Rakennuslupa sisällä!

28.05.2018
Postauksen kuvitus esittelee kappaleen kauneinta Espoota eli tulevia hoodejamme (jotka ovat oikeastaan jo nykyisiä hoodejamme…).

No niin, tiedän että yleensä ihmiset juhlivat rakennusluvan saamista, mutta itse hakuprosessi on ollut sen verran pitkä ja raskas, että tekee mieli juhlistaa pelkkää hakemista! Sitä paitsi jos luvan saaminen kestää yhtä kauan kuin sen hakeminen, ei uutta etappia rakennusurakassamme ole ihan heti tiedossa…

Vuoden 2018 alussa rakentamiseen liittyvät säädökset siis muuttuivat, ja sen myötä kaikki suunnittelijamme joutuivat raapimaan päätään uusien vaatimusten edessä. Kokosin alle meidän kokemuksemme rakennusluvasta tähän mennessä.

Kauanko hakumateriaalin kerääminen kestää?

Riippuu, miten sen laskee. Kävimme esittelemässä rakennusvalvonnassa suunnitelmiamme 23.12.2017 eli viisi kuukautta sitten. Siitä alkoi suunnitelmien säätäminen rakennusvalvonnalle mieleiseksi, ja se jatkui oikeastaan tähän päivään saakka (ja luulen, että tämä tarina ei vieläkään ole lopussa…). Valitsimme talotoimittajamme Finnlamellin vasta maaliskuussa eli kaksi ja puoli kuukautta sitten. Luullakseni kaikki talotoimittajat tekevät viralliset lupakuvat itse, joten ennen kuvien saamista ei lupaa voi tietenkään hakea.

Bembölen pelloilla ahertaa yhä retrotraktori.

 

Pakollisia suunnittelijoita ovat pääsuunnittelija (meillä arkkitehti), LVI-suunnittelija (joka toimii myös KVV/IV-valvojana ja lämmityslaitesuunnittelija) sekä perustussuunnittelija (joka meillä on sama asia kuin vastaava pohjarakenne- ja rakennesuunnittelija muiden kuin puurakenteiden osalta – puurakenteista vastaa talotehdas).

Suunnittelijoita kannattaa ainakin Espoossa lähteä kilpailuttamaan hyvissä ajoin, sillä ainakin meidän oli hyvin vaikea löytää vapaita tekijöitä. Monet firmat näyttävät haluavan tarjota samalla myös urakkaa, joten pelkän suunnittelijan löytäminen vaatii huutelua kylillä eli Googlea ja Facebookia. Huomio ensirakennuttajille: rakennusalalla eletään 80-lukua, eli kukaan ei vastaa sähköpostiin mutta kaikki jorisevat mielellään puhelimessa. Myös tekstiviesti kelpaa. Hankalaa tärkeiden liitteiden kannalta, mutta minkäs teet – jopa kilpailutuskierros on syytä aloittaa puhelinsoitolla.

Tänä keväänä liitoskohtalausuntojen käsittelyajat ovat olleet HSY:llä pahimmillaan 12 viikkoa, joten siinä kannattaa myös olla ajoissa liikkeellä. HSY sai juuri valmiiksi sähköisen haun, mikä toivottavasti nopeuttaa hakemista.

Talomuseo Glimsin muodostavia rakennuksia varten ei aikanaan ole tarvittu rakennuslupaa – ja silti talo on sekä turvallinen että terveellinen!

 

Mitä Espoo vaatii rakennuslupaan?

Tämä varmastikin vaihtelee projektikohtaisesti, mutta listasin tähän meidän projektissa vaaditut paperit sekä sen, kuka oli minkäkin paperin vastuuhenkilö.

  • Pohjatutkimuslausunto (maaperätutkija)
  • Liitoskohtalausunto HSY:ltä (rakennuttaja)
  • Viralliset lupakuvat: pohjapiirustus, leikkaukset, julkisivupiirustukset (talotoimittaja)
  • Asemapiirustus (pääsuunnittelija)
  • Pinta-alat, tilavuudet ja kerrosluvut (pääsuunnittelija)
  • Naapurien kuuleminen tai suostumus (rakennuttaja)
  • Katukorkeusilmoitus, Espoon kaupungilta (rakennuttaja)
  • Valtakirjat (rakennuttaja)
  • Lainhuutotodistus Maanmittauslaitokselta (rakennuttaja)
  • Vastuuhenkilöt ja suunnittelijoiden ilmoittaminen: pääsuunnittelija, LVI-suunnittelija, KVV/IV-valvoja, vastaava rakennesuunnittelija ja vastaava pohjarakennesuunnittelija (pääsuunnittelija)
  • Energiaselvitys (talotoimittaja)
  • Maalämpökaivojen etäisyydet (LVI-suunnittelija)
  • Pintavesisuunnitelma (pääsuunnittelija + LVI-suunnittelija)
  • Selvitys hulevesistä (LVI-suunnittelija)
  • TEK-lomakkeet: pientalon suunnitteluperusteet, yhteenvetolomake pientaloille (pääsuunnittelija)

Sitten vain jännäämään, mitä luvasta vielä mahdollisesti puuttuu ja ennen kaikkea: koska se rakennuslupa tulee?


Ei kommentteja