Huomasin, että inspiskansiooni oli kertynyt epämääräinen läjä kuvia, joita yhdistää ehkä se, että ne ovat eteisiä, läpikulkutiloja ja käytäviä. Tämänkaltaiset tilat jäävät suunnittelussa helposti vähälle huomiolle, vaikka itse asiassa juuri ne ratkaisevat talon fiiliksen: onko arkkitehtuuri arkista vai astronomista? Ajattelen, että kotiin on kivempi tulla, kun eteinen on avara, käytävässä on helppo liikkua ja läpikulkutilalla kyky pysäyttää ihailemaan kaunista näkymää.
Omistankin tämän postauksen tiloille, joista aukeaa näkymiä toisiin tiloihin. Sillä sellaiset ovat tärkeitä – uskon, että ihmiselle tekee hyvää, kun katse saa vapaasti vaeltaa.
Katse vaeltelee kokemukseni mukaan mielellään paitsi pitkälle, myös ylös ja alas. Siksi on hauskaa, jos talo tarjoaa korkeita tiloja tai tasoeroja. Toki yllätyksillekin on jäätävä tilaa: on kutkuttavaa arvuutella, millainen kokemus kulman takaa paljastuu.
Mielestäni erityisen ihanaa on, jos käytävä päättyy ikkunaan – silloin katseen ei tarvitse tyssätä siihenkään, että talon seinät tulevat vastaan! Tähän kiinnitimme itse huomiota suunnitteluvaiheessa. Läpi talon kulkevat näkymät tuovat tietysti myös luonnonvaloa joka suunnasta, joten sisätilat saavat erilaisia fiiliksiä vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen.
Toinen henkilökohtaisesti minuun vetoava tekijä on aina se, jos ikkunasta aukeaa näkymä taloon itseensä. Tämä lienee yksi syy, miksi olen aina ihaillut atriumtaloja ja L-taloja. Nyt meillä on peräti kaksi L-taloa työn alla, ja molemmissa talojen siivet ovat kauniisti läsnä myös vastakkaisella sivulla oleillessa.
P.S. Lisää moderniin hirsitaloon sopivaa sisustusinspiraatiota löytyy täältä:
Modernin hirsitalon sisustus: Olohuone
Hei, tosi tarkkanäköistä ja mukaansa tempaavaa pohdintaa. Eteisessä luodaan ensivaikutelma ja sieltä pitäisi näkyä jotain ihanaa. Luonnonvalo ja näkymä ulos tarjoavat tähän varmasti parhaat puitteet. Tasoeroihin suhtaudun hieman kaksijakoisesti, ne luovat kyllä mielenkiintoa tilaan mutta esteettömyyden näkökulmasta myös haasteita. Kenelle tahansa voi tulla eteen tilanne, että tilapäisesti tai pysyvästi ei pääse liikkumaan ilman apuvälineitä, siksi talon ensimmäisen kerroksen olisi hyvä olla ns. selviytymiskerros. Mielenkiintoista nähdä miten saadaan näitä visioita toteutumaan käytännössä. Aurinkoa päivääsi!
Kiitos ihanasta kommentista ja erittäin hyvästä huomiosta! Esteettömyys on ehdottomasti asia, joka on syytä huomioida aina uuden talon suunnittelussa, eikä tasoerojakaan kannata mielestäni ihan huvin vuoksi lähteä luomaan, vaan lähinnä silloin, kun esimerkiksi rinteen vuoksi se on järkevää (kuten meidän tapauksessa). Meillä itse asiassa oli alun perin ajatus, että molemmat talot olisivat noudatelleet maaston muotoja, mutta anopin kulma päätettiin kuitenkin tehdä sisältä yhteen tasoon juuri esteettömyytä ajatellen. No, saimmepahan sitten autotallin sinne toisen talon alle, mainio “kompromissi” siis! 😀 Kaunista uutta kesää!