Sano ei puuähkylle, osa 1: hirsi ja teräs

12.03.2018

 

Kokoteräksinen keittiö ja minimissä pidetty sisustus – supertyylikästä! Kuva: zumthorferienhaueuser.ch

Hirsitalossa helppoa on se, että osa materiaalivalinnoista on jo tehty runkorakennetta valittaessa: monet talon seinistä (elleivät kaikki) ovat puuta. Moni valitsee myös kattoon puuta paneelin, rimojen tai erilaisten levyjen muodossa. Puuähkyä välttääkseen taloon kannattaa toki valita joitakin viilentäviäkin elementtejä. Niinpä päätin koota pienet ideakatsaukset materiaaleista, jotka näyttävät hyvältä runsaan puun rinnalla.

Aloittakaamme juhlallisesta teräksestä.

Teräs tuntuu usein varsinkin moderneissa taloissa todella kylmältä, mutta moderniin hirsitaloon se tuo mielestäni juuri kaivattua potkua. Vai mitä sanotte näistä?

Teräsportaat tuovat loft-tunnelmaa. Kuva: 24gramm.com
Teollisuushenkinen terässaareke on näyttävä ja helppohoitoinen keittiön keskipiste. Liesituulettimet, hana ja jääkaappi toistavat teemaa. Kuva: Stommel Haus UK
Teräs taipuu myös rokimpaan suuntaan. Pintakäsittelyllä on iso vaikutus teräksen ilmeeseen! Kuva: jayjeffers.com
Jo teräksinen välitilan levy terävöittää puuta! Kuva: johnwardlearchitects.com
Teräs sopii myös laattoihin. Kuva: fabcab.com Tulisijan teräspiippu on yleinen terästyttäjä, ja sirot kaiteet näyttävät keveiltä. Kuva: hughloftingtimberframe.com

Täytyy myöntää, että en ole koskaan ollut erityinen teräksen ystävä, mutta näitä katsellessani aloin ymmärtää rst:n estetiikkaa. Etenkin viime vuosien messinki- ja kuparibileiden jälkeen teräs näyttää raikkaalta!

 


2 kommenttia