Modernin hirsitalon sisustus: kylpyhuone

06.01.2019
Neliömäisiä peruslaattoja voi saada edullisesti. Pitäytyminen tiukasti valkoisen, vaaleansinisen, mustan ja puun sävyssä on raikas ja selkeälinjainen valinta. Kuva: Dan Gayfer Design

Kylpyhuone on kodin kalleimpia tiloja, mutta senkin voi toteuttaa budjettimallilla, tyylistä tinkimättä. Kokosin tähän vinkkejä siihen, kuinka kylppäristä saa persoonallisen puoleen hintaan.

Kylpyhuone pienellä budjetilla

Perussääntö: isoissa pinnoissa tekee isoimman säästön. Budjetoimalla realistisen neliöhinnan seinille, lattioille ja katolle pääsee jo pitkälle, jos pitäytyy sovitussa eikä ala kesken projektin haikalla niitä kaupassa nähtyjä ruusukultaisia kaakeleita. Muista laskea budjettiin kaikki tarvittava – laatoitetuilla pinnoilla esimerkiksi laattojen lisäksi vesieristys, asennuslaasti ja saumausaine.

Laatoituksen rinnalle tapettia tai maalia? Roiskeita kestävä maali on myös vaihtelunhaluiselle hyvä valinta. Kuvat: Gorki Apartments ja Studio Yonder

Pohdi ensin laatoituksen tarve:  tarvitseeko tila laatoittaa kauttaaltaan vai riittääkö kaakelointi suihkun kohdalla? Muut seinät voi maalata, tapetoida tai paneloida. Tämä hetken kaksi suurinta trendiä kylpyhuoneen pinnoissa ovat yksi-idea-riittää-tyyppinen seinien, lattian ja jopa katon pinnoittaminen samalla laatalla tai esimerkiksi mikrosementillä. Monotonia rikotaan kalusteilla, hanoilla ja irtotavaroilla, joita tässä tyylissä kuuluu olla hyvin vähän. Toinen ajankohtainen jippo on pitää pinnat muuten yhtenäisinä, mutta räväyttää esimerkiksi lattian tai suihkun osalta. Molemmat trendit sopivat erinomaisesti sovellettavaksi myös edulliseen tyyliin, kun valitsee isoihin pintoihin jonkin halvan vaihtoehdon ja säväyttää yksityiskohdissa.

Edullinen lautapanelointi tuo modernia maalaishenkeä kylppäriin, jossa suihkunurkkaus ja lattia on pinnoitettu betonimaiseksi. Kuva: T.W. Ryan Architecture
Yksinkertaisilla materiaalivalinnoilla syntyy helposti tyylikäs ilme. Vain roiskeille alttiiden alueiden laatoitus rajaa isohkon kylpyhuoneen kauniisti kahtia, ja pieni kynnys korostaa tilajakoa. Kuva: Ampuero Yutronic

Joidenkin asioiden tilaaminen ulkomailta voi kannattaa. Moni tilaa kylpyhuoneen tarvikkeita tai laattoja verkkokaupoista (esimerkiksi Megabad, Reuter Shop), moni hakee tavaraa itse Virosta (esimerkiksi Bauhof, K-Rauta). Hintavertailu ja tarjousten pyytäminen kotimaisilta (verkko)kaupoilta kannattaa myös ehdottomasti. Joissakin tuotteissa hintaero on niin vähäinen, että erotus menee rahtimaksuihin. Erityisen tärkeää on tarkistaa, että tilattava tuote on mallinumeroltaan sama kuin Suomessa myytävä tuote, jotta sille voi tarvittaessa itse tulostaa CE-merkinnän tai DOP-suoritustasoilmoituksen  valmistajan tai maahantuojan sivuilta – ikävää, jos rakennusvalvonta käskee repimään pois uudet hanat ja vessanpöntöt, kun ne eivät täytäkään kotimaisia standardeja.

Usein voi olla järkevintä keskittää ostokset, jolloin isosta tilauksesta voi saada hyvän alennuksen. Kilpailuta useammalla kaupalla (ainakin suurin piirtein) samansisältöinen paketti ja vertaa kokonaisuutta yksittäisten tuotteiden hintoihin – vaikka toisella joku juttu olisikin halvempi, voi kokonaisuus olla muualla edullisempi. Muista sisällyttää tarjoukseen rahti ja tarvittaessa asennus. Yksittäisten hankintojen kohdalla kannattaa kiertää tikkana myymälöiden poistonurkkaukset ja tietenkin hyödyntää alennusmyynnit.

Vanhasta kaapista saa kauniin allaskaapin, hyvällä lykyllä melkein ilmaiseksi! Kuva: Bre Purposed

Muista kierrätys! Kolua kierrätyskeskukset, nettikirppikset ja vanhan tavaran liikkeet. Niistä voi löytyä yllättäviä kivoja mausteita, jotka tuovat uudenkarheaan pesuhuoneeseen persoonallista ilmettä. Kierrätyskeskukset ovat täynnä pastellisävyisiä 80-luvun saniteettikalusteita, ja olen nähnyt niistä rakennetun aivan mielettömän hienoja kokonaisuuksia yhdistämällä niitä muuten täysin moderniin ja uuteen tilaan. Myös pienempiä juttuja, kuten peilejä, pyyhekoukkuja ja valaisimia (muista kuitenkin tsekata IP44-luokitus!) kannattaa katsella ennakkoluulottomasti.

Yksityiskohdat pääsevät esiin, kun tausta on simppeli. Pehmeät pastellisävyt ja mustat terästeet ovat nyt erittäin in. Kuvat: Yellow Cloud Studio ja Festfloor

Sisustus viimeistelee kylppärin tyylin. Jos pitäytyy yksinkertaisissa perusasioissa seinien, lattian, katon ja kalusteiden suhteen, on trendielementtejä ja kausisisustusta helppo tuoda kasveilla, pyyhkeillä, kauniilla kosmetiikalla ja pienraudalla. Ole luova wc-paperitelineen ja pyyhekoukkujen etsimisessä: ei ole mitään sääntöä, jonka mukaan ne olisi pakko hankkia rautakaupan kylppäriosastolta.

Säästä seinälaatoissa ja panosta näyttävään lattiaan. Kuvat: Minna Parikka ja Marrakesh Design

Mihin panostaa, missä pihistää?

Kaikessa ei kannata säästää, mutta kun himmailee yhdessä paikassa, voi toisessa vähän törsätä. Omat näkemykseni siitä, missä kannattaa säästellä ja missä ei, perustuvat ulkonäköön, kestävyyteen ja siihen, kuinka helppo jokin elementti on vaihtaa.

Säästä näissä:

  • Kalusterungot. Esimerkiksi Superfront tarjoaa kosteudenkestäviä ovia Ikean Bestå-malliston kaappeihin.
  • Hana. Hana on helposti vaihdettavissa, jos myöhemmin pystyy panostamaan designiin enemmän.
  • Pesuallas. Etenkin tason päälle asennettavia altaita voi saada yllättävän halvalla – koristeellisen, lasisen tai kivisen altaan voi löytää paljon edullisemmin kuin perinteisen valkoisen posliinialtaan.
  • Peili vs. peilikaappi. Peili on yleensä edullisempi, ja tavarat pysyvät yhtä hyvin tallessa laatikostossakin. Jos perheesi ei kuitenkaan voi kuvitella elämää ilman peilikaappia, vahtaa poistomyyntejä, kierrätyskeskuksia ja nettikirppareita.
Säväytä suihku- tai ammesyvennyksellä ja luota muuten esimerkiksi simppeliin mustaan ja valkoiseen. Kuva:

Panosta näihin:

  • Wc-kalusteet. Sori, mutta rautakaupan halvin pönttö laskee koko kylppärin fiilistä. Harva vaihtaa pönttöä kuin pakon edessä, joten siihen kannattaa panostaa sekä ulkonäön että toiminnallisuuden kannalta (sellainen arki ei vain ole kivaa, missä pönttö purskauttaa joka huuhtelulla vedet lattialle tai metelöi niin, että naapurikin tietää, kuinka usein jouduit viime yönä ramppaamaan vessassa).
  •  Suihku. Suihku on kovassa käytössä, joten sen pitää toimia kunnolla (ajattele lirua, joka ei riitä huuhtelemaan tukkaa, aaargh!)
  • Luonnonvalo. Jos kylppäri on vasta suunnitteluvaiheessa, tunge toivelistalle ikkuna! Jos naapureiden tai muun syyn vuoksi ikkuna ulkoseinällä ei ole mahdollinen, ikkunan voi laittaa myös sisäseinälle, jolloin luonnonvaloa pääsee tilaan toisen huoneen kautta – eikä lasin tarvitse edes olla kirkas. Luonnonvalo tuo kylpyhuoneen heti askeleen lähemmäs kylpylöiden ilmavaa, raikasta ja ylellistä tunnelmaa.
Sama laatta seinässä ja lattiassa luo minimalistisen vaikutelman, mutta saman laatan käyttäminen kahdessa sävyssä tuo mielenkiintoa kokonaisuuteen. Kuva: GRAS
Löysitkö edullisen erä saunapaneelia? Anna mennä ja päällystä sillä katot ja seinät ja suojaa laatoilla vain arimmat paikat. Kuvat: Salmela Archtitect ja Studio Razavi
Ikkuna kylppärissä on must, ovi suorastaan ihanaa ylellisyyttä. Kuva: T.W. Ryan Architecture
Suihkun voi myös tapetoida, mutta se ei ole kaikkein halvin ratkaisu. Jos ihastuu hulluna kalliimpaan kuviolaattaan, voi törsätä sitä pienelle alueelle ja jättää muut seinät vaikka maalille. Kuvat: Wall & Deco Wet System ja Yellow Cloud Studio

Mitä meille tulee?

Hyvä kysymys, sillä oppieni mukaisesti aiomme vahdata poistonurkkia emmekä todellakaan ole tehneet varmoja valintoja. Aiemmin mietin valkoista peruslaattaa pystyladonnalla, mutta Pete ei oikein lämmennyt ajatukselle. Nyt, nähtyäni hirsiseinämme livenä, valkoinen seinälaatta ei tunnu oikealta.  Ehkä ajattoman trendikästä vaaleansinistä neliölaattaa ja siihen mahdollisimman nätisti sointuvaa lattialaattaa? Tai jotain ihan muuta, aika näyttää.

Ostoslistallamme: Laufen Pro -seinä-wc:t.

Ainakin tiedossa on, että lattiamallin sijaan meille on tulossa seinä-wc:t. Tutkittuani asiaa hartaasti tuli siihen tulokseen, että paras hinta-laatu-design-suhde on kombolla Geberit Duofix Sigma + Laufen Pro Rimless. Geberitin seinä-wc-moduulista olen kuullut vain hyvää, mutta muiden merkkien äänekkyyttä on moitittu. Laufenin pönttö taas on kohtuuhintainen ja riittävän minimalistinen makuumme.

Shampoopullojen säilytyspaikka on vielä mietintämyssyssä. Vaihtoehtoina ovat seinäsyvennys, taso tai ihan kuulkaa hylly.

Matalalla sijaitseva taso on syvennystä näppärämpi vaihtoehto siinä mielessä, että reunalla säilyvät pesutarvikkeet ja lisäksi sitä voi käyttää sheivausapuna. Tasoa voi leventää penkiksi asti, mikä on tyylikäs ratkaisu heikkojalkaisille suihkuttelijoille. Kuva: The New York Times
Taso voi olla korkeammallakin, mikä on etenkin kätevää, jos samalla seinällä on seinä-wc ja suihku: silloin wc:n seinäkkeen voi jatkaa koko seinän pituiseksi. Suihkuseinäksi voi teettää muotoja mukailevan lasin. Kuva: Any Home Decor

Tämmöinen säilytysseinäke on avara ratkaisu, joka näyttää jotenkin ajankohtaisemmalta kuin seinään tehtävät syvennykset. Jos rakenteelliset säilytysratkaisut eivät ole mahdollisia, niin ei syytä suruun: irtohyllyt eivät enää tarkoita imukupeilla kiinnitettäviä muovilaatikoita, vaan kylpyhuoneen säilyttimiä löytyy nykyään aika kivasti. Hyllyyn pätee toki sama säätö kuin syvennyksiin ja tasoihin: purtiloiden määrä olisi syytä pitää hillitynä…

Kivoja irtohyllyvaihtiksia kylppäriin: Ferm Living Shelf, House Doctor Pocket ja Pauliina Rundgren Handicrafts.

2 kommenttia