Sadevesiketju

25.07.2018
Simppeli sadevesikettinki näyttää hyvältä myös modernin arkkitehtuurin kanssa. Kuva: Jorgensen Design – Oak Knoll Residence

Mikäli ennusteet sateiden lisääntymisestä Etelä-Suomessa pitävät paikkansa, on sadeveden ohjaukselle talolta pois pian entistä enemmän tarvetta. Veden voi ohjata talon seinää kastelemasta kauemmas monellakin tapaa. Kunnollisen pituiset räystäät ovat tietysti tärkeimmässä asemassa, jotta vesi ei valu suoraan seinää pitkin, ja räystäältä vesi ohjataan yleensä maahan syöksytorvia eli ränniputkia käyttämällä.

Sadevesiketju on syöksytorvea kevytilmeisempi ja hillitympi. Kuva: Lake Flato – Olmos Park Residence

Ennen aikaan Suomessa hyödynnettiin sadevesiketjuja tai muita materiaaleja, jonka ulkopintaa pitkin sadevesi valuu. Rain chain on edelleenkin suosittu esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Japanissa. Modernia ja perinteistä yhdistelevään Kakskulmaan sadevesikettinki voisi olla nappi ratkaisu!

Muailmalla rain chaineja saa vaikka minkälaisia – esimerkiksi nämä käsintehdyt japanilaiset bambuputket kuparisena ovat aika herkut (ja kalliit…). Kuva: rainchainsjp.com

Yritin selvittää, onko ketju jotenkin syöksytorva huonompi ratkaisu. Jotkut epäilevät ketjun kestävyyttä kovalla sateella tai talvella. Kumpikaan ei näyttäisi olevan ongelma, kunhan kunnollisesta kiinnityksestä huolehditaan – käytetäänhän näitä menestyksekkäästi myös muissa maissa, joissa on talvi ja sataa ja tuulee.

Rain chain voi olla myös pyöreistä lenkeistä tehty. Kuva: Lake Flato – Lasater Residence

Jäätyessään ketjusta tulee tietenkin hyvin painava (kuten kyllä syöksytorvestakin…), joten pelkkä koukku katossa ei riittäne kannattelemaan sitä. Kova tuuli ja sade taas voivat saada sen heilumaan, mutta varminta onkin kiinnittää ketju huolella myös alaosastaan eikä jättää sitä vapaasti roikkumaan.

Sadevesiketju voi olla myös julkisivun harkittu yksityiskohta. Kuva: Bower Architects – Bellarine Beach House

Hiljalleen ruostuva kettinki houkuttaisi, mutta törmään nettikaupoissa vain sinkittyihin tai maalattuihin versioihin. Musta tai galvanoitu toimisi sävyjen puolesta toki hyvin myös. Saa vinkata, jos tietää mistä saa käsittelemätöntä ketjua edullisesti!

Monta ketjua – varmuuden vuoksi vai esteetikan puolesta? Kuva: Rural Office For Architecture – Old Barn

Edit 2023: Lue myös, miten toteutimme ketjut: Tee itse sadevesiketjut


6 kommenttia


      Heippa! Olemme kyllä päätyneet sadevesiketjuihin mutta niitä ei ole vielä asennettu, kuten ei sadevesikouruja tai kattoturvatuotteitakaan. Tässä keväämmällä olisi tarkoitus laitella niitäkin paikoilleen ja varmasti ainakin Instagramin puolella jaan sitten kokemuksia!


    Peter Weissenberg

    Hei, mistä ostit ketjun? Onko jotain valmista järjestelmää markkinoilla? Mökkiuudisrakennukseen haen juuri tuollaista.


      Moikka, ihan tavallista ketjua ollaan ajateltu – tietääkseni ei siis myydä mitään erikoistavaraa. Kannattaa toki huomioida, että se tulee ulos ja että on riittävän vahvaa kestämään jään painoa.