Valaistussuunnitelmat

04.04.2018
Klassiset riippuvalaisimet pääsevät kauniisti esiin modernissa talossa. Kuva: innauer-matt.com

Minusta on kuoriutunut sen sortin valaistushullu, että haluan joka paikkaan lamppuja! Pieniä, suuria, värikkäitä, kreisejä, lasisia, paperisia, metallisia lamppuja! Lamppuja seinille, kattoon, lattialle, pöydille ja lipastoille! Maailma on täynnä ihanaakin ihanampia valaisimia, ja siksi rakennammekin valaistuksemme kokonaan erilaisten seinä-, pöytä-, riippu- ja lattiavalaisimien avulla.

Pääosin haluamme kodin valaistuksen olevan tunnelmallinen. Liian kirkasta ei saa olla, mutta oikeissa paikoissa valoa on tietenkin oltava riittävästi. Kattolamppuja käytämme nykyisessä kodissammekin äärimmäisen harvoin, joten emme turhaan suunnittele niille paikkoja taloonkaan. Siivouksen kannalta on hyvä olla jonkin verran yleisvaloa, mutta mitään laboratorio-olosuhteita en siivouspäivinäkään edellytä.  Värilämpötila saa mieluummin olla lämmin kuin viileä.

Korkean tilan valaistussuunnittelu aiheutti meille ensin hieman päänvaivaa. Usein korkean olohuoneen valaisu ratkaistaan upotetuilla kattospoteilla ja ehkäpä lisänä riippuvalaisimella. Kattoon upotettuja valaisimia emme halunneet, sillä polttimoiden vaihto viidestä metristä on aika ikävää hommaa. Lisäksi todella monet led-spotit ovat nykyään kiinteitä, mikä tarkoittaa sitä, että lampun palaessa tai muuten vain hajotessa koko valaisin menee vaihtoon. Pahimmillaan pitää sitten repiä kattoa auki – ei kiitos.

Korkean tilan valaistuksen voi ratkaista myös seinä- ja riippuvalaisimilla. Kuva: Jose Ulloa Davetin ja Delphine Dingin suunnittelema Metamorphosis House, Chile.

 

Niinpä päädyimme seinävalaisimiin, joita tulee kaksi kappaletta vastakkaisille seinille, suurin piirtein parven lattian korkeudelle tai vähän alemmas. Ajatuksissa on hankkia pelkistetyt pallovalaisimet, sillä ne valaisevat joka suuntaan, jolloin häiritseviä valokeiloja eikä pimeitä nurkkia pääse syntymään. Samalla ne luovat jotenkin kivan klassista fiilistä, minulle ne tuovat mieleen vanhat elokuvateatterit! Vaikka muuten en ole erityisesti valkoisen ystävä, ovat valaisimissa valkoiset lasikuvut mielestäni mitä parhaimpia: valo suodattuu pehmeästi ja värittymättä, ja lasi on helppo pitää puhtaana, sillä kuvun voi kerran pari vuodessa irrottaa ja tiskata (siivoushullu priorisoi täällä taas).

Merkkasin meidän pohjaan yleisten tilojen päävalonlähteet. Lisäksi tulee irtovalaisimia (ja tietenkin ruokakomeroon ja uima-allastilaankin tulee valaistusta…).

Lisäksi olohuoneen valaistuksesta vastaavat jalkavalaisin sekä pöytävalaisin tai pari. Ruokapöydän päälle tulee riippuvalaisin ja keittiön yläkaapittoman työtason päälle kaksi seinävalaisinta, joita voi pitää päällä myös tunnelmanluojina. Sekä korkean tilan pallovalaisimiin että keittiön työvalaisimiin voisi hankkia himmennettävät polttimot (esimerkiksi tällaiset Airamin 3 Step Dim -polttimot, jotka himmennetään katkaisijalla eikä erillistä himmennintä tarvita).

Eteiseen tulee kattovaloja yleisvaloksi. Kulkureiteille haaveilen saavani pari Artemiden Teti-söpöläistä – ne ovat edulliset mutta jotenkin hyvin hauskat!

Kattovaloihastuksia: Vitra Akari 15A, Gubin Satellite, Artemiden Teti ja New Worksin Lantern.

 

Makuuhuoneeseen tulee sängyn molemmin puolin hyvät lukuvalot, jotka kiinnitetään sängynpäätyyn. Lisäksi joku kaunis kattovalaisin ja ainakin yksi tunnelmantuoja pöydälle tai lattialle.

Kylpyhuoneessa homma menee monimutkaisemmaksi, koska siellä tarvitaan oikeasti kunnollista meikkausvaloa, mutta myös rauhoittavaa valaistusta, jotta ei tarvitse saunoa kirkkaiden valojen loisteessa. Peilin ylle tai sivuille tulee luonnollisesti  seinävalot, jotka valaisevat aamutoimia. Kylppärissä on onneksi myös ikkuna, joten luonnonvaloakin on tarjolla. Kattoon tarvitaan yleisvalot, jotka eivät saa olla liian kirkkaat mutta eivät tuhnuisetkaan. Haaveissa olisi saada kattoon kaksi eleetöntä ja riittävän suurta pallovalaisinta. Mielessä on Artemiden Dioscure tai Flosin Glo Ball – ne on suojattu kosteutta vastaan eli käyvät kylpytiloihin, mutta ovat niin tyylikkäät, että menisivät myös olohuoneessa. Myös Rakennusapteekista ja Domus Classicasta  näyttäisi löytyvän hyvin klassisia pallovalaisimia lasikuvuilla. Eniten houkuttaisi tarpeeksi isot (halkaisija ainakin 22 cm) ja mahdollisimman huomaamattomalla kauluksella varustetut mallit. Sekä Flos että Artemide täyttävät nämä kriteerit, mutta ovat toisaalta sen hintaisia, että budjetti ei taida venyä useamman sellaisen hankkimiseen…

Pallovalaisimista näyttää tulevan meille oikein teema! Erihintaisia vaihtoehtoja onneksi löytyy: Artemiden Dioscura, Ifö Electricsin Classic Globe, Flosin Glo Ball ja Ikean Vitemölla.

 

Saunassa ajattelimme, että vähemmän on enemmän. Saunaan tulee lasiovi, jonka läpi näkee kylpyhuoneen läpi ulos, ja lisäksi saunan ja uima-allashuoneen välille tulee ikkuna. Sekä kylppärissä että uima-altaalla pidetään luonnollisesti valoja saunoessa, joten lasipintojen kautta tulee valoa pimeäänkin aikaan. Lisäksi Pete tekee saunaan pehmeän ja huomaamattoman tunnelmavalaistuksen led-valokuiduilla – hänellä on kokemusta jo parin sellaisen toteuttamisesta, joten tiedän jo, että siitä tulee hieno!

Pihan puolella hakusessa olisi löytää varrellisia seinävalaisimia perinteiseen farmhouse-tyyliin. Sekä sisällä että ulkona olisi tarkoitus tuoda klassista tyyliä ja persoonaa taloon ja rikkoa puhtaan modernia linjaa.

Talon ulkoseinävalaisimiksi tulee tallivalaisimet: esimerkiksi Konstsmiden Vega (iso kuva ja alin), Airamin Arvika ja Domus Classican tallivalaisin.

2 kommenttia

    Jantunen / tuuletuksia.blogspot.fi

    Hei, bongasin otsikon perässä katsomaan blogianne ja hyvältä näyttää, jään seuraamaan 🙂 Tiedän niin tuon valaisinmanian, tunnistan sen itsestänikin. Ihania, intoilun hetkiä valojen parissa!