Talo myötä- ja vastoinkäymisiin

04.09.2023
Meidän talo on nyt jo niin ihana ja rakas, vaikka siellä ei vielä asutakaan. Täällä tulee kyllä huonommatkin päivät tuntumaan paremmalta kuin missään!

Syyskuun #suuntanaomavaraisuus-yhteispostaussarjan teemana on varautuminen elämänmuutoksiin, kuten ikääntymiseen ja sairastumisiin sekä tapaturmiin ja tulipaloihin omavaraistaloudessa. Linkit Tsajut-blogin Satun ja Korkealan Heikin luotsaamien muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta! 

Varautuminen onnettomuuksiin ja poikkeustilanteisiin uutta taloa rakentaessa on sillä tavalla helppoa, että kaikenlaisia varajärjestelmiä on suhteellisen helppo tehdä. Meidän talossa on lämmitysmuotona maalämpö ja varajärjestelmänä varaava takka. Ruokaa voi laittaa sähköllä uunissa tai kaasulla liedellä. Kiuas toimii puulla, mutta varaus sähkökiukaalle on, mikäli puukiukaat tulevaisuudessa vaikka kielletään tai puun saatavuudelle tapahtuu jotain.

Laki määrää uudiskohteisiin palovaroittimet, jotka on kytketty verkkovirtaan JA joissa on sähkökatkon varalta patterit. Oli muuten hirveä homma etsiä kohtuullisen asiallisen näköiset palovaroittimet, koska nätit designversiot ovat vain niitä paristokäyttöisiä, joita ei saa uuteen taloon laittaa, ja verkkovirralla toimivat ovat sitten useimmiten sellaisia ihan järkyttävän näköisiä peräpukamia. Päädyimme sitten näihin Googlen Nest-varoittimiin, jotka varmaan kuuntelevat keskusteluitamme ja sen perusteella lähettävät surkeasti kohdennettuja mainoksia puhelimiimme, mutta toisaalta ne ovat aika näppäriä – ne nimittäin ilmoittavat sovelluksen kautta, että nyt olisi tulossa hälytys, ja sen voi sitten napinpainalluksella estää, jos tietää, että takasta pöllähti savua sisään tai leivänpaahdin käräytti sämpylät. Ei tarvitse koko ajan olla katonrajassa kiipeilemässä!

Pieni ja sievä palohälyttimemme.

Lisäksi on tietysti hankittu sammutuspeitteet keittiöön ja pienet vaahtosammuttimetkin varmuuden vuoksi, kun nyt kaikenlaisia tulisijoja on.

Esteettömyyden kannalta meidän talo ei ole paras mahdollinen, koska se sijaitsee rinteessä ja on vieläpä porrastettu rinteen mukaan. Se on toisaalta koko talon ja pihan hienous, mutta ymmärrän myös sen riskit. Väliaikaiseen huonojalkaisuuteen talo toimii kyllä, koska tarpeen mukaan voi nukkua olohuoneessa, ja keittiö, suihku ja wc löytyvät samasta tasosta. Osa terassiakin on samalla tasolla, joten pihallakin voi jalkatoipilaana viihtyä. Makuuhuoneeseen vievät portaat ovat leveät ja molemmin puolin löytyy käsijohteet, joten könkkääminen sinnekin onnistuu, jos edes toinen jalka toimii. Sen sijaan taloon pääseminen ja sieltä pois olisi hankalaa, jos olisi pidemmän aikaa raajapuolena tai peräti pyörätuolissa, sen verran paljon portaita sisälle pääsy nimittäin vaatii, jyrkän ylämäen lisäksi. On vain hyväksyttävä, että tämä talo ei ole pysyvästi esteettömään asumiseen ihanteellinen, mutta väliaikaiset toipiloinnit kyllä onnistuvat.

Jos muuten kiinnostaa lukea, miten nyt rakentaisin ilmastonmuutokseen paremmin sopeutuvan talon, niin kirjoitin siitä täällä. Tulevaisuuteen varautuvasta rakentamisesta taas juttua täällä.

Elokuun raksakuulumiset

Elokuussa ehdittiin vähän sairastella ja mökkeillä, mutta siitä huolimatta hommat etenevät tasaiseen tahtiin! Elokuun kohokohtia oli pellitysten saaminen. Siihen otettiin ammattilainen, koska meidän erikoisen muotoiset ja kokoiset pellit piti joka tapauksessa tilata mittatilauksena, joten siinä samalla otettiin niille asennuskin. Tuli kyllä siistin näköistä kertaheitolla!

Pellitykset tilattiin mm. autotallin oville ja liuskekivien yläreunaan.
Saatiin etuosan rimoitus valmiiksi ja kahvakin kiinnitettyä!
Pihan puolelta rimaseinä näyttää tältä. Saatiin terassien kaiteille tukipuut asennettua ja maalattua, eli seuraavaksi sen kimppuun!

Sadetta on viime aikoina riittänyt, joten kun ulkohommia ei ole voinut tehdä, ollaan edistetty sisäpuolta.

Asennettiin loput vetimet keittiönkaappeihin.
Ruokakomeroon asennettiin allas. Tästä otetaan vedet kahvin- ja teenkeittimeen sekä tiskaillaan, koska tässä on keittiön ainoa yläkaappi eli kuivauskaappi.
Saatiin kaasuliesitaso paikalleen ja sen alle reikä seinän toiselle puolelle, jonne kaasupullo sitten tulee.
Käsiteltiin ja kiinnitettiin makkarin puolelle ovilistatkin!

Syyskuulta odotan eniten pihahommmia: alapiha kaivetaan auki naapurin hulevesiliittymän vuoksi, mikä mahdollistaa vihdoin pihan kuntoon laittamisen! Alue on ollut aika surkean näköinen viimeiset kaksi kesää, kun ensin routa ja myyrät tappoivat kaikki isot kasvit, ja sitten piha onkin vain rikkaruohottunut odotellessaan tätä hulevesiputkea. Mutta kohta tulee niin nättiä että!

Muiden omavaraistelijoiden varautumisesta ja kuulumisia täällä:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa ja tontti 

Sarin puutarhat 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Villa Varmo 

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


3 kommenttia


    Satu -Tsajut

    Kiva kun linkkasit tuon ajatuksia rakentamisesta ja ilmastonmuutoksesta, se oli mielenkiintoista lukea.

    Olen ehdottomasti samaa mieltä palovaroittimien ulkonäöstä, eivät ole kamalan nättejä.