Tein viime vuonna katsauksen ensimmäiseen vuoteeni puutarhurina ja pihanlaittajana, ja ajattelin nyt, ensi kesän puutarhahaaveideni keskeltä pysähtyä katsomaan, mitä toisesta puutarhavuodesta jäi käteen. Samalla saan talteen kuvia pihan kehitysvaiheilta!
Pihan rakenteita
Näin uuden vuoden kynnyksellä on kiva fiilistellä, mitä kaikkea oikein näkyvää onkaan saatu aikaiseksi. Heti maaliskuussa, kun lumet sulivat ja ulkona tarkeni, askartelimme puretun liiterin kätköistä löytyneistä jämälaudoista telineen Kakskulman postilaatikoille. Puut käsiteltiin tuttuun tapaan tohottamalla eli shou sugi ban -tekniikalla. Postilaatikkoteline viimeisteltiin teräksenvärisellä talonnnumeroilla, ja olemme kyllä varsin tyytyväisiä lopputulokseen!
Istutimme viime vuonna alapihalle valkoapilaa maata parantamaan. Se toimi niin hyvin, että apila yrittää syödä elintilan kaikelta muultakin. Niinpä ideana on nyt pala kerrallaan vallata apilalta kasvutilaa rajaamalla istutusalueita corten-teräksellä.
Tilasin corten-rajausnauhaa 5 mm paksuna ja 15 cm leveänä, koska halusin sen olevan riittävän jämäkkää pysäyttäkseen kaiken nielevän apilan. Jämäkkää olikin, rajausnauhan taivuttelu ei nimittäin ollut mitään kovin kevyttä puuhaa – ja tietenkin olin keksinyt, että kaikki istutusalueet rajataan viehättävästi kaarevan orgaanisin muodoin.
Raudan vääntelystä traumatisoituneena emme tehneet kesän aikana enempää istutusalueita, mutta syksyn viime hetkillä hamstrasin vielä pensaita ja halusin raivata niille siistit paikat. Niinpä saimme kuin saimmekin alapihalle vielä kaksi hienoa rajattua osioita, joten keväällä rikkaruohojen (= apilan) nyhtäminen sujuu toivon mukaan helpommin.
Ja nyt niihin toisen vuoden huomioihin – opin, että…
Mitä opin satokasveista?
Keväällä esikasvatettiin intona kaikenlaista, mutta sato jäi vähäiseksi. Mikään esikasvatetuista kukista ei selvinnyt, vaan ne kuolivat, kun siirsin ne taimipoteista puutarhaan. Ehkäpä voisin hyvällä omallatunnolla hankkia kukkia vain ostotaimina.
Opin, että tomaatti on melko helppo tapaus. Valitsin kirsikkatomaattilajikkeen, jonka luvattiin pärjäävän ulkoilmassa. Puskat kasvoivat mukavasti ja tomaatteja tuli yllättävän hyvin.
En tiedä, mikä meni vikaan kurpitsankasvatuksessa. Siemenet itivät hyvin ja pari taimea kasvoivat aika isoiksi. Yhteen tuli raakile, joka ei kuitenkaan jaksanut kasvaa paria senttiä suuremmaksi, vaan alkoi mätänemään paikalleen. Ajatus mustasta halloween-kurpitsasta oli kuitenkin ihana, joten ehkä kokeilemme uudelleen?
Opin, että siemenperunoita kannattaisi istuttaa monessa erässä. En vain tiedä miten, sillä ne kaikkihan toki itivät samaan aikaan ja varmaan itäneet potut menevät pilalle, jos niitä ei piilota multaan? Nyt ostin pussillisen siemenperunaa ja tungin ne kaikki samaan saaviin, joten lopputuloksena oli hyvin, hyvin pieniä perunoita.
Somessa kaikki puutarhurit hukkuvat aina kesäkurpitsoihinsa, ja me emme ole nyt onnistuneet kumpanakaan vuonna saamaan yhden yhtä kesäkurpitsaa. Sen sijaan saimme yhden tällaisen valkoisen, melko kovakuorisen kurpitsan. Se oli ihan hyvää, mutta en tiedä mistä se putkahti, kun luulimme kasvattavamme vihreää zucchinia.
Muita epäonnistumisia:
Kukkakaali. Sitä suojattiin harsolla ja hyysättiin minkä kerettiin, ja lopputuloksena oli viisi senttiä korkeita kaalinlehtiä. Mutta säästyivätpä kirpoilta!
Purjo ja joku muu sipuli: jotain hiuksenohuita hituja saatiin, kuivuivat pystyyn.
Maissi. Teki komeat pitkät varret ja pullistutti niihin lehtien verhoamat yllätykset, jotka paljastuivat pääosin jyvättömiksi tähkiksi. Yhdessä tähkässä oli ehkä kolme jyvää, jotka säästettiin ensi vuoden kokeiluun.
Herne. Taisimme saada tästä idioottivarmasta kasvista yhden palon.
Jos pitäisi olla ruokaomavarainen, niin nälkä tulisi kyllä äkkiä. Totesimme kyllä myös, että olisi helpompi hoivata kasveja, jos asuisi niiden kanssa samassa paikassa ja voisi vain astua ovesta terassille kastelemaan ja korjaamaan satoa. Luulen, että moni kasvikokeilumme kärsi viime kesän huikeasta paahteesta ja olisi vaatinut paaaaljon runsaampaa kastelua. Jospa ensi kesänä jo asumme tomaattiruukkujen kanssa samassa osoitteessa?
Ei kommentteja