DIY-vinkit: isojen laattojen asentaminen

22.02.2022
Talon ensimmäiset lattialaatat paikoillaan ja hyvältä näyttää!

Tammikuun viimeisellä viikolla tempaisimme portaiden alle jäävät lattialaatat paikoilleen, yhteensä neljä kappaletta. Ensin betonille piti levittää primeri, jonka jälkeen laatoitimme yhtenä iltana kaksi laattaa ja seuraavana kaksi muuta, jotta nämä toiset laatat sai laitettua ensimmäisten päältä kontaten.

Isot laatat ja laattajaon suunnittelu

Ihan ensin tietysti piti piirtää pohjakuvaan laatoitussuunnitelma eli miettiä, miten 60×60-kokoiset laatat jakautuisivat kaikkein fiksuiten joka tilassa, kun lattia jatkuu saumattomasti eteisestä vaatehuoneeseen, keittiöön, olohuoneeseen ja ruokakomeroon.

Varsinkin isojen laattojen kohdalla on tärkeää suunnitella laattajako kunnolla. Yleensä, kun laattalattia jatkuu tilasta toiseen, on jossain kohtaa tehtävä kompromissi ihanteellisen näkymän suhteen. Ainakin me halusimme sijoittaa kompromissit vähiten näkyviin paikkoihin eikä keskelle paraatieteistä.

Paraatinäkymä makuuhuoneesta eteiseen. Laattajaon suunnittelussa tämä seinusta otettiin prioriteetiksi.

Suunnittelussa otimme lähtökohdaksi sen, että talon läpi kulkeva pitkä näkymä näyttäisi mahdollisimman järkevältä. Halusimme, että laatoitus EI ala päätilan isojen ikkunoiden vierestä kokonaisilla laatoilla, sillä läpitalon näkymä on tasapainoisin, kun eteiskäytävän ja siitä jatkuvan kulkuväylän keskellä on kokonainen laatta (ei se sentilleen keskelle tule, mutta melko lailla kuitenkin).

Ratkaisu on järkevä siksikin, että harvassa talossa on ihan suorat seinät (meillä ei ainakaan ole!), joten leikkaamalla jokaisen seinän viereen tulevan laatan tarkasti seinän mukaan varmistetaan se, että näkymälinjat pysyvät suorina. Ettei käy niin köplästi, että alkaisi laatoittaa vinon seinän vierestä kokonaisilla laatoilla ja huomaisi hetken kuluttua koko laattarivin lähtevän vinkuraan. Toinen vaihtoehto olisi tehdä laatoitus suoraan, mutta jättää seinän viereen isoneva rako, joka taas vaatisi leveän jalkalistan peitokseen.

60-senttinen laatta mahtui juuri ja juuri meidän vesileikkurin tasolle pituussuunnassa. Leveyssuunnassa tarvittiin apuja lisäpöydän muodossa.

Kuinka iso laatta on tarpeeksi iso?

Myös laattakokoa on hyvä miettiä tältä kantilta: meidän valitsemastamme lattialaatasta oli 60×60-koon lisäksi vaihtoehdot 80×80 ja 120×120. Mietimme ensin isompia laattakokoja, koska isompi on toki komeampi.

Tajusimme kuitenkin nopeasti, että omassa talossamme lattia on merkittävässä osassa avoimen olohuone-keittiön lisäksi myös pienehkössä sisääntuloeteisessä ja 130 cm leveässä eteiskäytävässä, joten todella isot laatat eivät istuisi näihin pienempiin tiloihin kauniisti. 120×120-laattaa tulisi käytävään yksi kokonainen ja yksi 10 cm:n suikale. 80-senttisellä laatalla saisi yhden kokonaisen ja vaikka sen molemmille puolin noin 25 cm:n palat, mikä sekin olisi aikamoisen epäsuhtaista. Neliömäisessä sisääntuloeteisessä laattajakoa olisi todella vaikea saada näyttämään millään tavalla tasapainoiselta näin isoilla laatoilla.

Piirsimme laattaruudukon pohjapiirustuksen päälle, jotta näimme, miten laatat asettuvat parhaiten joka tilassa.

Niinpä päädyimme isoista laatoista pienimpään eli 60×60-kokoon. Koon etu on sekin, että sen sanotaan olevan suurin laatta, jonka amatöörikin voi laatoittaa. Tähän väitteeseen saattaa liittyä ainakin se, että sitä isompia laattoja voi olla hankala leikata kotikonstein – meidän laattaleikkuriin tämä koko mahtuu juuri ja juuri! Ja koska olemme omavaraisraksailijoita, oli tietysti itte tekeminen paras vaihtoehto.

Isojen laattojen laatoitus

Heikko tasausjärjestelmä ja huonot imukupit – laatoittajan tärkeimmät varusteet.

Laatoitusbudjetissa helposti unohtaa, että varsinaisten laattojen lisäksi tarvitaan muutakin tavaraa, eivätkä nekään ole ilmaisia:

  • Primeri ja joku halpa/huono pensseli tai tela betonilattian pohjustamiseen (jotta kuiva betoni ei imaise laastista kaikkea kosteutta ja heikennä laastin pitoa).
  • Laasti. Kiinnityslaastejahan on joka merkillä ja vaikka mitä erilaisia, isoille laatoille sisätiloihin tietysti omansa. Vinkkinä osaan sanoa vain sen, että edulliselta vaikuttavissa laasteissa on yleensä isompi menekki, joten halpismerkin valinta ei välttämättä tuo säästöä. Me päädyimme Weberin Flow Fixiin.
  • Tasausjärjestelmä. Me käytimme tasausta jo pikkutalon eteisen 30×30-laattojen kanssa, ja lattioiden laatoituksessa nämä ovat kyllä ihan ehdottomat. 10×10-laattojen kanssa pärjättiin ilman, mutta isojen laattojen kanssa tasausjärjestelmä helpottaa työskentelyä. Tällä kertaa emme enää löytäneet Solid-kiilasarjan tasauskappaleita, joten ostimme Solidin kierrettäviä nappuloita.
  • Imukupit. Isojen laattojen nostamisessa ja paikoilleen hivuttamisessa imukuppi on todella iso apu. Harmi vain, ettei kunnollisia ole ilmeisesti olemassakaan. Ostimme omamme Motonetistä, ja toinen kesti toimintaa kahden laatan noston verran. Onpa muuten hauskaa, kun jättilaatta romahtaa imukupin pettäessä parinkymmenen sentin korkeudelta ja puolet laastista lörssähtää hirsiseinille.
  • Nakkikampa. Isojen laattojen työstämiseen vaaditaan isohampainen (12-15 mm) laastikampa, jossa on neliömäisten urien sijaan puoliympyrän muotoiset, nakinmentävät syvennykset. Olikin muuten tosi vaikea löytää riittävän isoa kampaa! Meillä päin Bauhaus oli ainoa, joka myi näitä.
  • Perusvälineet. Laastikamman lisäksi tarvitaan toki myös laastisaavi, mittakannu, laastikauha ja sekoitin.
  • Laattaleikkuri. Isoja laattoja ei sitten leikelläkään millään rautakaupan alahyllyn söpöstelygiljotiinilla. Onneksi hommasimme jo pikkutalon laatoitustöihin kunnon vesileikkurin, jolla sujuu 60×60-laatankin leikkaaminen, kun sen viereen askartelee apupödän samaan tasoon. Huom! Jos apupöytä on vähänkin kiikkerä tai eri korkeudella, laatasta repeää leikatessa viimeinen sentti, kun laatta ei jaksa kannatella itseään enää lopuksi – kannattaa siis tasapanoilla apupöytä tarkasti korkoon.
  • Sauma-aine ja saumasvälineet. Sauma-ainetta kuluu sentään sitä vähemmän, mitä isommat laatat ovat kyseessä! Saumaamiseen tarvitaan kuminen saumauslasta, pesusieni ja vesisaavi. Joissain tapauksissa, etenkin valkoisten tai mustien saumojen kohdalla, kannattaa miettiä myös suoja-aineen hankkimista.

Me käytimme lisäksi apuna laseria, jolla piirrettiin apuviivoja lattiaan ja tarkisteltiin, että laattarivi lähtee kulkemaan suoraan. Itse laatoittaminen eroaa hieman pienempien laattojen asentamisesta, mutta isoja laattoja ei ole syytä pelätä, kunhan pohjat ovat suorat. Meillähän ontelolaattojen päälle on tehty valu maakosteasta betonista, jonka etu on suoruus ja haitta huokoisuus – se vaatii enemmän primeria kuin tavallinen betoni, mutta eipähän tarvinnut tehdä mitään tasoitusvaluja!

Kaksi laseria ovat hyvä apu ison tilan laatoituksen aloitusvaiheessa, jotta saa ensimmäisen laatan kummassakin linjassa kohdilleen.

Katsottuamme läjän YouTube-videoita, joissa kaikissa on sama nainen huolimatta siitä, minkä merkin laasteja mainostetaan, lähdimme reippaasti laatoittamaan ensimmäistä laattaa.

Laastin pitää olla isojen laattojen kanssa tavallista notkeampaa, jotta se levittyy kaikkialle helposti. Lähteestä riippuen laastia suositellaan levitettävän myös laatan pohjaan, ja me teimme niin. Sillä varmistetaan, että kiinnitys tapahtuu joka kohdasta eikä laatan alle jää kopoja.

Kun laatan pohjaan ja lattiaan on levitetty laastia, laatta nostetaan imukupin, käsien ja rukouksen voimalla paikoilleen. Sitten vapaille reunoille tökätään tasauspalikat ja mallaillaan laatta suoraan ja vaateriin. Koska emme ole ammattilaisia eikä rutiinia hommaan ole, pitäydyimme kaukana nopeasti kuivuvista pikalaasteista (myydään usein nimellä Rapid jotain). Ainakin meidän kohdallamme on vain hyvä, että laatan hinkkaamiseen paikoilleen on kunnolla työstöaikaa. Kun laatta on kuivunut, se on sitten siinä hamaan tulevaisuuteen, joten hienosäätöön kannattaakin käyttää aikaa!

Päivitys joulukuu 2022: nuoli laatan takana?

Kun pääsimme vihdoin jatkamaan laatoitusta, tuli havaittua pari lisävinkkiä laatoittamisesta. Saatuamme pari laattaa paikoilleen huomasimme, että jokaisen laatan takana on pieni nuoli. Hetken asiaa ihmeteltyämme eli googlailtuamme nuolelle saatiin parikin mahdollista selitystä.

Laatan takana oleva nuoli jää helposti huomaamatta.

Lähteestä riippuen nuoli voi olla laatassa tuotantovaiheen opasteena tai nimenomaan laatoittajan avuksi – todennäköistä on, että nuoli on laatassa molemmista syistä. Joka tapauksessa laatat suositellaan asennettavaksi niin, että nuoli osoittaa aina samaan suuntaan.

Ensinnäkin laatoissa voi olla mittapoikkeamaa, joka tuotannossa syntyy aina samalle reunalle ja joka pitkällä matkalla korostuu. Kun laatat laittaa samoin päin, pitäisi laattarivistä tulla kuitenkin suora. Toiseksi lasite ilmeisesti levitetään ja kuivatetaan tietynsuuntaisesti, mikä vaikuttaa siihen, miltä laatta näyttää. Tämän jälkimmäisen ainakin havaitsimme itse testaillessamme laattojen asennussuuntia ikkunan edessä, joten olipa nuolen syy ja tarkoitus mikä vain, kannattaa kokeilla, mihin suuntaan omassa tilassa laatat istuvat kauneimmin ja noudattaa sitä nuolen suuntaa kaikkialla.

Kääntelimme laattoja ikkunan edessä joka suuntaan, ja lasitus heijasteli selvästi eri tavalla suunnan mukaan. Niinpä päädyimme siihen, että meillä parhaalta laatat näyttävät, kun nuoli osoittaa kuvan etualan suuntaan.

Lopuksi vielä pari työvaihekuvaa, koska ne ovat aina kivoja!

Ensin lattiaan levitetään kiinnityslaasti nakkikammalla.
Sitten kastellaan laatan takapuoli, jotta laastit eivät kuivu liian nopeasti.
Sen jälkeen levitellään pienemmällä kammalla laastia laatan takapuolelle.
Asensimme ensin yhden rivin laattoja niin pitkälle kuin lattialämmitys antoi myöten, ja sitten toinen pitkä rivi ristikkäiseen suuntaan. Nämä rivit ohjaavat sitten loputkin rivit suoraan.

Meillä laatoitus tehdään edelleen sillä tavalla osissa, että ensin laatoitetaan eteisen narikka ja keittiö, sillä lattialämmitys ei saa olla päällä laatoittaessa, jotteivät laastit kuivu liian nopeasti. Näin talviaikaan emme kuitenkaan voi sammuttaa lämmitystä kokonaan, joten laitoimme pois ensin vain keittiön lämmityspiirin. Kun keittiö on saatu valmiiksi, sammutamme olohuonepäädyn lämmityspiirin ja laitamme keittiön lämmityksen päälle. Hyvin se sujuu näinkin!


1 kommentti

    Kiitos hyvistä neuvoista, meilläkin olisi sama projekti edessä. Aloin myös miettimään olenko valinnut kuitenkin liian suuret laatat, sillä niin sinulta tuli hyvä pointti että 60×60 olisi suurin koko minkä näin amatöörinä voi itse asentaa.