Kivikkopuutarhaa pukkaa

01.08.2018
Runsas viherrys pehmentää kivien ilmettä.

Jahans, maankaivuu on päässyt vauhtiin ja tontilta on paljastunut aika läjä kiviä. Pyysin säästämään toistaiseksi kaikki kivet, mikä lienee liioittelua…mutta ainakin materiaalia riittäisi kivikkopuutarhan tekoon!

Tässä osa maan alta paljastuneista kivistä…riittääköhän nyt varmasti?
Samaa muotoa toistavat kivet ja pensaat luovat harmonisen kokonaisuuden.

Alun alkaenkin kivet oli tarkoitus ottaa yhdeksi teemaksi. Suunnitelmissa oli tehdä tontin rajalle kaksi pitkää, rinnettä alas polveilevaa kivikoriaitaa, joiden väliin olisi jäänyt istutustilaa. Voi olla, että aidat jäävät lyhyemmiksi tai kokonaan pois, katsotaan nyt. Mutta siis tähän tapaan:

Kivikoriaitakin näyttää vähemmän rajulta, kun sen päältä rönsyilee kasveja.

Nyt kun tarjolla olisi (ihan ilmaiseksi!) isoja ja vielä isompia kiviä, tuntuu luonnolliselta pyrkiä käyttämään niitä. Mohkuroiden asetteleminen riviin tontin rajaa pitkin tuntuu kolholta, mutta sen sijaan niitä voisi sijoitella  sattumanvaraisen näköisesti, välillä ryhmitellen, välillä rajalta hieman sisäänpäin karaten. Isojen lohkareiden väliin saisi istutettua puita ja pensaita näkösuojaksi.

Rönsyä ja rouheaa.

Koska meillä on rinnetontti, saadaan kiviä uppoamaan myös pengerryksiin. Nekin haluaisimme tehdä epäsymmetrisiksi ja rönsyäviksi. Kivien väliin jää istutusalueita, joihin voi laittaa sekaisin esimerkiksi yrttejä ja muita syötäviä kasveja, kukkia, matalia havuja, ruohoja ja maanpeitekasveja.

Monimuotoinen kivikkopuutarha koostuu erikokoisista kivistä, puista, pensaista ja maaanpeitekasveista.

Talon pohjoispuolelle jää kaksi metriä kapea kaistale, jossa haavekuvissamme vaihtelevat kivet ja matalat havut. Saas nähdä, millaiseksi piha todellisuudessa muotoutuu!

P.S. Ideakuvia ei tahtonut löytyä “oikeilta” sivustoilta, joten tavoistani poiketen kaikki postauksen kuvat ovat Pinterestistä. Lisää kivenkovia puutarhaideoita löytyy googlaamalla esimerkiksi “boulder landscape designs” (jos haluaa kuvia iiisoista kivistä), “rock landscape ideas” (pienempiä kiviä) ja “gabion wall  designs” (kivikoriaitoja).

Tasaisellakin pihalla isot kivet näyttävät hyvältä, ja niillä saa rajattua alueita vaikkapa japanilaishenkiseen tyyliin.

2 kommenttia

    Mantsivalpuri

    Kivikkopuutarha on kyllä ihana, jos sen hyvin suunnittelee. Matskua teillä riittää ainakin 🙂


      No niin riittää – isoin haaste on nyt varmaan se, ettei lähdetä liioittelemaan homman kanssa eikä pihalle mahdu enää mitään muuta kuin kiviä!