkaasti piilotettu kaikki talon tekniikka paikkoihin, joista ne ei näy ns. asuintiloihin (tekniikkaa on lähinnä vaatehuoneessa ja ruokakomeron kaappeissa). Allastilan IV-kone oli ensin suunniteltu laitettavaksi kylppäriin vessanpöntön päälle, mikä oli meille ehdoton ei. Suunnitelmista oli myös unohtunut, että ne IV-koneen kondenssivedetkin pitäisi johtaa johonkin. Pintavetona hirsiseinää pitkin ja lattialle? No, sellainen ei tietenkään vetele, joten päätettiin sijoittaa kone kylppärin kattokoolausten yläpuolelle ja tehdä kattoon sitten huoltoluukku.

Näkyvillä paikoilla olevat huoltoluukut eivät todellakaan ole mielestäni mikään ideaalivaihtoehto, mutta tässä tapauksessa se oli kuitenkin vähiten silmää särkevä ratkaisu. Ja saatiin luukusta oikein siisti, joten kyllä tuon kanssa ihan hyvin elää! Luukussa ei ole mitään mekanismia, vaan paneloitu luukku vain lepää vanerin varassa koolausten päällä. Koneen huoltoa varten se nostetaan ylöspäin ja laitetaan yläpohjaan lepäilemään. Hyvä puoli tässä on se, että nyt katon yläpuolelle pääsee muutenkin tarkistelemaan esimerkiksi sähköjä ja muuta.

Valmis huoltoluukku, oikein nätti!
Saunassa jatkuu sama paneeli. Tännekään ei laitettu kattolistoja, on siisti näinkin.

Uima-altaan vesieristysvalmisteluja

Huhtikuussa kävin Ardexin järjestämässä uima-allaspäivässä, jossa kerrottiin altaan tasoittamisessa, vesieristämisessä ja laatoittamisessa tarvittavista aineista ja menetelmistä. Se oli varsin hyödyllinen päivä tällaiselle tee itse -rakentajallekin (vaikka olikin varsinaisesti suunnattu ammattilaisille), koska altaan eristämiseen ei oikein löydy ohjeita netistä, ja monia siinä käytettäviä aineita käytetään muissakin rakenteissa, joten käyttöohjeet on usein tehty vain niitä yleisempiä tarkoituksia varten.

Ensimmäiseksi kävi ilmi, että ihan tyhmästi oltiin tietysti tehty, kun allasvalussa oli laitettu kaikki läpivientikappaleet valun pintaan kiinni. Olisi pitänyt tulla yli ja olisi pitänyt jättää ympärille tilaa epoksitiivistämistä varten. Jahas, no ei muuta kuin piikkaamaan suutinten ja allasikkunan ympäriltä.

Ikkunan ja suuttimien ympäriltä piikattiin betonia pois.

Sen jälkeen piikatut ympärykset piti täyttää Ardexin WA-epoksilla. Ohjeistus oli täyttää aukko “sullomistekniikalla”, joka tarkoittaa siis lastalla liippaamista. Toista epoksia käyttäen ohjeistus oli tehdä ensin aukon eteen muotti, ja kaataa epoksi sitten aukkoon. No, teimme ensin varmuudeksi muotit, mutta sekoitettuamme epoksin totesimme, että se on ihan liian tömäkkää, jotta se muka valuisi reiästä muotin sisään tasaisesti joka paikkaan. Revimme siis muotit irti ja Pete alkoi liipata tavaraa lastalla aukkoon. Mukavasti WA oli kuitenkin tarpeeksi löysää valuakseen aukosta pois, joten lopputulemana tavara ensin tökittiin lastalla aukkoon ja sitten peitettiin levyllä, jotta se pysyisi paikallaan. Kolmen tunnin kuluttua levityksestä levyt revittiin pois, ja lopputulos on oikein ruma, mutta vaikuttaisi kuitenkin tiiviiltä.

Kammottavan näköinen, mutta toivottavasti toimii ja on tiivis.

Seuraavaksi on tiedossa aika haipakkaa, kun aiotaan saada altaan vedeneristykset tehtyä ja tekninen tila kokonaan valmiiksi parin viikon sisään. Sen jälkeen onkin sitten enää kylppärin ja saunan lattian vesieristykset ja koko tilan laatoitukset, niin KAIKKI talon pinnat onkin jo valmiit!


Ei kommentteja