Suunnitellessamme omaa keittiötämme olemme miettineet hirsitaloomme sopivia tyylikkäitä ratkaisuja, jotka voisi toteuttaa mahdollisimman edullisesti (ennustamme nimittäin, että Matti ehtii muuttaa kukkaroon ennen kuin me ehdimme muuttaa taloomme).
Sivuhuomatuksena mainittakoon, että ehkä suosikkipuuhiani yleensäkin on tutkia asioiden näyttävyys-hinta-suhdetta, sillä mikään ei ole mielestäni inhampaa kuin maksaa asioista, jotka eivät ole sekä kunnollisia että kauniita (vaikka projetkin aikana tätäkin pitää sietää, kun laittaa kuukausipalkkansa verran rahaa kaikenmaailman styrokseihin ja putkiin, murrr). Tässä kooste tähän mennessä oppimastamme, muiden oman elämänsä keittiösuunnittelijoiden iloksi!
Mihin panostaa, missä pihistää?
Keittiö on monella kodin käytetyin tila, joten ihan kaikessa ei kannata säästää, mutta kun himmailee yhdessä paikassa, voi toisessa vähän törsätä. Omat näkemykseni siitä, missä kannattaa säästellä ja missä ei, perustuvat ulkonäköön, kestävyyteen ja siihen, kuinka helppo jokin elementti on vaihtaa.
Säästä näissä:
- Koneiden sijoittelu. Varsinkin liesituuletinta kannattaa miettiä myös budjetin näkökulmasta. Esimerkiksi saarekkeeseen sijoitetulle liedelle on pari vaihtoehtoa: tasossa oleva liesituuletin (kallis), korumainen designtuuletin (kallis) tai tavallinen tuuletin, joka koteloidaan (mahdollisesti edullinen, mutta tukkiiko saarekkeen ilmavuutta?). Aiheuttaako liesituulettimen sijoittuminen keskelle huonetta vaikeuksia ilmanvaihdon vetojen kanssa – onko keittiön yläpuolella huone, jonka läpi ei haluta putkea? Pääsääntöisesti edullisinta on sijoittaa liesi ja liesituuletin seinän viereen paikkaan, josta putken saa vedettyä katolle mahdollisimman suoraan. Mieti hirsitalossa lieden ja vesipisteen sijoittelua myös tomaattikastikkeen ja saippuaveden näkökulmasta: jos liesi tai allas tulee hirsiseinää vasten, tarvitaanko puun suojaamiseen jokin tyyris (lasi) tai epäesteettinen (hirsien käsittely vain lieden kohdalta) ratkaisu?
- Hana. Hana on helppo vaihtaa muutaman vuoden päästä haaveilemaansa designversioon, jos sattuisi joskus vielä olemaan rahoissaan.
- Kalusterungot. Ikean rungot, mekanismit ja sisukset ovat yhtä laadukkaat kuin keittiöliikkeidenkin, ja valkoiset rungot saa naamioitua peitelevyllä ovien väriseksi, jos hommaa ovet Ikean runkoihin erikoistuneelta designpuljulta.
Keittiön ovet Ikean runkoihin
Listassa sekä kotimaisia vaihtoehtoja että yrityksiä, jotka toimittavat Suomeen.
Panosta näihin:
- Työtasot. Tason pitää kestää käyttöä, ja isona pintana taso määrittää vahvasti keittiön ilmettä. Laminaatti kannattaa siis unohtaa suosiolla. Puu on melko edullinen ja kaunis, jos sitä jaksaa hoitaa. Kivi kestää ikuisesti eikä vaadi juurikaan huoltoa (poisluettuna marmori ja muut vaaleat kivilajit, joita ei keittiöön suositellakaan). Komposiitti on kallis mutta myös lämmin ja kestävä. Betonitason voi valaa itsekin, jolloin hintaa saa alas, ja se on kestävä ja tietyissä ympäristöissä loistava vaihtoehto.
- Vetimet. Vetimet viimeistelevät ilmeen ja voivat joko kohottaa keittiön uudelle tasolle tai jättää sen geneeriseksi ja tylsäksi. Panostus ei välttämättä tarkoita kovaa rahallista panosta, mutta erilaisia vaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti tutkia – ja sitten valita se, joka tuntuu vähän pelottavalta!
- Selkeys. Selkeät linjat suunnittelussa pitävät keittiön yleisilmeen siistinä ja tyylikkäänä. Sijoittele esimerkiksi korkeat kaapit yhdelle seinälle ja jätä toinen ilman yläkaappeja – näin säilytystilaa tulee maksimaalisesti, mutta keittiössä säilyy myös ilmavuus. Tai tee kuten me ja varaa tilaa erilliselle ruokakomerolle, jonne saa kätevästi piiloon kaikenlaista kahvinkeittimistä pastarasioihin! Suosi samanlevyisiä ja -korkuisia kaappeja ja laatikoita aina yhdellä seinällä. Pidä myös tasot samankorkuisina ja -levyisinä samalla seinällä. Tahtoo sanoa, että jos haluat jostakin syystä korotetun tiskikoneen, niin sijoita se osaksi kaapistoseinää.
- Leikittely. Äskeisen perään on syytä todeta, että selkeys ei ole yhtä kuin monotonia. Luo kontrasteja materiaali- ja värivalinnoilla – kekseliäs suunnittelu on onneksi aivan ilmaista! Yksinkertaisin kikka on pitää kaapistot samanlaisina, mutta sekoitella erilaisia vetimiä. Testaa vaikkapa nuppeja yläkaappeihin ja lankavetimiä alalaatikoihin, yhdistele samaa mallia eri metallisävyissä tai asenna samaa vedintä sekä pystyyn että vaakaan. Näyttävämpi temppu on valita vaikkapa kaapistoseinälle tai saarekkeeseen erilaiset ovet ja etusarjat: vaikkapa mustaa toisaalle ja puuta toisaalle.
Ei kommentteja