Meillä on Kakskulmassa kaksi päälinjaa tyylin suhteen: talossa, pihassa ja sisustuksessa pyritään tasapainoon modernin ja maalaishenkisen suhteen. Ei siis haluta liian sliipattua, minimalistista ja kliinistä, mutta ei liian rustiikkia, perinteistä tai romanttistakaan. Parhaat palat molemmista maailmoista.
Sisustuksessa tavoittelemme jonkinlaista universaalia mökkitunnelmaa. Sellaista, ettei ihan pysty sanomaan, ollanko nyt Kalifornian vuorilla, Alpeilla, Lapissa vai Arizonan aavikolla, mutta että mökillä ollaan.
Kyllä, mökillä – vaikka modernia hirsitaloa kaupunkiin tehdäänkin.
Meillä saattaa olla mökistä erilaiset mielikuvat. Aika monihan haluaa nykyään kotiinsa hotellityyliä. Meinaan vähän samaa, mutta hotellin sijaan ajattelen mökkiä, jossa on kaikki mukavuudet ja ylellisyydetkin, mutta joka on kuitenkin vaatimattomampi, hiljaisempi ja pysähtyneempi kuin kaupunkikoti.
Tämän hakemamme tunnelman aukiselittäminen voi olla vaikeaa, mutta tärkeintähän on kuitenkin se, että meistä asukkaista fiilis on kohdillaan. Että kotona tuntuu siltä kuin olisimme kamalan riippumattomia eikä meidän yhtään tarvitse tehdä sellaisia ikävystyttäviä aikuisasioita kuin arvonlisäveroilmoituksen täyttely. Sellaisten sijaan voimme mukamas koska vain valita, että pulahtaisiko omaan altaaseen, lämmittäisikö takkaa ja katselisi leffaa, keittelisikö tuorepastaa viinilasillisen kera vai ajelehtisiko vain pöyristyttävän ihanassa joutilaisuudessa tekemättä mitään yllämainituista. Todellisuudessahan yleensä emme voi. Pitää tehdä töitä, käydä kaupassa ja täyttää karseita verkkolomakkeita toisensa perään. Mutta tunnelma on tärkein.
Mutta miten sitten luoda tämä tunnelma ilman, että vaaka kallistuu liikaa heinähatun heilutteluun tai stilettokopsutteluun? On aika esitellä erittäin epäammattimainen mutta selvästi varsin toimiva strategiani uuden talon sisustusvalintojen tekemiseen!
Ensin isot pinnat…
Aloitin sisustusvalintojen pohtimisen talon kokonaistyylistä ja tunnelmasta.
Lähdin siitä, että isojen pintojen olisi hyvä puhua samaa kieltä, eli lattia, katto ja seinät saisivat olla samasta maailmasta, jolloin irtosisustuksella on helppo säväytellä ja luoda kontrastia.
Meillä oli mielessä kaksi vaihtoehtoa oman talomme isoihin pintoihin. Koska Kakskulman tyylin ranka on jonkinlainen moderni maalaistyyli – luonnonmateriaaleja, niukkoja linjoja ja klassisia muotoja, oli pääelementteihinkin tarjolla joko modernia tai klassista. Yksi ajatus oli tehdä koko alakertaan betonilattia (= modernia ja niukkaa). Sen kaveriksi katto olisi ollut joko valkoista kipsilevyä (niukkaa) tai OSB-levyä (modernista sivuhyppy industrialin suuntaan).
Päädyimme kuitenkin pitämään isot pinnat klassisella linjalla – se on pehmeämpi tausta sekä moderneille että maalaishenkisemmille kalusteille ja tavaroille. Niinpä kuusihirren seuraksi korkean tilan katot tulevat kuusipaneelisa (perinteisellä STP-profiililla), alaslaskettuihin kattoihin laitetaan valkoiseksi maalattua kipsilevyä ja lattioihin pääosin liuskekiveä – mutta suorareunaiseksi leikattuna (jos onnistuu) ja mahdollisimman huomaamattomalla saumauksella. Makuuhuoneeseen ja parvelle tulee maalaishenkisesti leveää ja lankkumaista lehtikuusiparkettia.
Näistä isoista yhdenmukaisista linjoista haluan pitää kiinni, vaikka muuten sisustuksemme onkin hyvin sekatyylistä – ei siis betonilattiaa ja paneelikattoa, tai osb-levyä kattoon ja liuskekiveä lattiaan.
Erilaisia kaverikuntia hirsitaloon:
- Ultramoderni: teräs, lasi, betoni, suorakulmaiset kivilaatat, puinen rimakatto tai sileä kipsilevykatto, sileät väliseinät
- Perinteinen: paneelia seinissä ja katossa, lankkulattia tai leveä parketti, röpelöinen luonnonkivi
- Keskitie: siloiteltu luonnonkivi, suorareunaiset paneelit, teräs, lasi
…sitten kiinteät kalusteet ja muut pinnat
Etukäteen meillä ei ollut ihan tarkkaa kuvaa siitä, miltä kylpyhuone ja keittiö tulisivat näyttämään. Hillitöntä toki on, ettei meillä vieläkään ole! Stressaanko asiasta? Öh, no en – koska olen matkan varrella kehittänyt oivallisen strategian sisustuksen koostamiseen: keksin ratkaisuja sitä mukaa, kun ne projektissa tulevat ajankohtaisemmaksi ja kun pohjana on jo jotain valmista – tilat näyttävät silloin kertovan kuin itsekseen, mitä kaipaavat.
Esimerkiksi käy pikkutalon kylpyhuoneen sisustus – ideoiden esittäminen ja materiaalien etsiminen siis kuuluu meille, vaikka anoppi sitten toki lopulliset valinnat tekeekin. Laatat oli hankittu jo hyvissä ajoin periaatteella “onpa mahtavan halpoja poistotuotteita, näistä saa varmaan jotain kivaa!”. Kun seinien laatoitus alkoi, en tiennyt yhtään, millaista tasoa ja kaapistoa tilaan ehdottaisin.
Kaksi seinää on hirttä ja kaksi klassikoiden klassikkolaatalla eli 15 x 15 valkoisella, tosin mattana kiiltävän sijaan. (Eräs ystävämme kommentoi laattavalintaa, että “aika retroa”. Hmph!) Lattiassa on vihertävän harmaa, mattapintainen 10 x 10 -laatta.
Isot pinnat tilassa ovat siis erittäin simppelit – joku sanoisi jopa, että tylsät. Hirren kanssa toiset luonnonmateriaalit näyttävät erityisen herkullisilta, joten hetken tuumailtuani laatoituksen edistymistä kuulin kylppärin kuiskivan, että vihreä marmoritaso on ainoa oikea ratkaisu.
Jotta kaksi valkoista laattaseinää eivät vetäisi huonetta epätasapainoon, ilmoitti kylppäri, että myös hirsiseinälle tarvitaan jotain valkoista. Niinpä vihreän tason alle hommataan valkoiset kaapistot ja tasoon upotetaan valkoinen posliiniallas. Vetimiksi mietin jotain mustia, aika trendikkään näköisiä vaihtoehtoja, sillä vetimet jos mitkä on helppo vaihtaa, ja emme halua tilan näyttävän liian klassiseltakaan – ajankohtaista särmää saisi helposti myös valopeilillä ja lopuksi tietysti tekstiileillä ja pikkutavaroilla.
Valkoista, puuta, vihreää ja ripaus mustaa – yhtäkkiä kokonaisuus ei kuulostakaan enää lainkaan retrolta, vaan kovinkin modernin skandinaaviselta!
Tätä samaa strategista epämetodia aion käyttää omallakin puolellamme, kun päästään sen kimppuun – halvoista löydöistä ja kalliimmista harkituista jutuista tuntuu syntyvän hyvä kokonaisuus, ja muita valintoja helpottaa, kun alussa on jo jotain, josta lähteä liikkeelle (kuten nyt vaikka ne alennuslaatat).
Lisää inspiraatiota modernin hirsitalon isoihin pintoihin löytyy näistä aiemmista postauksista:
Sano ei puuähkylle, osa 1: hirsi ja teräs
Sano ei puuähkylle, osa 2: hirsi ja betoni
Sano ei puuähkylle, osa 3: hirsi ja kivi (+ tiili)
Ja sisustusidiksiä eri huoneisiin näistä:
Modernin hirsitalon sisustus: kylpyhuone
Modernin hirsitalon sisustus: keittiö
Modernin hirsitalon sisustus: olohuone
Modernin hirsitalon sisustus: eteinen
Ei kommentteja