Sadonkorjuu 2023

02.10.2023
Tämän teoksen nimi on “Mies ja nauris”.

Lokakuun #suuntanaomavaraisuus-yhteispostaussarjan teemana on sadonkorjuun jälkeinen aika ja syyskylvöt, varastointi sekä vinkit omavaraisuutta lisääviin kursseihin tai kirjoihin. Linkit Tsajut-blogin Satun ja Korkealan Heikin luotsaamien muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta! 

Sato! Näyttää paranevan meillä joka vuosi, mutta ihmekös tuo, kun ollaan aloitettu nollasta tai ehkä jopa miinukselta. Tänä vuonna strategiamme oli kylvää kaikkea ihan hirveästi, ja vaikka onnistumisprosentti oli ehkä 0,5 %, tarkoitti se kuitenkin näillä määrillä jotain!

Kaskinauris lohkottiin uunipellille fetan ja chilin kanssa.

Saimme esimerkiksi vain yhden kaskinauriin, mutta sitä syötiin valehtelematta viikko. Ensimmäistä kertaa onnistuimme kasvattamaan talvikurpitsaakin, joskin viimeiseen asti luulimme, että kyseessä oli pieleen mennyt pyöreä kesäkurpitsa. Ehei, emme siis taaskaan saaneet yhden yhtä kesäkurpitsaa! Kurpitsasta tehtiin herkullista keittoa ja pari odottaa vielä kasvimaalla. Parsakaali onnistui, mutta odottelimme sen kanssa liian pitkään ja se ehti mennä vähän puisevaksi. Sitten kaaliperhosen toukat valtasivat loput. Annoimme vallata, ehkä ensi kesänä puutarha on täynnä perhosia. Vähän lehtikaaliakin saatiin omaan suuhun, samoin kvinoaa, tomaattia ja tomatilloa (tosin iso osa sadosta odottelee vielä keräämistään…)

Pirja teki hienon sadon, vaikka jänis nakersikin runkoa pahasti toissa talvena.

Omenia tuli apple cobblerin verran ja pari ylimääräistäkin (Pirjaa, nam!). Kirsikkaa saatiin kahden marjan verran, hyviä oli. Mustaherukkaa tuli ja amerikankarpalo teki ensimmäistä kertaa marjoja. Japaninruusukvittenikin teki ensisatonsa! Tyrnistä saatiin tänä vuonna jo toisen kerran hyvä sato.

Noista omavaraisuutta opettaneista kursseista haluaisin mainita permakulttuurin perusteet sekä permakulttuuria kotipihalle. Itse olen osallistunut näille etänä (oli pandemia…), mutta työväenopistojen kurssilistoilta voi bongata nykyään varmaan live-versioitakin. Vaikka permakulttuurimaailmassa on paljon sellaista, mihin en itse välitä osallistua, on siinä paljon sellaistakin, jota voi ja kannattaa soveltaa omalla pihalla. Minun missioni on tutkia, miten sitä voisi soveltaa esteettisesti kestävällä tavalla kaupunkiympäristössä.

Syyskuun raksakuulumiset

Pikkutalon terassin ja portaiden kaiteet saatiin kokonaan valmiiksi!
Portaiden tukitolppien tolpanhatutkin shousugibanitettiin, tuli aika söpöt!
Kuistillekin saatiin vihdoin kaiteet.

Saatiin peräti kaksi isoa asiaa ruksittua to do -listalta, nimittäin kuisti ja pikkutalon terassi. Molemmat saivat kaiteet ja terassin portaisiin tehtiin vielä sivulaudoituskin, joten kumpikin on nyt ihan virallisesti valmiita!

Putkarikaverimme kävi asentamassa hanan keittiöön…
…ja ruokakomeroon. Hanat on Tapwellin ARM385, sävy brushed nickel.

Viime kuussa jo mainitsinkin, että odotin kovasti naapurin maaurakoitsijaa meidän puolelle kaivelemaan. Ja se vihdoin tapahtui! Naapurin hulevesiputki siis liitettiin meidän hulevesikaivoon, ja sen myötä kaivantoon saatiin kunnon istutusalue ja käytäväalueilta kaavittua rikkaruohottuneet pintamaat pois. Ihanaa!

Siirrettiin kaivuiden tieltä kaikki puskat ja perennat evakkoon. Ne nököttivät pari viikkoa ilman sen kummempia suojauksia tai hoitoa, pari kertaa vähän kasteltiin. Toistaiseksi kaikki näyttävät selvinneen siirtelystä.
Koko alapiha oli kaivuun alkaessa enemmän tai vähemmän kuvan etualan mukaisesti rehottavaa epämääräisyyttä, lähinnä pujoa ja apilaa…
…mutta päästiin kertaheitolla rikkiksistä eroon! Oikealla näkyy kaivanto, johon tehtiin kunnon multatila istutuksia varten.

Heti, kun kaivuu saatiin valmiiksi, alettiin miettiä mullan hankkimista. Ensin ajateltiin tilata suursäkeissä tavaraa (nupillinen olisi ollut jo liikaa), mutta sitten huomattiin, että K-Raudasta sai 5 säkkiä kympillä, mikä teki siitä paljon edullisemman kuin suursäkeistä, aikamoista. Niinpä tehtiin reilussa tunnissa viisi keikkaa lähirautakauppaan ja haettiin mullat sieltä. Sitten vielä leviteltiin ne samana iltana kaivantoon, mikä jumppa!

100 säkkiä eli 1500 kg siinä. Seuraavana päivänä haettiin vielä parikymmentä lisää!
Multien levitysten jälkeen iskettiin kasvit maahan, mm. toi siskon pihalta kaivettu iso syreeni, joka hengaili kuukauden verran ämpärissä, mutta ei näytä olevan moksiskaan!
Roskakatoksen viherkatto reippailtiin valmiiksi myös.

Istuttelujen jälkeen tilattiin singeliä alapihan sorakäytävien pinnaksi ja erikokoista mursketta kuistin eteen koron nostamiseksi, koska maanpinta on jäänyt portaiden edessä vähän liian alas. Näitä seuraavaksi!

Lokakuun ohjelmassa on myös roskakatoksen loppuunsaattaminen, eli seinien panelointi, rautavihtrillöinti ja “portin” eli valaisinpylvään pystyttäminen. Sitten onkin ulkoraksat taputeltu!

Muiden omavaraistelijoiden kuulumiset täällä:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää 

Pilkkeitä Pilpalasta 

Oma tupa ja tontti 

Sarin puutarhat 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Harmaa torppa 

Villa Varmo 

Rakkautta ja maanantimia 

Evil dressmaker

Kasvuyöhyke 4

Puutarhahetki 

Mustikkamaitoa

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 


8 kommenttia


   Kiva kuulla! Muotoutuminen jatkuu edelleen, ensi vuonna vuorossa alapihan ylempi penger ja mitähän vielä…


  Minäkin yritin kasvattaa kesäkurpitsaa. Sai olla viimeinen yritys, kun ei onnistu niin ei onnistu.


   En tajua mikä kumma siinä on, kun kaikki muut onnistuu yrittämättäkin! Meidän pihoilla on varmaan jotenkin kesäkurpitsavihamielinen ilmasto…


  Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi

  Hieno asenne sadon suhteen! Ja siis kaskinaurista – vau! On teillä näköjään vähän muutakin puuhaa kuin kasvimaan hoito…  Harmaan torpan emäntä

  Mun huussin viherkatto jäi ihan vajaaksi kun pöyristyin puutarhaliikkeessä esim maksaruohojen hinnasta.. Kävin sitten kaivamassa naapurista tontilleni karannutta japanin maksaruohoa ja toisen tutun pihasta trimmasin sammalleimua.. Toivottavasti ne tykkää levitä 😀


   Joo, ei kyllä mitään halpaa hupia ole tämäkään… onneksi sain varmaan neliön verran kattoa oman pihan ajuruohoja jakamalla!