Modernin hirsitalon sisustus: keittiö

06.02.2019
Liesituulettimen linjaan vedetty avohylly – ah, kyllä silmä lepää! Kuva: Kvänum

Suunnitellessamme omaa keittiötämme olemme miettineet hirsitaloomme sopivia tyylikkäitä ratkaisuja, jotka voisi toteuttaa mahdollisimman edullisesti (ennustamme nimittäin, että Matti ehtii muuttaa kukkaroon ennen kuin me ehdimme muuttaa taloomme).

Ohhoh! Erilaisten ovien sekoittelu voi toimia – ainakin se luo välittömän räätälöintiefektin. Kuva: Devol

Sivuhuomatuksena mainittakoon, että ehkä suosikkipuuhiani yleensäkin on tutkia asioiden näyttävyys-hinta-suhdetta, sillä mikään ei ole mielestäni inhampaa kuin maksaa asioista, jotka eivät ole sekä kunnollisia että kauniita (vaikka projetkin aikana tätäkin pitää sietää, kun laittaa kuukausipalkkansa verran rahaa kaikenmaailman styrokseihin ja putkiin, murrr). Tässä kooste tähän mennessä oppimastamme, muiden oman elämänsä keittiösuunnittelijoiden iloksi!

Kahden materiaalin käyttäminen suurin piirtein samoissa määrin tekee keittiöstä kiinnostavan mutta rauhallisen. Kuva: Natalia Kokosalaki

Mihin panostaa, missä pihistää?

Keittiö on monella kodin käytetyin tila, joten ihan kaikessa ei kannata säästää, mutta kun himmailee yhdessä paikassa, voi toisessa vähän törsätä. Omat näkemykseni siitä, missä kannattaa säästellä ja missä ei, perustuvat ulkonäköön, kestävyyteen ja siihen, kuinka helppo jokin elementti on vaihtaa.

Luonnonvalo, kyllä kiitos! Pitkä rivi ikkunoita tason yllä valaisee työskentelytason ihanasti. Kuva: Kvänum

Säästä näissä:

  • Koneiden sijoittelu. Varsinkin liesituuletinta kannattaa miettiä myös budjetin näkökulmasta. Esimerkiksi saarekkeeseen sijoitetulle liedelle on pari vaihtoehtoa: tasossa oleva liesituuletin (kallis), korumainen designtuuletin (kallis) tai tavallinen tuuletin, joka koteloidaan (mahdollisesti edullinen, mutta tukkiiko saarekkeen ilmavuutta?). Aiheuttaako liesituulettimen sijoittuminen keskelle huonetta vaikeuksia ilmanvaihdon vetojen kanssa – onko keittiön yläpuolella huone, jonka läpi ei haluta putkea? Pääsääntöisesti edullisinta on sijoittaa liesi ja liesituuletin seinän viereen paikkaan, josta putken saa vedettyä katolle mahdollisimman suoraan. Mieti hirsitalossa lieden ja vesipisteen sijoittelua myös tomaattikastikkeen ja saippuaveden näkökulmasta: jos liesi tai allas tulee hirsiseinää vasten, tarvitaanko puun suojaamiseen jokin tyyris (lasi) tai epäesteettinen (hirsien käsittely vain lieden kohdalta) ratkaisu?
Vesipiste saarekkeessa voi olla edullisempi vaihtoehto kuin liesi (ja liesituuletin). Kuva: Devol
  • Hana. Hana on helppo vaihtaa muutaman vuoden päästä haaveilemaansa designversioon, jos sattuisi joskus vielä olemaan rahoissaan.
  • Kalusterungot. Ikean rungot, mekanismit ja sisukset ovat yhtä laadukkaat kuin keittiöliikkeidenkin, ja valkoiset rungot saa naamioitua peitelevyllä ovien väriseksi, jos hommaa ovet Ikean runkoihin erikoistuneelta designpuljulta.
Anteeksi vain, mutta olen heikkona pöytävalaisimiin keittiöissä, siksi tämä kuva. Kuva: Devol

Keittiön ovet Ikean runkoihin

Listassa sekä kotimaisia vaihtoehtoja että yrityksiä, jotka toimittavat Suomeen.

A.S. Helsingö Kauniita pehmeitä sävyjä ja muutama simppeli ovimalli.
Custom Kitchen Trendikkäitä kuviollisia, ajattoman sileitä ja klassisia ovia kaikissa sävyissä. Myös kivitasoja.
Koak Design Tammi- ja bambuovia sävytettynä eri tyyleihin modernista rustiikkiin.
Plykea Ovia ja tasoja vanerista.
Superfront Trendikkäästi kuvioituja ovia hienoissa väreissä, tyylikkäitä ja näyttäviä vedin- ja jalkavaihtoehtoja.

 

Panosta näihin:

  • Työtasot. Tason pitää kestää käyttöä, ja isona pintana taso määrittää vahvasti keittiön ilmettä. Laminaatti kannattaa siis unohtaa suosiolla. Puu on melko edullinen ja kaunis, jos sitä jaksaa hoitaa. Kivi kestää ikuisesti eikä vaadi juurikaan huoltoa (poisluettuna marmori ja muut vaaleat kivilajit, joita ei keittiöön suositellakaan). Komposiitti on kallis mutta myös lämmin ja kestävä. Betonitason voi valaa itsekin, jolloin hintaa saa alas, ja se on kestävä ja tietyissä ympäristöissä loistava vaihtoehto.
Työtason nostaminen seinälle, vaikka vähänkin, antaa siistin ja ryhdikkään ilmeen, etenkin kun välitilaa ei laatoiteta. Kuva: Kvänum
  • Vetimet. Vetimet viimeistelevät ilmeen ja voivat joko kohottaa keittiön uudelle tasolle tai jättää sen geneeriseksi ja tylsäksi. Panostus ei välttämättä tarkoita kovaa rahallista panosta, mutta erilaisia vaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti tutkia – ja sitten valita se, joka tuntuu vähän pelottavalta!
Yläkaapittomuus keventää keittiön. Superminimamistisessa tyylissä kalusteovet ovat keskipisteessä, teräs tai näyttävä puusepäntyö toimii aina! Kuva: Reform CPH
Korkeiden kaappien reunustama työskentelytila sulautuu seinään, kun se on samaa materiaalia kuin ovet. Kuva: Kvänum
  • Selkeys. Selkeät linjat suunnittelussa pitävät keittiön yleisilmeen siistinä ja tyylikkäänä. Sijoittele esimerkiksi korkeat kaapit yhdelle seinälle ja jätä toinen ilman yläkaappeja – näin säilytystilaa tulee maksimaalisesti, mutta keittiössä säilyy myös ilmavuus. Tai tee kuten me ja varaa tilaa erilliselle ruokakomerolle, jonne saa kätevästi piiloon kaikenlaista kahvinkeittimistä pastarasioihin! Suosi samanlevyisiä ja -korkuisia kaappeja ja laatikoita aina yhdellä seinällä. Pidä myös tasot samankorkuisina ja -levyisinä samalla seinällä. Tahtoo sanoa, että jos haluat jostakin syystä korotetun tiskikoneen, niin sijoita se osaksi kaapistoseinää.
Säilytystilaa ikkunan edessä? Miksipä ei – se on persoonallinen ja mahdollisesti kätevin ratkaisu tilassa, jossa ikkunat vievät paljon seinäalaa. Kuva: Kvänum
  • Leikittely. Äskeisen perään on syytä todeta, että selkeys ei ole yhtä kuin monotonia. Luo kontrasteja materiaali- ja värivalinnoilla – kekseliäs suunnittelu on onneksi aivan ilmaista! Yksinkertaisin kikka on pitää kaapistot samanlaisina, mutta sekoitella erilaisia vetimiä. Testaa vaikkapa nuppeja yläkaappeihin ja lankavetimiä alalaatikoihin, yhdistele samaa mallia eri metallisävyissä tai asenna samaa vedintä sekä pystyyn että vaakaan. Näyttävämpi temppu on valita vaikkapa kaapistoseinälle tai saarekkeeseen erilaiset ovet ja etusarjat: vaikkapa mustaa toisaalle ja puuta toisaalle.
Ottaisiko mustan vai valkoisen keittiön? Anna mennä, ota molemmat! Kuvat: Alain Carle Architecte ja Bernd Gruber
Älkäämme unohtako irtokalusteiden kauneutta keittiössäkin. Iso peili ja korkea astiakaappi tekevät tyylistä heti rennomman. Kuva: Devol
Näyttävät nupit voivat olla koko keittiön juju. Kuva: Jochen Specht

 


Ei kommentteja