Miten aloittaa talon rakentaminen?

01.12.2017
Talon rakentaminen alkaa ainakin talohaaveesta. Nämä viime vuonna valmistuneet talot ovat arkkitehtimme, Minimo Arkkitehtien Mikko Nissilän käsialaa.

 

Ennen kuin varsinainen talon rakentaminen käynnistyy ja pääsee tekemään perustuksia unelmiensa taloon, pitää koko projekti ylipäänsä saada käyntiin. Pitääkö ensin ostaa tontti vai suunnitella talo? Keneen otetaan ensimmäiseksi yhteyttä? Haastattelin Plaza Koti -lehteen arkkitehtejä pientalon suunnitteluprosessista. Kokosin osittain sen pohjalta tiivistelmän ummikolle siitä, miten talon rakentaminen meidän tavallisten (eli rajallisten budjettien armoilla olevien) ensirakentajien elämässä saadaan alkuun (koko jutun voit lukea Plaza Kodin 5.12. ilmestyvästä numerosta).

Talon rakentamisen ensiaskeleet

  1. Tee rakennusbudjetti. Mieti, millaista elämää taloudessasi vietetään ja millaista ehkä haluaisit sen olevan parin vuoden päästä. Arvioi sen mukaan tarvittavien neliöiden määrä esimerkiksi vertailemalla nykyistä kotiasi, Asuntomessutaloja ja kavereiden koteja. Ole realisti; älä varaa neliöitä kuntosalille, jos kukaan ei sellaista oikeasti käytä. Laske budjetti esimerkiksi täällä tai täällä.
  2. Pyydä pankeista lainatarjoukset budjetillesi ja hae lainalupaus sopivimmalta tarjoajalta.
  3. Osta tontti. Kriteerit voivat olla mitä kummallisimmat, mene tunteella (budjettikin kannattaa ottaa huomioon).
  4. Käänny ammattilaisen puoleen. Tavalliset vaihtoehdot ovat arkkitehti tai valmistalotoimittaja. Kerro kilpailutuskierroksella talotehdas- tai arkkitehtiehdokkaille sellaiset rakentamisen reunaehdot kuin tontin sijainti ja rakennusoikeus sekä toiveesi talon suhteen (”Haluamme vaaleanpunaisen pitsihuvilan, jossa on tilaa lasten jääkiekkokamoille, keittiössä iso ikkuna pesualtaan yllä ja oma siipi kahdeksalle fretillemme”). Pyri tapaamaan talosi suunnittelija henkilökohtaisesti ennen valintapäätöksen tekemistä. Jos hän paljastuu sopimuksen teon jälkeen niukkoja minikoteja rakastavaksi fretinvihaajaksi, voi yhteistyö olla kivistä.
  5. Onnea, olet jo pitkällä! Tästä eteenpäin talon rakentaminen etenee yhdessä valitsemasi suunnittelijan kanssa, joten sinusta ei enää tunnu siltä, että yrittäisit kävellä käsilläsi kun kaikki muut juoksevat ohi rakentamisen ihmeellisessä maailmassa. Ensin ohjelmassa ovat luonnoskierrokset, jotka etenevät jokseenkin niin, että suunnittelija tasapainottelee toiveidesi ja realiteettien (esim. kaavamääräykset, rakennusoikeus, tontin koko, muoto ja ympäristö) välillä, ja sitten sinä maksavana asiakkaana kommentoit niitä vaatien enemmän tilaa jääkiekkokamoille ja frettisiiven siirtämistä talon länsipuolelle. Kommenttien pohjalta arkkitehti tekee uudet luonnokset, ja homma pyörii näin kunnes olet tyytyväinen talon sijoitteluun tontilla sekä sen pohjaan ja julkisivuihin. Luonnoksia on hyvä pohtia eri kanteilta muutama päivä, ja kertoa kaikki toiveet ääneen (tai sähköpostitse) kerralla, sillä tavallisesti hintaan kuuluu vain muutama kommentointikierros – tähän vaiheeseen ei ole siis tarkoitus jäädä ikuisiksi ajoiksi limboilemaan.
  6. Luonnosten kanssa voi lähteä kilpailuttamaan talotoimittajia, mikäli sitä ei ole tehnyt kohdassa 4. Luonnosten pohjalta tilataan sähkö- ja LVI-piirustukset (ne tarvitaan usein rakennuslupaan) sekä konsultoidaan rakennesuunnittelijaa (talotehtailla on usein omat rakennesuunnittelijat).
  7. Arkkitehti esittelee luonnokset rakennusvalvonnalle, joka kertoo, tarvitaanko niihin muutoksia tai täydennyksiä rakennuslupaa varten.
  8. Rakennusluvan haku kaikkine piirustuksineen ja liitteineen. Sen voit hoitaa itse (kunnasta riippuen tehtävä voi kuulemma olla helppoa tai hirveää) tai ulkoistaa arkkitehdille (joka ammattilaisena voi saada myönteisempää kohtelua kuin kaikesta pihalla oleva ensikertalainen).
  9. Odottele lupaa.
  10. Suunnitteluvaiheesta on selvitty ja varsinainen talon rakentaminen voi alkaa.

7 kommenttia

    Hiidenpesän Pia

    Kattava lista, jota vielä täydentäisin muutamalla asialla. Kohta 2. hae lainalupaus budjetti*1.3, sillä budjetti on kuitenkin vielä liian optimistinen ja raksastressiä vähentää tietoisuus rahoituksen riittämisestä.
    Viimeistään kohta 6, mielummin jo paljon aiemmin: palkkaa vastaava mestari. Hän on projektin keskeisin henkilö, jonka kommentteja arkkitehtien usein korkealentoisista suunnitelmista kannattaa kuunnella jo suunnitteluvaiheessa.
    Kohta 7. -10. tarkista eri suunnitelmat päässuunnittelijan kanssa ristiin piinallisen tarkasti. Missä se liesituulettimen hormi kulkee, missä nököttää jakotukki, mahtuuko standardisäilytystilaratkaisut tai keittiö varmasti tiloihin, ovatko valot ja pistorasiat oikeissa kohdissa jne. Tähän vaiheeseen ei voi käyttää liikaa aikaa.
    Tsemppiä projektiin! Me muutimme juuri itse taloomme (hiidenpesa.blogspot.fi).


      Moikka, tosi hyviä lisäyksiä! Meillä tämä ristiin rastiin syynääminen on aika lailla seuraavaksi edessä, mutta onneksi ollaan yksityiskohtia, kuten liesituulettimen putkea ja valaisinpaikkoja jo itse mietittykin, niin osataan toivottavasti esittää toiveemme suunnittelijoille 🙂 Teillä näyttää hyvältä, onnea uuteen kotiin!!!


    Mekin tässä just suunnitellaan ja mietitään miten muuttovalmis talo halutaan. Kiva että teit listauksen ajatellen budjettia, mikä on tavan palkansaajalla. Poimin tästä jo monet vinkit.


      Mahtavaa, että vinkeistä on hyötyä! Tässä vaiheessa, kun oma talo on 66,66-prosenttisesti valmis, sanoisin, että tunnen lempeää huvittuneisuutta alkuperäistä budjettiamme kohtaan. Miten sööttiä, että ajattelimme sen riittävän! Hengissä ollaan silti, joten voin kyllä suositella rakentamista 😀 Tsemppiä projektiin!


    Me ollaan mietitty talon rakentamista mieheni kanssa. Tässähän tosiaan on hyvä listaus asioista mitä tarvitsee tehdä. Aika jännä, että tuo rakennusluvan hakeminen riippuu kunnasta, onko luvan haku helppoa vai hirveää.


      Juu, ja kokemuksesta voin sanoa, että hirveää oli siitäkin huolimatta, että kommunikoinnin kaupungin suuntaan hoiti pääsuunnittelijamme – hakuprosessi kesti puoli vuotta. Onnea projektiin!


    Kodinplaza.fi

    Hyvin kiteytetty talon rakennuksen ensiaskeleet. Me Kodinplazalla myös suosittelemme kääntymään ammattilaiseen aina, kun on tarpeen. https://www.kodinplaza.fi on kotimainen tarjouspyyntöpalvelu, jossa voit kilpailuttaa kaikki kotiin liittyvät palvelut. Vertaile palveluntarjoajien hinnat, taustatiedot, palveluehdot, takuut ja arvostelut